Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Πέρασε από την Ευρυτανία το εγχείρημα της Ασημίνας Ιγγλέζου


Σημαντικό μέρος της προσπάθειας που διανύει η Λαμιώτισσα αθλήτρια βουνού και γνωστή παρουσιάστρια και μοντέλο Ασημίνα Ιγγλέζου πέρασε από την Ευρυτανία τις προηγούμενες ημέρες. Η Ασημίνα ξεκίνησε με δυο συνοδοιπόρους της (Ένας εκ των οποίων ο Λάζαρος Ρήγος) την προσπάθεια διάσχισης της οροσειράς της πίνδου(Pindus D.U.S.T.) σε 15 ημέρες, ξεκινώντας από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλήγοντας στους Δελφούς. Η διαδρομή έχει μήκος γύρω στα 500 χιλιόμετρα και περνά από 12 κορυφές βουνών.
Η διαδρομή του DUST αποτελεί τη συντομότερη νοητή γραμμή που συνδέει τις δύο άκρες της οροσειράς, από την αρχή της στο Γράμμο μέχρι το τέλος της στους Δελφούς. Η πορεία κινείται σε πάνω σε μονοπάτια αλλά και εκτός μονοπατιών, σε άγριο και παρθένο πεδίο, πάνω από κορυφογραμμές, μέσα σε χαράδρες και δάση), κρύβοντας αμέτρητους κινδύνους για την ασφάλεια της Ασημίνας. Για λόγους αξιοπιστίας, το όλο εγχείρημα που ξεκινά στις 21 Ιουλίου, θα καταγραφεί χάρη στην διαθέσιμη δορυφορική τεχνολογία και η πορεία της θα εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο.
Η περιπέτειά της γυρίζεται σε ταινία, με σκοπό να προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνοντας γνωστή την Πίνδο και τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει η ορεινή Ελλάδα για τουρισμό!.
Η  Ασημίνα Ιγγλέζου, είναι μητέρα δυο παιδιών και αθλήτρια των βουνών, με διακρίσεις σε αρκετούς αγώνες ορεινού τρεξίματος, έχοντας ολοκληρώσει το 2017 τους επτά πιο δύσκολους βουνίσιους αγώνες μεγάλων διαδρομών (ultra-trail) στην Ελλάδα. H Ασημίνα, μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες έχοντας αρκετές διακρίσεις και στο χώρο του modelling, της ομορφιάς ως( Best Body 2014 στον διεθνή διαγωνισμό Mrs Globe) αλλά και ως παρουσιάστρια στην τηλεόραση.

Οι διαδρομές που περιελάμβαναν την Ευρυτανία είχαν ως εξής:
ΗΜΕΡΑ 9η
Λεοντίτο – Άγραφα (23χλμ – +2135μ) >> Η πρώτη από τις δύο ημέρες που η διαδρομή του DUST διασχίζει τον αχανή όγκο των Αγράφων. Ανάβαση στην κορυφή Ντελιδήμι (2164μ), μέρος του χαρακτηριστικού πέταλου με τις τέσσερις απόκρημνες κορυφές, που αποτελεί και την βόρεια πύλη της οροσειράς. Κατάβαση από τη ραχοκοκαλιά της Τσούκα-Σάκκας μέχρι την κοίτη του Αγραφιώτη και νότια κίνηση στη συνέχεια κατά μήκος του, ακολουθώντας τη ροή του και ανάβαση τελικά στο χωριό Άγραφα, με τη χαρακτηριστική θέα του στην καρδιά των βουνών.
ΗΜΕΡΑ 10η
Άγραφα – Καρπενήσι (50χλμ – +3340) >> Μια από τις πιο επίπονες ημέρες στο συνολικό σχέδιο η 10η, με 50 χιλιόμετρα πορείας! Διάσχιση των νότιων Αγράφων από τις κορυφογραμμές χαμηλότερων βουνών, όπως το Προσηλιάκι (1860μ) και η μεγάλη ραχοκοκαλιά του προς το νότο, για να φτάσει στο τέλος η πορεία μετά τον Ταυρωπό ποταμό να σκαρφαλώσει στην κορυφή του Τυμφρηστού (2315μ) και με κατέβασμα από τις απότομες νότιες πλαγιές του στην πόλη του Καρπενησιού και λίγο νοτιότερα.
ΗΜΕΡΑ 11η
Καρπενήσι – Κρίκελλο (29χλμ – +2650) >> Συναρπαστική μέρα στη νότια Ευρυτανία η 11η. Από την ποταμιά του Καρπενησιώτη, σταδιακή ανάβαση στους ελατοσκέπαστους βόρειους πρόποδες της Καλιακούδας, λίγο ψηλότερα απ το Μεγάλο Χωριό και στη συνέχεια ανάβαση στην επιβλητική και απόκρημνη κορυφή του βουνού στα 2099μ. Από το σημείο αυτό η πορεία του DUST κάνει για πρώτη φορά στροφή ανατολικά και κατευθύνεται στο σημαντικότερο χωριό της περιοχής, το Κρίκελλο, όπου και το κλείσιμο της μέρας
ΗΜΕΡΑ 12
Κρίκελλο – Αρτοτίνα (32χλμ – +1435μ) >> Μια σχετικά εύκολη μέρα μοιρασμένη σε βουνά και σε ποτάμια. Πέρασμα του Κρικελλοπόταμου από το ίχνος του Ε4, το οποίο ακολουθεί και στη συνέχεια μέχρι τα χωριά Στάβλοι και Άμπλιανη και ως την ποταμιά του Καψαλορέματος. Εκεί, η διαδρομή μπαίνει στην κοίτη και ακολουθεί την ροή των νερών συναντώντας τον Εύηνο λίγο πιο πέρα, τον οποίο και ακολουθεί στο ανάντι του ανατολικά προς τις πηγές, με τέρμα της πορείας στο χωριό Αρτοτίνα, λίγο πιο μακριά από τις επιβλητικές κορυφές των Βαρδουσίων