Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Είθισται Café B.C.-Πρωτέας 61-57(53-53)

Σε έναν δραματικό ημιτελικό το Είθισται έκανε την ανατροπή και προκρίθηκε στην 5λεπτη παράταση, αφήνοντας εκτός τελικού τον Πρωτέα με σκορ 61-57.
Ο πρώτος ημιτελικός του 3ου τουρνουά μπάσκετ του Δήμου Καρπενησίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/6 στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Δήμου Καρπενησίου. Άρχισε στις 6 το απόγευμα, ολοκληρώθηκε μετά από δυο ώρες παρουσία περίπου 200 φιλάθλων.
Το Είθισται των Λερογιάννη-Σαμαντά έκανε άσχημο πρώτο ημίχρονο, όπου τίποτα δεν πήγε καλά. Στην συνέχεια βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς και έκανε χάρης τις ηγετικές προσπάθειες του αρχηγού Δημήτρη Λερογιάννη την μεγάλη ανατροπή και οδήγησε το ματς στην 5λεπτη παράταση. Εκεί η ομάδα είχε την απαραίτητη ψυχραιμία και τις σωστές επιλογές και πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό. Πρώτος σκόρερ ξανά ο νεαρός γκάρντ Ίγκλι Οσμενάϊ με 20 πόντους και 4 τρίποντα.
Ο Πρωτέας του Γιάννη Χαντζόπουλου ήταν εντυπωσιακός στο πρώτο μέρος και χάρης τον ηγέτη του Δήμο Σπυριδάκη είχε συνέχεια την πρωτοπορία στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς. Από την στιγμή, που τον έχασε με 5 φάουλ η ομάδα «εγκλωβίστηκε» και δεν είχε λύσεις στην επίθεση και η συνάντηση πήγε στην παράταση, όπου και τότε οι «μπλε» δεν είχαν την ψυχραιμία και τις σωστές επιλογές στις επιθέσεις τους. Η ομάδα έχει αρκετά παράπονα από την διαιτησία και θεωρεί ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο την ήττα-αποκλεισμό.

Γέμισε το κλειστό
Η αναμέτρηση με την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου ήταν αυτή των δυο ομάδων. Το κλειστό γέμισε από το πλήθος και περίπου 200 άτομα παρακολούθησαν έναν δραματικό ημιτελικό. Μερίδα οπαδών κατά την διάρκεια του ματς εξέφρασε έντονα παράπονα για την διαιτησία θεωρώντας ότι έγιναν εσκεμμένα λάθη.





Γιαννόπουλος vs Χαντζόπουλου














Το Είθισται κοούτσαρε από τον πάγκο ο Θανάσης Γιαννόπουλος για ακόμη μια φορά. Τον Πρωτέα καθοδήγησε ο αρχηγός του Γιάννης Χαντζόπουλος, ο οποίος σε ένα ακόμη ματς δεν αγωνίστηκε. Στον πάγκο του Πρωτέα βρέθηκε ξανά και ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Μυρίκης Νίκος Τσώνης, ο οποίος στέκεται κοντά στην ομάδα, στηρίζοντας τον Χαντζόπουλο (Μέλος της Μυρίκης) και πολλούς παίχτες, με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο ποδόσφαιρο.



Εντυπωσιακός ο Δήμος


Όλα τα «λεφτά»  για τον Πρωτέα ήταν ο Λαμιώτης σέντερ Δήμος Σπυριδάκης, ο οποίος προσέφερε ξανά όμορφο θέαμα πέτυχε θεματικά καλάθια και σκόραρε συνολικά 33 πόντους,  βάζοντας και 2 τρίποντα. Ήταν ο μοναδικός παίκτης της ομάδας με διψήφιο αριθμό πόντων, αφού ο Αιτωλοακαρνάνας φόργουορντ Γιώργος Κρητικός έμεινε στους 8, βάζοντας και 1 τρίποντο.



Καθοριστικοί Οσμενάϊ-Λερογιάννης













 
Μπορεί να σκόραρε λιγότερους πόντους και να μην ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, ωστόσο έπαιξε κομβικό ρόλο, αφού αυτός ανέβηκε στην επανάληψη και με δικά του καλάθια ξεκίνησε η ανατροπή. Πρόκειται για τον φόργουορντ Δημήτρη Λερογιάννη, ο οποίος σκόραρε 18 πόντους, βάζοντας και 2 τρίποντα. Ο Ίγκλι Οσμενάϊ ωστόσο αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ των νικητών βάζοντας 20 πόντους με 4 τρίποντα. Ο Οσμεναϊ πήρε στην «πλάτη» του την ομάδα στο πρώτο μέρος, όπου ο αρχηγός είχε μπει αρκετά «κρύος».


Αντιδήμαρχος εντός και εκτός παρκέ













 
Τον 1ο ημιτελικό της ημέρας παρακολούθησε και ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Μένιος Λάππας (Φωτογραφία Αριστερά), ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού του Δήμου. Είδε να αγωνίζεται ο «συνάδελφο»ς του ο Αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Σταμάτης (Φωτογραφία Δεξιά), που συμμετέχει στο τουρνουά με την ομάδα του Είθισται.


Πολλά φάουλ
Ματς με πολλά σφυρίγματα και αρκετά φάουλ ήταν ο 1ος ημιτελικός. Οι διαιτητές σφύριξαν όλες τις επαφές (Κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο) και για αυτό αποβλήθηκαν συνολικά 4 αθλητές και αρκετοί έμειναν στα 4 φάουλ.

5 χωρίς συμμετοχή
Συνολικά 5 αθλητές των ομάδων δεν πήραν συμμετοχή στον ημιτελικό. Ελάχιστες αλλαγές γινόντουσαν στο παιχνίδι, αφού ήταν ένα οριακό ματς δίχως αύριο. Για την ομάδα του Είθισται δεν αγωνίστηκε καθόλου ο Κώστας Χειλάς και ο Πάνος Αρβανίτης και για τον Πρωτέα δεν έπαιξαν οι: Γιάννης Χαντζόπουλος, Σπύρος Λαμπρόπουλος και Βασίλης Λέντζος.

2/2 για Είθισται
Το Είθισται είχε κερδίσει εύκολα τον Πρωτέα στο ντέρμπι του 1ου ομίλου με 63-39. Ο ημιτελικός ήταν μια τελείως διαφορετική αναμέτρηση, η οποία κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Ψάχνει τον 1ο τίτλο
Το Είθισται πρώην Cinema θα αγωνιστεί για 2η συνεχή φορά στον τελικό και θα αναζητήσει τον 1ο του τίτλου απέναντι στα Φάλαρα Στυλίδας. Η ομάδα συνεχίζει αήττητη, έχοντας κάνει μέχρι στιγμής το απόλυτο 7 στα 7.

Στον τελικό της παρηγοριάς
Ο Πρωτέας στην δεύτερη συμμετοχή του σε τουρνουά του Δήμου Καρπενησίου φτάνει πολύ ψηλά, ωστόσο θα παίξει στον μικρό τελικό της παρηγοριάς. Η ομάδα του Γιάννη Χαντζόπουλου ηττήθηκε ξανά από το Είθισται και δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση. Μένει μια «γλυκόπικρη» γεύση, αλλά η παρουσία του Πρωτέα είναι πέρα για πέρα επιτυχημένη.

Καλύτερα το Είθισται


Σε χαμηλό τέμπο πήγε το πρώτο δεκάλεπτο, το Είθισται έκανε ένα «ξέσπασμα» χάρης σε 3 τρίποντα και τις προσπάθειες του Χρήστου Κατσίκα και προηγήθηκε με +5. Ο Γιώργος Κρητικός με κοντινό δίποντο άνοιξε το σκορ. Ο Ίγκλι Οσμενάϊ σκόραρε για πρώτη φορά έξω από τα 6.25, κάνοντας το 3-2. Ακολούθησε δίποντο του Δήμου Σπυριδάκη, τρίποντο του Άγγελου Σαμαντά και 2ποντο του Χρήστου Κατσίκα (Φωτογραφία) για το 8-5. Ο Πρωτέας ισοφάρισε σε 2/2 ελεύθερες βολές του Σπύρου Ξαγάρα και 1/2 βολές του Δήμου Σπυριδάκη για το 8-8. Με 2/2 βολές του Χρήστου Κατσίκα και δίποντο του ίδιου έγινε το 12-8. Ακολούθησαν 2 εύστοχες βολές του Δήμου Σπυριδάκη και τρίποντη «βόμβα του Ίγκλι Οσμενάϊ για το 15-10.



Δυνατή πτώση του Κουρλού


Ο γκάρντ Δημήτρης Κουρλός του Πρωτέα σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Χρήστο Κατσίκα του Είθισται έπεσε άτσαλα στο έδαφος και χτύπησε στην μέση. Έμεινε αρκετά δευτερόλεπτα στο έδαφος, του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μπήκε ξανά στο ματς στο δεύτερο μέρος. Ο Κουρλός απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, παίρνοντας ψυχολογικό «ντοπάρισμα».




20-0 σερί
Σε τέτοιο επίπεδο με τόσο δυνατές και ανταγωνιστικές ομάδες το εντυπωσιακό σερί του Πρωτέα με 20-0 είναι σίγουρα ένα σπάνιο γεγονός. Η ομάδα κυριάρχησε πλήρως στο δεύτερο δεκάλεπτο και το 20-10 έγινε 20-30(!) Το Είθισται σκόραρε μόλις δυο καλάθια εντός πεδιάς στις αρχές του δεκαλέπτου με τον Ίγκλι Οσμενάϊ και πήρε ακόμη 4 πόντους στο φινάλε από βολές.

Κυριάρχησαν οι «μπλε»
Ο Πρωτέας ήταν καταιγιστικός και παίζοντας όμορφο μπάσκετ έπαιζε μόνος του στο γήπεδο και πήρε προβάδισμα μέχρι και 10 πόντων. Το Είθισται αποσυντονίστηκε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Με ένα τρίποντο του Ίγκλι Οσμενάϊ και 2ποντο του ίδιου το Είθισται προηγήθηκε με 20-10 και double skor. Στην συνέχεια για αρκετό χρονικό διάστημα έπαθε μπλάκ-άουτ και δέχονταν συνεχόμενα και απανωτά καλάθια. Ο Πρωτέας ξεκίνησε την εντυπωσιακή ανατεπίθεση και ισοφάρισε αρχικά με καλάθι και φάουλ του Δήμου Σπυριδάκη (Εύστοχη βολή), ωραίο καλάθι του ίδιου, τρίποντο του Σπύρου Ξαγάρα και 2/2 ελεύθερες βολές του Γιάννη Δροσίνη. Εν συνεχεία προηγήθηκε με 20-30 χάρης 2ποντο του Δήμου Σπυριδάκη, δίποντο του Γιάννη Δροσίνη και δυο διαδοχικά τρίποντα του Δήμου Σπυριδάκη και του Γιώργου Κρητικού. Το Είθισται σκόραρε μετά από αρκετά λεπτά με 2/2 βολές του Δημήτρη Σταμάτη για το 22-30. Ο Σπυριδάκης διέσχισε όλο το γήπεδο έκανε το λεγόμενο  coast to coastκαι πέτυχε ένα εντυπωσιακό καλάθι για το 22-32. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με άλλες δυο βολές του Δημήτρη Σταμάτη για το 24-32. 





Έκλεισε η «ψαλίδα»
Το Είθισται «αφυπνίστηκε» μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος και μείωσε στους 3 πόντους. Ο Πρωτέας στηρίχτηκε ξανά στον Σπυριδάκη, αλλά σκόραρε μόλις 6 πόντους. Ο Δήμος Σπυριδάκης με δίποντο και ο Ταξιάρχης Κουτρομάνος με 1/2 βολές διαμόρφωσαν το 25-34. Ο Ίγκλι Οσμενάϊ σκόραρε εντός πεδιάς για την ομάδα του μετά από σχεδόν 10 λεπτά για το 27-34. Ο αρχηγός Δημήτρης Λερογιάννης με όμορφο Jump shoot μείωσε στο 29-34 και σκόραρε για πρώτη φορά στο παιχνίδι. Με 1/2 ελεύθερες βολές του Γιώργου Γερονίκου και καλάθι του Δήμου Σπυριδάκη το σκορ έγινε 29-37. Ο Δημήτρης Λερογιάννης σκόραρε με δίποντο και ακολούθησε νέο όμορφο καλάθι υπό πίεση, στο οποίο κέρδισε και φάουλ μειώνοντας με την εύστοχη βολή στο 33-37 και στους 4. Το 10λεπτο έκλεισε με 1/2 βολές του Δήμου Σπυριδάκη και γκολ φάουλ του Άγγελου Σαμαντά (Έχασε την βολή). Το σκορ πήγε στο 35-38.




Όλα 53













 
Η αντεπίθεση του Είθισται συνεχίστηκε πάρα το γεγονός ότι ο Πρωτέας ξεκίνησε καλά και πήρε καλάθια μέσα από την ρακέτα για το +11. Το Είθισται έδειξε σημάδια δυνατής και δουλεμένης ομάδας και έκανε την ανατροπή χάρης τους δυο αρχηγούς Λερογιάννη & Σαμαντά. Στο τέλος ο Κρητικός αστόχησε μια βολή και έχασε σπουδαία ευκαιρία να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του. Ο Δήμος Σπυριδάκης με δίποντο και 2/2 βολές έκανε το 35-42. Ο Ταξιάρχης Κουτρομάνος είχε 1/2 βολές και ο Δήμος Σπυριδάκης μετά από δυο χαμένες βολές του Γιάννη Δροσίνη έκανε το εντυπωσιακό follow και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 36-44. Ακολούθησαν ½ βολές του Δήμου Σπυριδάκη και δίποντο του ίδιου για το 36-47 και το +11 για τον Πρωτέα που ήταν η μεγαλύτερη διαφορά του στο παιχνίδι. Το Είθισται μπήκε στο ματς και με τρίποντο του Ίγκλι Οσμενάϊ και δυο όμορφα συνεχόμενα τρίποντα του αρχηγού Δημήτρη Λερογιάννη μείωσε στους δυο για το 45-47. Με 2/2 βολές του Γιάννη Δροσίνη και 1/2 του Δήμου Σπυριδάκη το σκορ έγινε 45-50. Ο Δημήτρης Λερογιάννης με Jump Shoot και ο Ίγκλι Οσμενάϊ με λέι άπ μείωσαν στον πόντο και στο 49-50. Ο Γιώργος Κρητικός σκόραρε για το 49-52 μετά από όμορφη ασίστ του Γιάννη Δροσίνη. 00.45 πριν το τέλος ο Άγγελος Σαμαντάς είχε 1/2 βολές για το 50-52. 00.36 ο Δημήτρης Κουρλός του Πρωτέα αστόχησε σε ένα λέι άπ. 00.22 πριν το τέλος ο Άγγελος Σαμαντάς (Φωτογραφία Αριστερά) με τρίποντο έβαλε μπροστά την ομάδα του με 53-52. 00.11 πριν το τέλος ο Γιώργος Κρητικός (Φωτογραφία Δεξιά) με 1/2 βολές ισοφάρισε σε 53-53. Στην εκπνοή Χρήστος Κατσίκας και Βαγγέλης Βλάχος δεν σκόραραν και η συνάντηση πήγε στην 5λεπτη παράταση. Ο Ίγκλι Οσμενάϊ στις αρχές της περιόδου ανέκοψε προσπάθεια του Δήμου Σπυριδάκη.







5 φάουλ οι σέντερ και ο Σαμαντάς


Τρεις παίκτες κατά την διάρκεια του 4ου δεκαλέπτου αποχώρησαν από το ματς, κάνοντας 5 φάουλ. 4.01 πριν το τέλος αποχώρησε με 5 φάουλ ο σέντερ του Είθισται Ταξιάρχης Κουτρομάνος (Φωτογραφία), 2.00 ήταν η σειρά του εξαιρετικού σέντερ του Πρωτέα Δήμου Σπυριδάκη να αποχωρήσει από το ματς με 5 φάουλ. 00.11 πριν το τέλος ο πλέι μέικερ Άγγελος Σαμαντάς έκανε το 5ο του φάουλ και αποχώρησε. Ο Σαμαντάς εμψύχωνε και καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του στην παράταση από τον πάγκο, ενώ τον ρόλο του οργανωτή στον άσο πήρε ο Οσμενάϊ.


Σε 1 κλωστή
Σε μια κλωστή κρέμονταν το ματς και στην παράταση. Το Είθισται στο τελευταίο λεπτά της παράτασης «καθάρισε» την νίκη χάρις στα δυο διαδοχικά καλάθια του Δημήτρη Λερογιάννη. 4.20 πριν το τέλος της παράτασης ο Δημήτρης Κουρλός με μακρινό τρίποντο έκανε το 53-56. 3.58 πριν το τέλος ο Βάγγελης Βλάχος με 2/2 βολές έκανε το 55-56. 3.07 πριν το τέλος ο Σπύρος Ξαγάρας με 1/2 βολές πραγματοποίησε το 55-57. 2.37 πριν το τέλος ο Ίγκλι Οσμενάϊ με Jump shoot ισοφάρισε σε 57-57. 00.48 πριν το τέλος ο Δημήτρης Λερογιάννης έβαλε μπροστά την ομάδα του με 59-57 και 00.15 πριν το τέλος ξανά ο ίδιος με όμορφο Jump shoot έκανε το 61-57, «καθαρίζοντας «το ματς. 00.08 πριν το τέλος ο Δημήτρης Κουρλός είχε 0/2 βολές, ακολούθησε επιθετικό ριμπάουντ και άστοχο τρίποντο του Σπύρου Ξαγάρα. 00.03 πριν το τέλος ο Θανάσης Ζαγκότσης αστόχησε και στις δυο βολές.



Αποβολή και για Σταμάτη
Στα 8 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της 5λεπτης παράτασης ο Δημήτρης Σταμάτης αποβλήθηκε, κάνοντας 5 φάουλ.

Ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς
Με το τέλος της αναμέτρησης οι νικητές ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς και πανηγύρισαν έντονα την μεγάλη νίκη που πέτυχαν.




Διαμαρτυρίες για τα σφυρίγματα
Η ομάδα του Πρωτέα μετά το τέλος διαμαρτυρήθηκε για τις αποφάσεις των διαιτητών. Οι άνθρωποι της ομάδας θεώρησαν ότι ήταν αρκετά αυστηρή έως αδικαιολόγητη η αποβολή του σέντερ Δήμου Σπυριδάκη. Παράπονα έχουν και για άλλα σφυρίγματα των διαιτητών.



Τα δεκάλεπτα
15-10, 24-32, 35-38, 53-53, 61-57

Διαιτητές: Μιχάλης Χατζής-Τάσος Καδάς-Θανάσης Χουσιάδας

Συνθέσεις Ομάδων

Είθισται Café B.C. (Άγγελος Σαμαντάς & Δημήτρης Λερογιάννης): Ζαγκότσης, Κουτρομάνος 2, Βλάχος 2, Κατσίκας 6, Οσμενάϊ 20(4), Σαμαντάς 9(2), Σταμάτης 4, Λερογιάννης 18(2)

Πρωτέας (Γιάννης Χαντζόπουλος): Ντουφεκιάς, Ξαγάρας 6(1), Κουρλός 3(1), Δροσίνης 6, Λέρης Κ., Γερονίκος 1, Κρητικός 8(1), Ζαραβέλης, Σπυριδάκης 33(2)


















































Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κολλημένος