Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Η καινούργια ομάδα της Basket League Ήφαιστος Λήμνου

Η νέα ομάδα της Α1΄, ο Ήφαιστος Λήμνου διεξάγει προετοιμασία στο Καρπενήσι, διαμένοντας στο Montana από τις 26 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Ο Ήφαιστος απέκτησε τα δικαιώματα του Γ.Σ.Λ. Φάρος και «μετακόμισε» από τη Λάρισα στη Λήμνο, ξεκινώντας με νέο όνομα και από μηδενική βάση την προσπάθεια του.
Με προπονητή τον Σωτήρη Μανωλόπουλο διαθέτει ένα αρκετά αξιόλογο και νέο ρόστερ, το οποίο είναι έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στην πρώτη του χρονιά στη Basket League. Η νέα χρονιά είναι ιστορική για τη Λήμνο, καθώς θα έχει για πρώτη φορά εκπρόσωπο στη μεγάλη κατηγορία. Οι νησιώτες προπονήθηκαν για πρώτη φορά στο Καρπενήσι το απόγευμα της Κυριακής(26/8) στον στίβο του αθλητικού κέντρου Καρπενήσι.
Ο Ήφαιστος Λήμνου είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στη Μύρινα της Λήμνου, νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 2017 και οι αθλητές του αγωνίζονται με χρώματα το σκούρο κόκκινο, το μαύρο και το λευκό. Αντλεί το όνομά του από τον θεό των Αρχαίων Ελλήνων, τον Ήφαιστο, που σύμφωνα με τα ομηρικά έπη είχε ιδιαίτερη σύνδεση με το νησί.
Ο σύλλογος διατηρεί επαγγελματικό τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης που διαγωνίζεται στην Α1 Εθνική Κατηγορία με τη νομική ονομασία Κ.Α.Ε. Ήφαιστος Λήμνου. Επιπλέον διατηρεί ερασιτεχνικά τμήματα υποδομής για νεαρούς αθλητές. Έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Μύρινας «Νίκος Σαμαράς», χωρητικότητας 1.200 καθήμενων θεατών. Μεγαλομέτοχος του συλλόγου είναι ο Παντελής Μπούμπουρας.

Εκπροσωπεί τη Basket League
Οι παίχτες που έχει στη διάθεση του ο προπονητής Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι οι εξής: Ρόλαντς Φρειμάνις, Σπύρος Μούρτος, Γιώργος Διαμαντάκος, Τάιρον Μπρέιζελτον, Χρήστος Μαραβέγιας, Γιώργος Γαρέζος, Θοδωρής Μπακέας, Δημήτρης Σταμάτης, Τόντρικ Γκότσερ, Κώστας Γόντικας, Σον Έβανς, Αντουέιν Γούιγκινς, Σωτήρης Μανωλόπουλος, ενώ την Τρίτη(28/8) καταφτάνει ο Τζέρι Σμίθ. Ο Ήφαιστος είναι η μοναδική ομάδα της Basket League που επέλεξε το Καρπενήσι για προετοιμασία φέτος. 


Αρκετά φιλικά


Τα φιλικά της ομάδας είναι τα εξής: Στις 8 Σεπτεμβρίου με το Περιστέρι, στις 11 Σεπτεμβρίου με τον Πανιώνιο και στις 12 Σεπτεμβρίου με την ΑΕΚ. Στις 15 Σεπτεμβρίου οι Λημνιώτες αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ και μια ήμερα μετά τον Ηρακλή. Υπάρχουν επίσης «κλεισμένα» φιλικά με τον Χολαργό στις 19/9 και την Κύμη στις 20/9. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα με το Περιστέρι και αφορά τον θεσμό του κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα ξεκινά με εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το ρόστερ του συλλόγου:
Παίχτης
Ηλικία
Θέση
Ύψος
Προηγ. Ομάδα
Χώρα
Δημήτρης Σταμάτης
22
Γκάρντ
1,88
Κολοσσός Ρόδου
Ελλάδα
Χρήστος Μαραβέγιας
18
Γκάρντ
1,86
ΠΑΟΚ
Ελλάδα
Θοδωρής Μπακέας
17
Γκάρντ
1,96
Ακ. Αν. Αθλητών
Ελλάδα
Τάιρον Μπρέιζελτον
32
Γκάρντ
1,86
Πανιώνιος
ΗΠΑ
Τόντρικ Γκότσερ
25
Γκάρντ
1,93
Cholet
ΗΠΑ
Τζέρι Σμίθ
30
Γκάρντ
1,88
Karesi Spor
ΗΠΑ
Σπύρος Μούρτος
27
Γκάρντ/Φόργουορντ
1,98
Άρης
Ελλάδα
Γιώργος Γαρέζος
22
Γκάρντ/Φόργουορντ
1,98
Γέφυρα
Ελλάδα
Σωτήρης Μανωλόπουλος
30
Φόργουορντ
2,08
Α.Ο. Κύμης
Ελλάδα
Αντουέιν Γούιγκινς
29
Φόργουορντ
2,03
Λαύριο
ΗΠΑ
Ρόλαντς Φρειμάνις
30
Φόργουορντ/Σέντερ
2,08
Gaziantep
Λετονία
Κώστας Γόντικας
24
Φόργουορντ/Σέντερ
2,06
Απόλλων Πάτρας
Ελλάδα
Σον Έβανς
29
Φόργουορντ/Σέντερ
2,03
Rabotnicki
ΗΠΑ
Γιώργος Διαμαντάκος
23
Σέντερ
2,16
ΓΣΛ Φάρος
Ελλάδα



Και εγένετο Ήφαιστος
Ο Ήφαιστος Λήμνου ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με επικεφαλής του εγχειρήματος τον Παντελή Μπούμπουρα, έχοντας τη στήριξη του Δημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη και του ιδρύματος του πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή Παναγιώτη Φασούλα. Ο Ήφαιστος θα αρχίσει απευθείας την προσπάθεια του από την Α1΄, καθώς απέκτησε τα δικαιώματα του Γ.Σ.Λ. Φάρος ο οποίος είχε προκύψει μετά από συγχώνευση του Γ.Σ. Λάρισας και του Φάρου Κερατσινίου. 


Πέρυσι ως Γ.Σ.Λ. Φάρος
Στην 11η θέση τερμάτισε τη σαιζόν 2017-2018  Γ.Σ.Λ. Φάρος του Θανάση Σκουρτόπουλου με 34 βαθμούς(8 νίκες-18 ήττες), εξασφαλίζοντας την παραμονή του. Πρώτος σκόρερ του ήταν ο Νώντας Παπαντωνίου, ο οποίος μαζί με τους: Μανώλη Παπαμακάριο, Ρόλαντ Σάφτενααρ και Βασίλη Μουράτο συμμετείχαν σε όλα ματς. Από την περυσινή ομάδα ως αθλητής συνεχίζει μόνο ο Γιώργος Διαμαντάκος. 


Υπό τις οδηγίες Μανωλόπουλου
Τον νεοσύστατο Ήφαιστο ανέλαβε ο 48χρονος Σωτήρης Μανωλόπουλος. Ως αθλητής αγωνίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπόστον, στον Παπάγου, στο Μαρούσι και στον Δούκα. Ως προπονητής υπήρξε βοηθού στο Περιστέρι, στον Μακεδονικό, στο Μαρούσι, στον Άρη, στην Εθνική Ελλάδος, ενώ διατέλεσε βοηθός και πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.
Βοηθοί προπονητές είναι οι: Θανάσης Γιαπλές και Θανάσης Μολυβδάς, ενώ το πόστο του γυμναστή κατέχει ο Γιάννης Μεριχωβίτη. Επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου είναι ο Χρήστος Γιαννόπουλος και φυσιοθεραπευτές οι: Ριχάρδος Καμπόσος, Κώστας Ψαρογιώργος και Σταύρος Τόιλος. 


Συνεργασία με μεγάλα ονόματα
Ο Μανώλης Παπαμακάριος  ορίστηκε αθλητικός διευθυντής και υπεύθυνος ακαδημιών του Ηφαίστου. Ο 38χρονος ολοκλήρωσε στον Γ.Σ.Λ. Φάρος μια σπουδαία αθλητική καριέρα, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων παρουσία στην Εθνική και στον Ολυμπιακό(2005-2008).
Τιμ μάνατζερ του συλλόγου ανέλαβε ο Μάρκος Κολώκας και Γενικό Διευθυντής ο Κώστας Κώτσης, που αποτελεί και τιμ μάνατζερ της Εθνική. Όλοι τους έχουν μια σημαντική θητεία στο Ελληνικό μπάσκετ. 



Ξεκίνημα στο ΟΑΚΑ
Στις 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση των νησιωτών στο γήπεδο του ΟΑΚΑ. 


Ηγέτης ο Π. Μπούμπουρας














Διοικητικός «ηγέτης» της ομάδας είναι ο Παντελής Μπούμπουρας(Φωτογραφία αριστερά). Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου είναι ο Σπύρος Μπούμπουρας(Φωτογραφία δεξιά), γιός του Παντελή. Το νησί της Λήμνου θα αναγεννηθεί έχοντας μία ομάδα στα σαλόνια της Basket League και θα δοθεί νέα πνοή σε μία περιοχή που το έχει ανάγκη. Στόχος της οικογένειας Μπούμπουρα είναι ο Ήφαιστος Λήμνου να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων που αγαπούν το άθλημα και να γίνει το σημείο κατατεθέν τα επόμενα χρόνια.

















Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος