Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Πρωταθλήματα μπάσκετ: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα


Διανύουμε ήδη την 4η εβδομάδα αγωνιστικής απραξίας λόγω κορωνοϊού, μένουμε σπίτι και προστατεύουμε την υγεία μας που αποτελεί για όλους προτεραιότητα, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να μην μας απασχολεί και η επόμενη μέρα στα πρωταθλήματα του μπάσκετ.
Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι. Είναι τόσο ρευστή η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας που κανείς δεν μπορεί να πει τι θα γίνει.
Για την εξέλιξη των φετινών πρωταθλημάτων, Εθνικών και τοπικών, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια απόφαση.Η πρόθεση πάντως είναι ξεκάθαρη, για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν ακόμα και αν τραβήξουν στην καρδιά του καλοκαιριού.
Όσο αφορά τα τοπικά πρωταθλήματα, η ΕΣΚΑΣΕ όπως και οι υπόλοιπες Ενώσεις, περιμένουν μια γενική κατευθυντήρια γραμμή από την Ομοσπονδία, που ακόμα δεν έχει προκύψει.

Το αισιόδοξο σενάριο
 
Το αισιόδοξο σενάριο, απ’ αυτά που λένε οι ειδικοί, μιλάει για μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Σε μια τέτοια περίπτωση και επειδή οι αθλητές δεν είναι ρομπότ και θα προέρχονται από μια μακρά περίοδο αδράνειας, απαιτείται τουλάχιστον ένα 20ήμερο για να επιστρέψουν σε κάποιο αγωνιστικό ρυθμό.
Άρα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιλάμε για μια επανέναρξη των πρωταθλημάτων στο πρώτο 10ημερο του Ιουνίου, με στόχο να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Άλλωστε, μιλάμε για ειδικές και πρωτόγνωρες καταστάσεις για την ίδια μας τη ζωή και είναι αναμενόμενο, αν όλα πάνε καλά, να περάσουμε ένα γεμάτο αθλητικό καλοκαίρι σε όλα τα σπορ!
Στα πρωταθλήματα που υπάρχουν playoffs, όπως για παράδειγμα στις τοπικές κατηγορίες ανδρών, εφόσον ο χρόνος είναι πιεστικός και δεν υπάρχουν τα περιθώρια, υπάρχει ως σκέψη να μην διεξαχθούν.
Αντ’ αυτού, να ισχύσει η βαθμολογία της κανονικής διάρκειας και να γίνουν αγώνες κατάταξης όπου χρειαστεί (π.χ. ο πρώτος του α’ ομίλου της Β’ με τον πρώτο του β’ ομίλου της Β’, οι δύο δεύτεροι κ.λ.π.) και να βγουν μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ομάδες που θα πάρουν την άνοδο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο και πάντα στο ενδεχόμενο που όλα κυλήσουν ομαλά και κάποια στιγμή επιστρέψουμε στην αγωνιστική δράση.
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, που δεν ολοκληρωθούν τα φετινά πρωταθλήματα, η μεγάλη και δύσκολη απόφαση που θα πάρει η ΕΟΚ και θα την ακολουθήσουν οι τοπικές Ενώσεις, θα περιλαμβάνει ποιοι θα ανέβουν, ποιοι θα πέσουν και με ποια κριτήρια σε μια σεζόν που δεν θα έχει ολοκληρωθεί…

Πηγή: www.stereabasket.gr