Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η διαχρονική ποδοσφαιρική αξία της Αλβανίας Φλαμουρτάρι

Προετοιμασία στο Καρπενήσι διεξάγει η Αλβανική Φλαμουρτάρι, η οποία κατέφτασε την Κυριακή 29 Ιουλίου και θα παραμείνει έως τα μέσα Αυγούστου(Πιθανόν έως τις 13 του μηνός) στο Hotel Avaris, το οποίο φιλοξενεί και φέτος ομάδα από το εξωτερικό μετά την περυσινή Αιγυπτιακή Wadi Degla.
Οι πρώτες διπλές προπονήσεις της ομάδας από την Αυλώνα έγιναν στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου, ενώ ήδη «κλείστηκαν» τα δυο πρώτα φιλικά κόντρα στους επίλεκτους της Ευρυτανίας και τους νέους της ΑΕΚ.
Προπονητής της ομάδας είναι ο Ιλίρ Ντάγια, ενώ τερματοφύλακας των Αλβανών είναι ο Ενέα Κολίτσι με θητεία σε αρκετούς Ελληνικούς συλλόγους. Η Φλαμουρτάρι, άλλοτε αντίπαλος του Ολυμπιακού τερμάτισε πέρυσι στην 6η θέση της Αλβανικής Super League.
Η Φλαμουρτάρι (Klubi Sportiv Flamurtari Vlorë ή KS Flamurtari Vlorë) είναι αλβανική ποδοσφαιρική ομάδα που εδρεύει στην Αυλώνα(Vlore). Τα χρώματά της είναι το μαύρο και το κόκκινο. Ιδρύθηκε το 1923 ως KS Jeronim de Rada προς τιμήν του Αλβανού συγγραφέα Ιερώνυμου Ντε Ράντα. Το 1930 μετονομάστηκε αρχικά σε SK Vlore και το 1935 σε KS Ismail Qemali. Το 1946 πήρε την σημερινή της ονομασία (με μια μικρή διακοπή από το 1949 ως το 1958). Ως ομάδα μεσουράνησε τη δεκαετία του 1980 όταν κατέκτησε 2 Κύπελλα Αλβανίας, αλλά και δυσκόλεψε την Μπαρτσελόνα το 1987 και προχώρησε μέχρι τους "16" του Κυπέλλου UEFA το 1988 αποκλείοντας την Παρτιζάν Βελιγραδίου και την Άουε (αποκλείστηκε ξανά από την Μπαρτσελόνα). Έχει κατακτήσει και ένα πρωτάθλημα το 1991. Έδρα της ομάδας είναι το Στάδιο Φλαμουρτάρι χωρητικότητας 8500 ατόμων. Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Αλβανίας(1991), τέσσερα κύπελλα Αλβανίας(1985, 1988, 2009, 2014) και δυο σούπερ καπ(1990, 1991). Πρόεδρος της είναι ο Sinan Idrizi.

Τα μέλη της αποστολής
Την αποστολή της Φλαμουρτάρι στο Καρπενήσι αποτελούν οι εξής(τεχνικό επιτελείο και ποδοσφαιριστές):  Mema, Daja, Isaj, Bircaj, Hachji, Polozani, Tushi, Kolici, Busic,Veliu,Hyseni, Useini, Siljanovski, Batha, Kotobelli, Cirkunh, , Cani, Xhani, Maze, Sali, Haruni, Beqaj, Rrrapaj, Tilicoll, Qarri, Qirko, Ziaj, Tushi και Deliaj


 Το πάρε-δώσε

Συνεχίζουν: Pano Qirko(Τερματοφύλακας, 19), Edmir Sali(Τερματοφύλακας, 20), Franc Veliu(Αμυντικός, 29, αρχηγός), Artim Polozani(Αμυντικός, 36, ΠΓΔΜ), Xhuljo Tushi(Αμυντικός , 19), Εmiljano Musta(Αμυντικός, 26), Goran Siljanovski(Αμυντικός, 28, ΠΓΔΜ), Sokol Maze(Αμυντικός, 19), Muhamed Useini(Μέσος, 29, ΠΓΔΜ),  Shaquir Haruni(Μέσος, 19), Fjoralb Deliaj(Μέσος, 21), Alessio Hyseni(Μέσος, 21), Tomislav Busic(Επιθετικός, 32, Κροατία)


Ήρθαν: Enea Kolici(Τερματοφύλακας, 32, Kukesi),  Blerim Kotobelli(Αμυντικός, 25, Partizani), Idriz Batha(Αμυντικός, 26, Partizani), Agustin Torassa(Επιθετικός, 29, Club Atletico Mitre, Αργεντινή), Elton Cale(Επιθετικός, 30, Kukesi,  Βραζιλία με θητεία στον ΟΦΗ και στον Εργοτέλη)






Έφυγαν: Adis Nurkovic(Τερματοφύλακας, 32, Κόσσοβο), Ditmar Bicaj(Αμυντικός, 28), Fisnik Zuka(Αμυντικός, 23, ΠΓΔΜ), Lejdi Licaj(Μέσος, 31), Danilo Alves(Μέσος, 27, Βραζιλία), Victor Juffo(Μέσος, 25, Βραζιλία), Lancinet Sidibe(Μέσος, 21, Γουινέα), Muarem Mouarem(Μέσος, 29, ΠΓΔΜ), Sekou Camara(Μέσος, 21, Σενεγάλη), Igor Nedeljkovic(Μέσος, 26, Σερβία), Ardit Hoxhaj(Μέσος, 24), Mamadou Tounkara(Επιθετικός, 22, Σενεγάλη)





*Στην προετοιμασία λαμβάνει μέρος ο 18χρονος επιθετικός Ardit Ziaj από τη Lufterari, που τελεί υπό δοκιμή, καθώς και οι: Mateo Qarri(Αμυντικός, 19), Jurgen Qarri(Επιθετικός, 20), Arinaldo Rrapaj(Μέσος, 17) Arjen Mucollari(Επιθετικός, 17), Gersi Diamanti(Επιθετικός, 18) και Arber Beqaj(Αμυντικός, 19) της ομάδας νέων. 



Νέος προπονητής
Στην τεχνική ηγεσία της ομάδας βρίσκεται πλέον ο Ιλίρ Ντάγια(Ilir Daja). O 51χρονος παλαίμαχος άσος της Ντιναμό Τιράνων έχει καθοδηγήσει στην Ελμπασάνι, τη Ντιναμό Τιράνων, την Μπέσα, τα Τίρανα, ενώ πέρυσι ήταν προπονητής της Σκεντέρμπεου. Βοηθός του είναι ο 47χρονος Ardian Mema, 8 φορές διεθνής με την Εθνική Αλβανίας ως ποδοσφαιριστής. Τους τερματοφύλακες προπονεί ο Luan Bircaj.


Ο γνώριμος Κολίτσι


Στους «κόκκινους» συνεχίζει ο τερματοφύλακας Αντρέας(Ενέα) Κολίτσι(Φωτογραφία), που έχει πραγματοποιήσει προετοιμασία στο Καρπενήσι με τον Ολυμπιακό Βόλου. Έχει αγωνιστεί επίσης στην Ελλάδα με τον Πανσερραΐκό, τον Ηρακλή και τον Οδυσσέα Κορδελιού.

Άνοδος δυο θέσεων
Από την 8η θέση της περιόδου 2016-2017 η Φλαμουρτάρι τερμάτισε πέρυσι στην 6η θέση μεταξύ δέκα ομάδων της Αλβανικής Super League. Συγκέντρωσε 46 βαθμούς(11 νίκες-13 ισοπαλίες-12 ήττες και τέρματα 37-37). Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Σκεντέρμπεου.  Στο νέο πρωτάθλημα η ομάδα της Αυλώνας ξεκινά εκτός έδρας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τέουτα. 


Η έναρξη της προετοιμασίας
Η «πρώτη» για την νέα σαιζόν διεξήχθη στις 13 Ιουλίου στο γήπεδο της. 


Δυο φιλικά


Σίγουρα δυο φιλικά θα δώσουν οι Αλβανοί στο Καρπενήσι. Την Τετάρτη(1/8) θα αντιμετωπίσουν επίλεκτους ποδοσφαιριστές της Ευρυτανίας και το Σάββατο(4/8) την Κ20 της ΑΕΚ. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης και τρίτου «τεστ».

Αντίπαλος του Ολυμπιακού
Η Φλαμουρτάρι αντιμετώπισε την περίοδο 1990-1991 τον Ολυμπιακό στο κύπελλο κυπελλούχων. Οι Πειραιώτες κέρδισαν 3-1 στην Ελλάδα και 2-0 στην Αλβανία.

Παλαιά ομάδα του Τσερέπη


Από τη Φλαμουρτάρι απέκτησε το Βελούχι το 2006 τον Έντμοντ Τσερέπη(Φωτογραφία) , μετέπειτα ποδοσφαιριστή της Νίκης Βόλου και του Αχαρναϊκού.

Ο Πρόεδρος Sinan Idrizi


Στην Προεδρία του συλλόγου βρίσκεται ο Sinan Idrizi(Φωτογραφία). Αντιπρόεδρος είναι ο Kreshnik Cipi, διευθυντής των ακαδημιών ο Fjodor Xhafa, αθλητικός διευθυντής ο Endmond Licaij και τεχνικός διευθυντής ο Ardian Behari.























Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος