Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Πληθώρα θεμάτων και απόψεων στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Ευρυτανίας

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 6 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΣ Ευρυτανίας η τακτική Γενική Συνέλευση των σωματείων-μελών της ΕΠΣ Ευρυτανίας, παρουσία των αντιπροσώπων μελών της ΕΠΣ Ευρυτανίας και με αρκετά θέματα της ημερησίας διάταξης. Η Γενική Συνέλευση συγκλήθηκε και συστάθηκε σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΣ Ευρυτανίας, ενώ επικυρώθηκαν αρχικά τα πρακτικά της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης και οι πληρεξούσιοι αντιπρόσωποι. Αφού έγινε ο έλεγχος της απαρτίας άρχισε η διαδικασία.
Από πλευράς Ένωσης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Γιώργος Παπαντζίμας και τα μέλη του συμβουλίου: Νίκος Δροσίνης, Παναγιώτης Κολλημένος, Δημήτρης Αθανασόπουλος, Μάκης Κακιώρης, Βασίλης Στασινός, Γιάννης Μαντζιούτας και Ηλίας Γκαλιμάνης. Απουσίαζε μόνο ο Γενικός Γραμματέας Άρης Τσιούνης. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Ε/Δ ΕΠΣ Ευρυτανίας Γιάννης Καλύβας, το μέλος της Ε/Δ ΕΠΣΕ Δήμος Μπράζιας, ο Τρικαλινός υπεύθυνος ανάπτυξης της περιφερειακής διαιτησίας Γιάννης Κρίκης, το μέλος της επιτροπής μικτών ομάδων Διονύσης Βονόρτας και ο υπάλληλος Γιάννης Βονόρτας.
Εκπροσώπηση είχαν 11 σωματεία από τους: Νίκο Μαντζιούτα(Ποταμιά), Περικλή Πλακιά(Αίολος), Ηλία Τσιούνη(ΑΠΟΚ Βελούχι),  Χρήστο Γαλανό(Φραγκίστα), Παναγιώτη Ζωχάκη(Άγραφα), Δημήτρη Κολλημένο(ΑΕΚ), Γιώργο Χρυσαφόπουλο(ΠΑΟΚ), Νίκο Κατσιάρη(Κρίκελλο), Χρήστο Καλαμπάκα(Ακαδημία Ποδοσφαίρου Καρπενήσι 2002), Γιώργο Λιάγκα(Μυρίκη) και Βασίλη Κατσίκη(Απεραντιακός). Οι δυο τελευταίοι ήταν μέλη του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου(2014-2018).

Εκλογή Γραμματέως
Γραμματέας για την τήρηση των πρακτικών προτάθηκε από τον κ. Παπαντζίμα και εκλέχτηκε ομόφωνα ο Γιώργος Χρυσαφόπουλο του ΠΑΟΚ.

Εγκρίθηκαν οικονομικός απολογισμός -προϋπολογισμός και διοικητικός απολογισμός
Ο οικονομικός απολογισμός από 16-11-2018 έως 31-12-2018 αναγνώστηκε από τον Διονύση Βονόρτα, επί σειρά ετών Γενικό Γραμματέα της ΕΠΣ Ευρυτανίας, που βοηθά χάρης τις γνώσεις και την εμπειρία του το συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος της Μυρίκης Γιώργος Λιάγκας ρώτησε για ποιον λόγο ο απολογισμός γίνεται από τον κ. Βονόρτα, ενώ ο εκπρόσωπος του Απεραντιακού Βασίλης Κατσίκης εξέφρασε τις απορίες του για ορισμένα έξοδα της Ένωσης, όπως ο μισθός υπαλλήλου, λογιστή και έξοδα φιλοξενίας. Μυρίκη και Απεραντιακός δήλωσαν «παρών», ενώ τα υπόλοιπα σωματεία υπερψήφισαν τον απολογισμό. Εγκρίθηκε ομόφωνα ο οικονομικός προϋπολογισμός έτους 2020 και ο διοικητικός απολογισμός(17-11-2018 έως 31-12-2018), που έγινε από τον Πρόεδρο κ. Παπαντζίμα.


Στήριξη σωματείων
Τα σωματεία έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι στηρίζουν την διοίκηση της ΕΠΣ Ευρυτανίας, αφού καμία ομάδα δεν καταψήφισε τον διοικητικό απολογισμό.

Το γηπεδικό ζήτημα
Έτοιμο προς δημοπράτηση είναι το γήπεδο της Δυτικής Φραγκίστας, ενώ η ΕΠΣ Ευρυτανίας ολοκλήρωσε μελέτη και για το γήπεδο του Ραπτοπούλου, την οποία και παρέδωσε στον Δήμο Αγράφων, παίρνοντας τις υποσχέσεις από την Π.Ε. Ευρυτανίας ότι θα προχωρήσει και αυτό. Όσον αφορά το νέο πλαστικό γήπεδο του Γυμνασίου θα πληροί τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα, καθώς οι διαστάσεις του θα μεγαλώσουν από την αρχική μελέτη. Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες εργασίες με το σκάψιμο σε αυτό.

Ενστάσεις Μυρίκης & Απεραντιακού
Ο Γιώργος Λιάγκας εκ μέρους της Μυρίκης είναι υπέρμαχος του φυσικού και όχι του πλαστικού χορταριού στο Γυμνάσιο, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη διεξαγωγή της Β΄ ΕΠΣΕ, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή μόλις δυο ομάδες. Παράλληλα επεσήμανε για ακόμη μια φορά την αξία του αθλητικού κέντρου Καρπενησίου και την προσοχή που πρέπει να δοθεί σε αυτό. Ο εκπρόσωπος του Απεραντιακού Βασίλης Κατσίκης από την πλευράς του αναφέρθηκε σε φαινόμενα «πλαστών» ποδοσφαιριστών στο Α΄ τοπικό, που φέρνουν το ποδόσφαιρο στις αρχές της δεκαετίας το 90΄.

Κάλυψη των εξόδων διαιτησίας
Η ΕΠΣ Ευρυτανίας θα καλύψει και τη νέα περίοδο τα έξοδα διαιτησίας των ομάδων της Α΄ ΕΠΣ, εκτός από τα Play Off, στα οποία παρατηρήθηκε φέτος η απόσυρση ομάδων. Παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες για την κάλυψη και των εξόδων των ιατρών αγώνων. Υπήρξε επίσης χορηγία και σε ιματισμό προς τα σωματεία.

Τουρνουά ακαδημιών
Η Π.Ε. Ευρυτανίας προσφέρει οικονομική βοήθεια 10 χιλιάδων ευρώ για την τέλεση του τουρνουά ακαδημιών Evrytania Cup, από τα οποία τα 5 θα δοθούν στην πρωταθλήτρια Ποταμιά, η οποία θα λάβει μέρος στη Γ΄ Εθνική. Η ΕΠΣΕ συνδιοργάνωσε με την εταιρεία Sport Team τουρνουά ακαδημιών(20-23 Ιουνίου), φέρνοντας 80 παιδιά και έχοντας κέρδος περίπου 2 χιλιάδες ευρώ. Να τονιστεί πως η ΕΠΟ συνδράμει την Ένωση με περίπου 5 χιλιάδες ευρώ ανά τέσσερις μήνες.

Πρόοδος διαιτησίας-Απολογισμός Καλύβα
Ο Πρόεδρος της Ε/Δ της ΕΠΣ Ευρυτανίας Γιάννης Καλύβας πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην πρόοδο της διαιτησίας και στη σχέση εμπιστοσύνης με τα σωματεία, όντας πάντα στη διάθεση των παραγόντων, με τους οποίους υπάρχει κοινή και ανιδιοτελής αγάπη για το τοπικό ποδόσφαιρο. Τόνισε πως αποτελεί επιθυμία και των ομάδων και των ντόπιων ρέφερι να σφυρίξουν μη Ευρυτάνες μόνο τα «μεγάλα» ντέρμπι των μπαράζ. Εξήρε την άριστη συνεργασία του με το συμβούλιο και την επιτροπή διαιτησίας(Ιδιαίτερο λόγο έκανε στον Νίκο Δροσίνη), ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην αύξηση των ρέφερι. Κάλεσε τα σωματεία να στείλουν παιδιά στη διαιτησία και έκανε λόγο για την πρόθεση του για τη διεξαγωγή νέας σχολής διαιτησίας από τις 22 Αυγούστου.
Οι Πρόεδροι της Ποταμιάς Νίκος Μαντζιούτας και του Αιόλου Περικλής Πλακιάς εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και απένειμαν τα εύσημα στις διαιτησίες των: Βαγγέλη Γρατσάνη(Τρικάλων) και Γιώργου Τζοβάρα(Φθιώτιδας) στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Οι Γιώργος Λιάγκας(Μυρίκη) και Βασίλης Κατσίκης(Απεραντιακός) δεν συμφώνησαν με τον ερχομό μη Ευρυτάνων διαιτητών σε ματς των Play Off. Ο Ηλίας Γκαλιμάνης, παράγοντας της ΕΠΣ Ευρυτανίας έφερε στη Συνέλευση το παράδειγμα των ξένων διαιτητών στα ματς της Super League, θέλοντας να επισημάνει πως αυτό συμβαίνει παντού και όχι μόνο στον νομό μας, με τον κ. Μαντζιούτα να συμφωνεί.

Ενωσιακός ποδοσφαιριστής
Προτάθηκε από την ΕΠΣΕ η διατήρηση στο πρωτάθλημα της χρησιμοποίησης σε όλο το ματς ενός παίχτη κάτω των 20 ετών. Παράλληλα προτάθηκε η συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή κάτω των 16(Γεννημένος από την 1/1/2004 και ύστερα), που θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις μικτές ομάδες. Ο Πρόεδρος του Αιόλου Περικλής Πλακιάς στάθηκε στη δυσκολίας εύρεσης παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο σε αυτές τις ηλικίες στο Καρπενήσι. Δεν πάρθηκε ωστόσο κάποια απόφαση, κάτι που θα εξεταστεί προσεχώς. Ο πρώην Πρόεδρος της επιτροπής μικτών ομάδων Βασίλης Κατσίκης έκανε ερώτημα για το αν ισχύει το πλάνο του Δημήτρη Τσιγαρίδα για τη σύσταση μικτής ομάδας που θα προπονείται όλη τη σαιζόν, το οποίο δεν συνεχίστηκε λόγω της μη συμμετοχής και έλλειψης παιδιών. Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπαντζίμας αναφέρθηκε στα παραδείγματα των: Παναγιώτη Λιάγκα(Διεθνής με την Εθνική Κ21) και των Γιάννη Τσάρα(Προεπιλογή Εθνικής Κ16) και Ναπολέοντα Μουρτογιάννη(Προεπιλογή Εθνικής Κ13), που αποτελούν την καλύτερη «διαφήμιση» για το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα για διεξαγωγή εκδηλώσεων στα σχολεία, με στόχο την προώθηση του αθλήματος. Ο Παναγιώτης Ζωχάκης εκ μέρους των Αγράφων υπερτόνισε τη σπουδαιότητα των δυο ακαδημιών(Ακαδημία Ποδοσφαίρου Καρπενήσι 2002 και ΠΑΟΚ Καρπενησίου).

Σύστημα Play Off
Όσον αφορά τα μπαράζ προτάθηκε η μη διεξαγωγή τους, εφόσον ο πρώτος απέχει από τον δεύτερο από 6 βαθμούς και άνω μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας. Ειδάλλως να διεξάγονται κανονική.Το θέμα θα εξεταστεί κατά την κλήρωση η σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Θετική για Λαγκαδιά
Μια νέα ομάδα δημιουργείται στην Ευρυτανία και δεν είναι άλλη από την Α.Ε. Λαγκαδιάς. Είναι πιθανόν να συμμετάσχει απευθείας στην Α΄ ΕΠΣΕ, όπως και ο Κεραυνός Κρικέλλου, καθώς το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΕ είχε φέτος 8 σωματεία. Οι εκπρόσωποι των σωματείων-μελών εμφανίστηκαν θετικοί σε αυτό το σενάριο.
Ο Βασίλης Κατσίκης διατύπωσε ερώτημα για το αν είναι νόμιμο να λάβει μέρος η Λαγκαδιά απευθείας στο Α΄ τοπικό, εφόσον δεν έχει συσταθεί ακόμη και δεν έχει αγωνιστεί στη Β΄ κατηγορία.

Χρέη ομάδων
Τα υπάρχοντα χρέη των σωματείων(Από δελτία, δηλώσεις συμμετοχής κτλ)  θα «παγώσουν», ωστόσο από εδώ και πέρα οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις συμμετοχής για το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΕ και το κύπελλο της επόμενης αγωνιστικής περιόδου στις 20 Αυγούστου.  Στη συνέχεια θα οριστεί η ημερομηνία της κλήρωσης των δυο διοργανώσεων.

Κάρτα προπονητή
Η κάθε ομάδα καλείται να πληρώσει το παράβολο των 50 ευρώ για την έκδοση κάρτας προπονητή. Ο Γιώργος Χρυσαφόπουλος τόνισε πως δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν το ίδιο ποσό οι διπλωματούχοι, που έχουν και άλλα έξοδα με τις ανανεώσεις τους συγκριτικά με τους μη διπλωματούχους.  Αποφασίστηκε για τους διπλωματούχους το ποσό να κατέβει στα 20 ευρώ.

Διαγραφή σωματείων
Τα ανενεργά σωματεία Μικρό Χωριό(Από το 2009) και Αγία Τριάδα(Από το 2011) διαγράφηκαν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΣΕ.

Κάρτα Υγείας
Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΠΟ καταληκτική ημερομηνία για εφαρμογή των διατάξεων της «Κάρτας Υγείας Αθλητή» έχει οριστεί, μετά την τελευταία παράταση των αρμόδιων Υπουργείων, η 31 Ιουλίου 2019. Για τη συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή σε επίσημο αγώνα ή προπόνηση από τις 1/8/2019 η κάρτα υγείας είναι υποχρεωτική.

Ευχές σε Ποταμιά
Άπαντες ευχήθηκαν η πρωταθλήτρια Ποταμιά να μας εκπροσωπήσει φέτος στη Γ΄ Εθνική, με τον Πρόεδρο Νίκο Μαντζιούτα να ευχαριστεί για αυτό.












Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος