Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Υψηλοί στόχοι για τη «βασίλισσα του κάμπου» Λάρισα

Για μια ακόμη χρονιά η ιστορική Λάρισα πραγματοποιεί προετοιμασία στο Καρπενήσι, διαμένοντας στο αγαπημένο της Hotel Lecadin(15-28 Ιουλίου). Οι ποδοσφαιριστές προπονούνται στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου και θα δώσουν φιλικά ματς με τον Πανιώνιο, τον Βόλο και τον Παναιτωλικό.
Η περυσινή αγωνιστική περίοδος βρήκε τους «βυσσινί» να εξασφαλίζουν την παραμονή τους, τερματίζοντας στη 10η θέση. Θα συμμετάσχουν για 4η συνεχόμενη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία της χώρας με τον Κροάτη Γκόρνταν Πέτριτς να αποτελεί τον διάδοχο του Ιταλού Τζιανλούκα Φέστα στην τεχνική ηγεσία. Οι επίσημες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις θα αρχίσουν με εκτός έδρας ματς απέναντι στον Ατρόμητο. Στο ρόστερ των Θεσσαλών έχουν ενταχτεί ήδη επτά ποδοσφαιριστές, με την ομάδα να βάζει υψηλούς στόχους για το νέο πρωτάθλημα.
Η Α.Ε.Λ. ΠΑΕ  (εν συντομία ΑΕΛ ή Λάρισα) είναι ελληνικό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο. Αποτελεί τμήμα του ιδρυτικού αθλητικού συλλόγου Αθλητική Ένωση Λάρισας. Εδρεύει στην πόλη της Λάρισας και αγωνίζεται στη Super League 1.
Τα επίσημα και παραδοσιακά χρώματα της ομάδας είναι το βυσσινί και το λευκό και ως έμβλημά της έχει ένα αγέρωχο άλογο σηκωμένο στα πίσω πόδια του. Προσωνύμια της ομάδας είναι οι Βυσσινί και η Βασίλισσα του κάμπου.
Αποτελεί την μοναδική ελληνική επαρχιακή ομάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα και αυτό πραγματοποιήθηκε κατά την λεγόμενη χρυσή δεκαετία-εποχή της, την περίοδο 1987-88, ενώ επίσης έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα Ελλάδας (1984-85, 2006-07). Έδρα όλων των επίσημων αγώνων της ομάδας αποτελεί η AEL FC Arena, χωρητικότητας 16.118 θεατών. Παλαιότερα έδρα της ομάδας ήταν το Στάδιο Αλκαζάρ το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ΑΕΛ.  Ιδιοκτήτης του συλλόγου είναι ο Αλέξης Κούγιας και Πρόεδρος ο Ανδρέας Λιόντος.

Η αποστολή της ΑΕΛ
Κρίστινσον, Ρίστιτς, Σουλούκος, Μισυρλής, Καρανίκας, Μπέρτος, Ζίφκοβιτς, Στάνκοβιτς, Μόρας, Ζίζιτς, Γκόλιας, Μπράλιτς, Χοτζάλι, Μιχαήλ, Φατιόν, Σεσέροβιτς, Μπάλλας, Μπάμης, Μιλοσάβλιεβιτς, Γιάκος, Νούσιος, Μιλτιάδης, Χαλάτσης, Πινακάς, Μίτσελ, Σικάβκα, Νούνιτς, Φιλίποβιτς, Ντάουντα, Τσουμάνης. Ο Αυστραλός Μίτσελ Ουάλει τελεί υπό δοκιμή, ενώ δεν συμμετέχει ο Χαλκιαδάκης. 


Το πάρε δώσε
Ήρθαν
Μποριβόγε Ρίστιτς, Σερβία, τερματοφύλακας, 35 ετών, ελεύθερος από Ραντνίτσκι
Αλέξης Μιχαήλ, Ελλάδα, αμυντικός, 32 ετών, ελεύθερος από ΠΑΣ Γιάννινα
Μίλος Φιλίποβιτς, Σερβία, εξτρέμ, 29 ετών, ελεύθερος από Zrinjski Mostar
Νίκολα Στάνκοβιτς, Σερβία, εξτρέμ, 25 ετών, ελεύθερος από Ραντνίτσκι
Ευριπίδης Γιάκος, Ελλάδα, μεσοεπιθετικός, 28 ετών, ελεύθερος από ΠΑΣ Γιάννινα
Μπρούνο Χαλκιαδάκης, Ελλάδα, επιθετικός, 26 ετών, ελεύθερος από Χέρμανσταντ
Αμπιόλα Ντάουντα, Νιγηρία, επιθετικός, 31 ετών, ελεύθερος από Γκιρένσουσπορ


Έφυγαν
Παναγιώτης Παϊτέρης, Ελλάδα, τερματοφύλακας, 21 ετών, ελεύθερος
Νταβόρ Ταλέσκι, Σκόπια, τερματοφύλακας, 24 ετών, ελεύθερος
Νικόλα Γιακιμόφσκι, Σκόπια, αμυντικός, 29 ετών, ελεύθερος 
Χρήστος Γρομητσάρης, Ελλάδα, αμυντικός, 28 ετών, ελεύθερος 
Χριστοφόρ Χούμπτσεβ, Βουλγαρία, αμυντικός, 24 ετών, ελεύθερος στη FK Etar
Αλεξάνταρ Γκοίκοβιτς, Σερβία, αμυντικός, 30 ετών
Θοδωρής Τριποτσέρης, Ελλάδα, αμυντικός, 33 ετών, ελεύθερος
Λεοζίνιο, Βραζιλία, μέσος, 33 ετών, ελεύθερος
Κενάν Μπαργκάν, Ελλάδα, μέσος, 31 ετών, ελεύθερος
Μίλος Ντέλετιτς, Σερβία, επιθετικός, 26 ετών, ελεύθερος στην ΑΕΚ
Νόε Ακόστα, Ισπανία, μέσος, 36 ετών, ελεύθερος στην Jamshedpur FC
Πέταρ Κούνιτς, Βοσνία, επιθετικός, 26 ετών, ελεύθερος
Βαγγέλης Νούσιος, Ελλάδα, επιθετικός, 21 ετών, δανεικός στο Λεβαδειακό
*Κατά τη διάρκεια της περιόδου είχαν αποχωρήσει οι: Νέστωρας Γκέκας(Τερματοφύλακας, 24 ετών), Αλεξάντρ Κόεφ(Γαλλία, αμυντικός, 27 ετών), Θοδωρής Τριποτσέρης(Αμυντικός, 33 ετών), Σουάντ Σαχίτι(Κόσσοβο, μέσος, 24 ετών), Πασχάλης Κάσσος(Επιθετικός, 27 ετών), Μπασέμ Μορσί(Αίγυπτος, επιθετικός, 27 ετών), Πίτι(Ισπανία, μεσοεπιθετικός, 38 ετών), Σάμι Φρίουι(Αλγερία, επιθετικός, 28 ετών). Δεν έχει λυθεί ακόμη το συμβόλαιο του Γκοίκοβιτς.


Συνεχίζουν
Έγκμουντουρ Κρίστινσον, Ισλανδία, τερματοφύλακας, 30 ετών
Στέφανος Σουλούκος, τερματοφύλακας, 17 ετών
Στράτος Μισυρλής, τερματοφύλακας, 18 ετών
Νίκος Καρανίκας, αμυντικός, 27 ετών
Μανώλης Μπέρτος, αμυντικός, 30 ετών
Νίκος Γκόλιας, αμυντικός, 25 ετών
Νίκολα Ζίζιτς, Κροατία, αμυντικός, 31 ετών
Βαγγέλης Μόρας, αμυντικός, 37 ετών
Σλάβκο Μπράλιτς, Κροατία, αμυντικός, 26 ετών
Στέφαν Ζίβκοβιτς, Σερβία, αμυντικός, 29 ετών
Παναγιώτης Μπάλλας, μέσος, 25 ετών
Αντνάν Σεσέροβιτς, Βοσνία, μέσος, 27 ετών
Φατιόν Άντονι, Αλβανία, μέσος, 28 ετών
Αλέξανδρος Χαλάτσης, μέσος, 19 ετών
Λευτέρης Μπάμης, μέσος, 19 ετών
Δημήτρης Μιλτιάδης, μέσος, 17 ετών
Ράντομιρ Μιλοσάβλιεβιτς, Σερβία, μεσοεπιθετικός, 26 ετών
Δημήτρης Πινακάς, μέσος, 16 ετών
Βαγγέλης Νούσιος, μεσοεπιθετικός, 21 ετών
Γκέρντι Χοτζάλι, Αλβανία, μεσοεπιθετικός, 22 ετών
Εβγκέντι Σικάβκα, Λευκορωσία, επιθετικός, 26 ετών
Μάρκο Νούνιτς, Σλοβενία, επιθετικός, 26 ετών
Μιχάλης Τσουμάνης, επιθετικός, 16 ετών


Νέος προπονητής ο Πέτριτς
Ο 49χρονος Σέρβος Γκόρνταν Πέτριτς(Φωτογραφία), παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Μπεζάνιγια, ενώ στη συνέχεια κάθισε στους πάγκους τον Σίντλιελιτς, Ζέμουν, Τσουκαρίτσκι και Ραντ. Ξεκίνησε την προηγουμένη σεζόν ως βοηθός προπονητή της Παρτίζαν στο πλευρό του Μάρκο Νίκολιτς.
Ο Πέτριτς έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, το 1999 φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ. Αγωνίστηκε ως αμυντικός στις ΟΦΚ Βελιγραδίου, Παρτίζαν, Νταντί (Σκωτία), Ρέιντερς (Σκωτία), Κρίσταλ Πάλας (Αγγλία), Χαρτς (Σκωτία) και Σιχουάν Γκουαντσένγκ (Κίνα). Άμεσος συνεργάτης του είναι ο Αλέξανδρος Γιόβιτς, ενώ παρέμεινε ο βοηθός Ανδρέας Λαυδαρίας. Προπονητής τερματοφυλάκων παραμένει ο Γιώργος Φουσέκης και γυμναστής ο Μπάμπης Παναγούλης. Επικεφαλής ιατρός είναι ο Γιώργος Μπασδέκης, φυσιοθεραπευτής ο Γιώργος Ζαχαρής, με βοηθό τον Παπαρσένο και φροντιστής ο Κώστας Τσαρέας. Φροντιστής γηπέδων είναι ο κ. Αγγελάκης και των γηπέδων δένδρων και Arena ο κ. Γραμμένος.
Τέλος τιμ μάνατζερ του συλλόγου είναι ο Κώστας Μαντζιώκας, άλλοτε γυμναστής της ομάδας.. 


Τερμάτισε 10η
Η ΑΕΛ τερμάτισε στην 10η θέση του περυσινού βαθμολογικού πίνακα με 34 πόντους(8 νίκες-10 ισοπαλίες-12 ήττες και τέρματα 26-34) και θα αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία για 4η συνεχόμενη χρονιά. Ο αξιόλογος Ισλανδός πορτιέρο Κρίστινσον συμμετείχε και στα 30 ματς, ενώ πρώτος σκόρερ με 6 τέρματα ήταν ο Σλοβένος Νούνιτς.  Ο Σωτήρης Αντωνίου καθοδήγησε την ομάδα έως τον Σεπτέμβριο και τον αντικατέστησε ο Ιταλός Τζιανλούκα Φέστα. 



Έναρξη στο Περιστέρι
Το πρωτάθλημα της Super League 1 θα αρχίσει για τη Λάρισα με εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στον Ατρόμητο(24/25-8). 



Τα φιλικά του Καρπενησίου

Η ΑΕΛ θα αντιμετωπίσει στο Καρπενήσι τον Πανιώνιο(19/7), τον ΝΠΣ Βόλος(23/7) και τον Παναιτωλικό(27/7). Μετά την αναχώρηση έχουν κανονιστεί φιλικά με τη Λαμία(4/8), τον ΠΑΣ Γιάννινα(7/8) και την Ξάνθη(11/8). Η προετοιμασία άρχισε την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Ael FC Arena, παρουσία αρκετών φίλων της ομάδας.

Ιδιοκτήτης ο Κούγιας


Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας(Φωτογραφία) είναι ο μεγαλομέτοχος της Λάρισας από τον Ιούνιο το 2015, παίρνοντας τα ηνία από τον Βαγγέλη Πλεξίδα. Επί των ημερών του η ΑΕΛ έχει καθιερωθεί στη Super League. Ο κ. Κούγιας έχει τεράστια εμπειρία στον χώρο του ποδοσφαίρου, περνώντας από τα διοικητικά αρκετών ομάδων. Στην Προεδρία βρίσκεται ο Ανδρέας Λιόντος. Το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν οι: Ηλίας Παλαιοχωρλίδης(Αντιπρόεδρος Α΄), Ζήσης Ντελόπουλος(Αντιπρόεδρος Β΄), Νίκος Σόφης(Αντιπρόεδρος Γ΄), Σωτήρης Μάρκου(Αντιπρόεδρος Δ΄,  διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής) και Γιώργος Τάκας(Μέλος). Διευθυντής επικοινωνίας είναι ο Γιάννης Καλογιάννης, οικονομικός διευθυντής ο Τάσος Χριστακόπουλος και διευθύντρια μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων η Δήμητρα Μιχαλοπούλου.























Αφιέρωμα & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος