Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Τη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν με ανακοίνωση τα Φάλαρα


Η ομάδα των Φαλάρων από τη Στυλίδα, η οποία συμμετείχε στον όμιλο του Άτλαντα και της Π.Α.Κ. μας απέστειλε ένα ενδιαφέρον δελτίο τύπου για τη σαιζόν μου μας πέρασε, το οποίο και δημοσιεύουμε. Οι Στυλιδιώτες εκφράζουν αρκετούς προβληματισμούς για τη λειτουργία των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑΣΕ.

Η ανακοίνωση των Φαλάρων έχει ως εξής:
Τέλειωσε λοιπόν άλλη μια αγωνιστική σαιζόν στην περιοχή μας και για εμάς ο απολογισμός είναι θετικός. Θετικός γιατί ολοκληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας στο έπακρο, αγωνιστικά γιατί διατηρούμε κάποιες ελπίδες για άνοδο, και φυσικά αν αναλογιστούμε τι περάσαμε πέρυσι είμαστε ευχαριστημένοι που καταφέραμε να είμαστε όλοι υγιείς. Πάνω απ’  όλα όμως είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πήραμε πολλά μαθήματα.

Μάθαμε για παράδειγμα ότι  κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίζει σε ποια παιχνίδια θα κατεβαίνει και σε ποια όχι, ανεξαρτήτως αν επηρεάζει τη βαθμολογία, χωρίς να έχει καμία κύρωση. Επίσης μάθαμε ότι όταν μια ομάδα δεν τηρεί τους κανονισμούς και δεν γίνει ένσταση από τους αντιπάλους τότε η πρώτη ομάδα ανεβαίνει κατηγορία ενώ η δεύτερη παίρνει παράσημο. Δυστυχώς εμείς  είχαμε μείνει στο παλιό μάθημα που παραλίγο να μας ρίξει κατηγορία. Άσχετα αν οι ομάδες που τώρα το παίζουν υπεράνω τότε είχαν σπάσει τα τηλέφωνα, παρασκηνιακά, για να δουν τι θα γίνει με ένσταση που είχε κάνει άλλος. Αυτά κύριοι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.

Πολύ χρήσιμο μάθημα ήταν και το ότι η ΕΣΚΑΣΕ αποφασίζει για το ποια παιχνίδια θα γίνουν ανάλογα με το βαθμολογικό τους ενδιαφέρον. Ακόμα περιμένουμε τον ορισμό του τελευταίου αγώνα του παιδικού μας τμήματος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα που είχαμε πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση αυτού του πρωταθλήματος μας απάντησε o γραμματέας  ότι θέλουμε να “τους την σπάσουμε” για αυτό θέλουμε να γίνει ο αγώνας.

Επίσης ότι παίζουμε στη Basketleague τουλάχιστον, γιατί αγώνα στις 8 το βράδυ Κυριακή μόνο αυτοί παίζουν.

Άλλο μεγάλο μάθημα είναι το ότι οι διαιτητές μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να τους ελέγχει κανένας. Από το να θέτουν τη σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο, είτε αφήνοντας το σκληρό παιχνίδι είτε επιτρέποντας να γίνονται αγώνες σε ακατάλληλους χώρους, μέχρι να προσβάλλουν λεκτικά παίχτες και προπονητές. Ατάκες που έχουμε ακούσει και που απευθύνονται και στον προπονητή μας είναι κατά λέξη το “μη μιλάς ρε” και το ανεκδιήγητο από Eυβοιώτη διαιτητή ” δεν σε ήξερα, τώρα όμως που σε έμαθα θα δεις τι θα πάθεις όπου σε πετυχαίνω”. Να μην ξεχάσω και άλλη μία δήλωση που έλεγε ξεκάθαρα ότι οι διαιτητές σφυρίζουν  ότι κρίνουν αυτοί ανάλογα με τους αντιπάλους, τη διαφορά στο σκορ, το χρονικό σημείο του αγώνα αλλά και τη βαθμολογική διαφορά, και όχι ότι βλέπουν.

Παρόλα τα σημαντικά μαθήματα όμως μας έμειναν και κάποιες απορίες. Για παράδειγμα ποιοι είναι αυτοί που απαρτίζουν την ΕΣΚΑΣΕ και την ΚΕΔ, γιατί σε δικό μας αγώνα, όπου και αν παίζουμε, δεν έχει  εμφανιστεί ποτέ κανένας.

Αναρωτιόμαστε επίσης τι έμπνευση έχουν αυτοί που βγάζουν τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων. Τι νόημα έχουν οι πρώτοι όμιλοι αφού δεν μεταφέρεται τίποτα στους επόμενους γύρους; Κλήρωση για να αποφασιστεί ποιος θα προκριθεί; Ποιος τα σκέφτεται αυτά;



Επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όταν μία ομάδα δεν έχει κάποιον μεγαλοπαράγοντα ή τις απαραίτητες υποδομές, όπως κλειστό γυμναστήριο, πρέπει να τιμωρείται. Αντί να διευκολύνεται γιατί πραγματικά προσπαθεί διπλά και τριπλά από τους υπόλοιπους για να είναι ανταγωνιστική και εντάξει σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, κάνετε ότι  μπορείτε για να απαξιώνετε την προσπάθεια της.

Άλλη απορία μας είναι γιατί ενώ όπως αναφέρει παντού η ΕΣΚΑΣΕ και ΚΕΔ μοναδική τους έννοια είναι η ανάπτυξη του μπάσκετ, δίνουν την αίσθηση ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι η προσκόλληση τους  στις καρέκλες και στους τύπους. Δεν έχει παραιτηθεί κανένας από την ΕΣΚΑΣΕ και δεν έχει τιμωρηθεί ούτε ένας διαιτητής. Πότε είδατε τελευταία φορά αγώνες για να διαλέξετε παίχτες για τις μεικτές; Η λέξη καρεκλοκένταυροι ακούγεται όλο και πιο συχνά και αυτό θα έπρεπε να σας ανησυχεί.

Τελευταία απορία μας είναι ότι αφού θέλατε να είστε πρωταγωνιστές γιατί δεν γίνατε παίχτες ή προπονητές  ή παράγοντες ομάδων και αποφασίσατε να γίνετε επαγγελματίες μέλη ΔΣ και διαιτητές;

Δυστυχώς ή ευτυχώς το μόνο μάθημα που δεν θα πάρουμε ποτέ είναι το να τα παρατάμε. Θα συνεχίσουμε όσο πιο πολύ και όσο πιο δυνατά μπορούμε . Γιατί  αγαπάμε το μπάσκετ και όχι τις καρέκλες, γιατί παίζοντας μάθαμε να υποστηρίζουμε το ηθικό και όχι το τυπικό, γιατί έχουμε παιδιά και θέλουμε και αυτά να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Αν τώρα κάποιοι από εσάς που διαβάζετε την ανακοίνωση αυτή μας θεωρείτε γραφικούς και ότι όλα αυτά που αναφέρουμε είναι αποκυήματα της φαντασίας μας τότε συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνατε μέχρι σήμερα, προφανώς σας βολεύει. Οι υπόλοιποι όμως που μπορεί να έχετε ακούσει και περάσει τα ίδια, πρέπει να κάνουμε κάτι.»

Με εκτίμηση,

 Εκ του Δ.Σ.