Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Η ιστορική Παναχαϊκή με αμιγώς Ελληνικό στοιχείο στο Καρπενήσι

Εικοσαήμερη προετοιμασία επί Ευρυτανικού εδάφους διεξάγει αυτές τις ημέρες η Παναχαϊκή, ο ιστορικότερες σύλλογος της Αχαΐας. Οι Πατρινοί επέλεξαν το Montana(24 Ιουλίου-13 Αυγούστου) και «χτίζονται» στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου.
Πρόκειται για την πρώτη ομάδα της Football League, η οποία ταξίδεψε για την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας με πλήρες το Ελληνικό στοιχείο. Οι «ροσονέρι» επέστρεψαν στην Football League, καθώς αναδείχτηκαν πρωταθλητές του 3ου Ομίλου της Γ΄ Εθνικής και στο μυαλό τους είναι τα επόμενα χρόνια να ζήσουν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος.
Στην τεχνική ηγεσία παρέμεινε ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, ενώ Τεχνικός Διευθυντής του συλλόγου και επικεφαλής της προετοιμασίας είναι ο σπουδαίος πρώην άσος της Εθνικής και πρωταθλητής Ευρώπης Κώστας Κατσουράνης. Επιπλέον στο ρόστερ περιλαμβάνεται το όνομα του επίσης μέλους της «χρυσής» ομάδας του 2004 Κώστα Χαλκιά και του άλλοτε διεθνή Γιώργου Φωτάκη.
Δόθηκε ήδη ένα ανεπίσημο φιλικό ματς με τον Αίολο(8-0 υπέρ των Αχαιών), ενώ το πρώτο σοβαρό «τεστ» θα γίνει κόντρα στον ΟΦΗ στις 9 Αυγούστου. Πρόεδρος του νεοσύστατου συμβουλίου είναι ο επιχειρηματίας Κώστας Μπακαλάρος, στον οποίο ανατέθηκαν τα ηνία από την Παναχαϊκή συμμαχία, χάρης την οποία «ζωντάνεψαν» πάλι τα όνειρα των φίλων της ομάδας.
Η ιστορική ΠΑΕ Παναχαϊκή ιδρύθηκε το 1891 και έχει «γράψει» την δική της ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, αναδεικνύοντας μάλιστα σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα της επαρχίας, η οποία συμμετείχε σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση(Κύπελλο Ουέφα) μετά την 4η θέση της την σαιζόν 1972-1973. Μετρά 26 παρουσίες στην Α΄ Εθνική με τελευταία την περίοδο 2002-2003. Έδρα της είναι το γήπεδο «Κώστας Δαβουρλής», το οποίο βρίσκεται στην Αγυιά Πάτρας.

Τέσσερα χρόνια μετά
Οι «ροσονέρι» προετοιμάστηκαν για τελευταία φορά στο Καρπενήσι το 2013, διαμένοντας και τότε στο Montana. «Αφεντικό» τους ήταν τότε ο Αλέξης Κούγιας και προπονητής ο Τίμος Καβακάς.

Πρώτη ομάδα της F.L.
Η Παναχαϊκή ήταν η πρώτη ομάδα χρονικά της Football League, η οποία κατέφτασε στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας για προετοιμασία. Μάλιστα οι 20 ημέρες προετοιμασίας αποτελούν το μεγαλύτερο διάστημα ομάδας που θα βρεθεί το φετινό καλοκαίρι στο Καρπενήσι. Βρίσκεται στην πόλη μας από την Δευτέρα 24/7 και το απόγευμα έκανε την πρώτη της προπόνηση στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου.



Πολυμελής αποστολή


Οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο Καρπενήσι είναι οι εξής: Βρονταράς, Σούλης, Χαλκιάς, Μακρυδημήτρης, Αργυρόπουλος, Γκίνο, Κωνσταντακόπουλος, Μαστραντωνάκης, Μπιτσάκος, Σπανός, Πολίμος, Πατάπης, Πολυχρόνης, Στεργίδης, Φωτάκης, Ελευθεριάδης, Μωραΐτης, Μπαμπούνης, Αγουρίδης, Μασούρας, Αντωνακόπουλος, Κυνηγόπουλος, Μουστακόπουλος, Μπουτζίκος, Σωτηράκος, Αποστολόπουλος, Γκέσιος, Μπούτιβας και Λουμπαρδέας. Την αποστολή συνοδεύουν οι:  Τάκης Κυριακόπουλος(Φωτογραφία) και Κώστας Κατσουράνης.

Ντύθηκαν στα «κοκκινόμαυρα»
 

Νέα μεταγραφικά αποκτήματα της Παναχαϊκής αποτελούν οι: Γιάννης Σωτηράκος(22χρονος αμυντικός από τον Αχαρναϊκό), Νίκος Μπουτζίκος(Φωτογραφία αριστερά, 27χρονος αμυντικός από τον Αγροτικό Αστέρα), Γιώργος Μουστακόπουλος(19χρονος αμυντικός από την Νίκη Προαστείου), Παναγιώτης Κυνηγόπουλος(Φωτογραφία κέντρο, 21χρονος μεσοεπιθετικός από τον Ηρακλή), Ανδρέας Αντωνακόπουλος(20χρονος επιθετικός από την Κ20 του Πανιωνίου), Νίκος Μασούρας(16χρονος εξτρέμ από την Κ. Δαβουρλής 92΄), Δημήτρης Αγουρίδης(26χρονος δεξιός μπακ από τον ΠΑΟ Βάρδας), Γιάννης Γκέσιος(Φωτογραφία δεξιά, 29χρονος μεσοεπιθετικός από τον Αγροτικό Αστέρα) και Κώστας Αποστολόπουλος(24χρονος επιθετικός από τα Χανιά).

Οι περυσινοί ποδοσφαιριστές & οι αποχωρήσαντες


Στους «ροσονέρι» παραμένουν οι: Κώστας Χαλκιάς(Τερματοφύλακας, 43), Σπύρος Βρονταράς(Τερματοφύλακας, 32), Βασίλης Σούλης(Τερματοφύλακας, 22), Διονύσης Μακρυδημήτρης(Αμυντικός, 32), Ηλίας Πολίμος(Αμυντικός, 21), Αλέξανδρος Μπιτσάκος(Μέσος, 25), Γιώργος Φωτάκης(Φωτογραφία, Μέσος, 35 με παρουσία στον ΠΑΟΚ και 13 διεθνείς συμμετοχές-2 γκολ), Δημήτρης Πατάπης(Μέσος, 21), Δημήτρης Πολυχρόνης(Μέσος, 23), Θύμιος Αργυρόπουλος(Μέσος, 27), Δημήτρης Γκίνο(Μέσος, 22), Νίκος Λουμπαρδέας(Μέσος, 33), Ανδρέας Μαστραντωνάκης(Μέσος, 20), Λυμπέρης Στεργίδης(Μέσος, 30), Γιάννης Σπανός(Επιθετικός, 28), Παναγιώτης Μωραΐτης(Επιθετικός, 19) και Χρήστος Ελευθεριάδης(Επιθετικός, 26).
Στην προετοιμασία λαμβάνουν μέρος από την ομάδα νέων και οι: Αλέξανδρος Μπαμπούνης(Τερματοφύλακας, 19), Νίκος Κωνσταντακόπουλος(Μέσος, 19, πήρε χρόνο συμμετοχής στην Γ΄ Εθνική) και Γιώργος Μπούτιβας(Αμυντικός, 18, αποκτήθηκε από την Ακαδημία Παθιακάκη)
Αντίθετα αποχώρησαν οι: Δημήτρης Ζιώγκας(Τερματοφύλακας, 23), Γιάννης Μπουρλάκης(Μέσος, 23), Δημήτρης Σιαλμάς(Επιθετικός, 31), Σταύρος Σούλης(Αμυντικός, 23), Παναγιώτης Βλάχος(Αμυντικός, 27), Σωτήρης Αδαμόπουλος(Αμυντικός, 23), Γιώργος Παπαδόπουλος(Μέσος, 23),  Άγγελος Δημητρίου(Αμυντικός, 23), Γιώργος Τσαφταρίδης(Αμυντικός, 27), Φώτης Γεωργαντόπουλος(Μέσος, 21, πιθανό να δοθεί δανεικός), και Κώστας Κωνσταντινίδης(Μεσοαμυντικός, 37).

Γνωστά ονόματα προπονητή & βοηθού














Στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται ο 43χρονος Σωκράτης Οφρυδόπουλος(Φωτογραφία αριστερά). Προηγουμένως καθοδηγούσε την Κ15 του Ατρομήτου,, τον Άλιμο με προετοιμασία στο Καρπενήσι, ενώ υπήρξε βοηθός προπονητή στην Καλλιθέα και στην Λαμία, αλλά και τεχνικός διευθυντής στην Κέρκυρα. Διατέλεσε ποδοσφαιριστής του Ιωνικού, του ΠΑΣ Γιάννινα, της Καλλιθέας και του Αστέρα Τρίπολης.
Βοηθός του είναι ο Ηλίας Κυριακίδης(Φωτογραφία δεξιά). Ο 32χρονος υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, του Ιωνικού, της Λάρισας, του Εργοτελή, της Λοκομοτίβ Πλόβντιβ και της ΤΣΣΚΑ Σόφιας.
Το τεχνικό τιμ συμπληρώνουν οι: Ηλίας Σορώκος(Γυμναστής), Δημήτρης Κόμπλας(Προπονητής Τερματοφυλάκων), Ανδρέας Νικολάτος(Αρχηγός φυσιοθεραπευτών), Βασίλης Συριόπουλος(Ιατρός), οι φυσιοθεραπευτές και οι φροντιστές,, όπως και ο εκπρόσωπος τύπου Φίλιππος Ανδριόπουλος.

Με δυο πρωταθλητές Ευρώπης














Αναμφίβολα τα ονόματα που ξεχωρίζουν στην προετοιμασία της Παναχαϊκής είναι τα ονόματα των πρωταθλητών Ευρώπης το 2004 με την Εθνική. Ο 38χρονος Κώστας Κατσουράνης(Φωτογραφία αριστερά) είναι Τεχνικός Διευθυντής του συλλόγου και επικεφαλής της Παναχαϊκής συμμαχίας. Είχε μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα με θητεία στην ΑΕΚ, την Μπενφίκα, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, την Φ.Κ. Πούνε Σίτι, τον Ατρόμητο, στην Χάιντελμπεργκ Γιουνάιτεντ, ξεκινώντας από την Δόξα Χαλανδρίτσας.
Ο 43χρονος Κώστας Χαλκιάς(Φωτογραφία δεξιά) είναι ακόμη ενεργός τερματοφύλακας. Έχει υπερασπιστεί τις εστίες των: Απόλλωνα Λάρισας, Παναθηναϊκού, Ηρακλή, Άρη, Απόλλωνα Σμύρνης, Πόρτσμουθ και Μούρθια.

Πρωταθλήτρια στην Γ΄ Εθνική
Τον τίτλο του πρωταθλητή στον 3ο Όμιλο της Γ΄ Εθνικής κατέκτησε η Παναχαϊκή του Σωκράτη Οφρυδόπουλου. Τερμάτισε πρώτη με 65 βαθμούς έναντι 52 της Χαλκίδας. Είχε απολογισμό 20 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες και τέρματα 47-9.



Το νέο συμβούλιο και η Παναχαϊκή συμμαχία


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891. Πρόεδρος είναι ο Κώστας Μπακαλάρος(Φωτογραφία) και τον πλαισιώνουν οι: Παναγιώτης Λαμπρόπουλος(Α΄ Αντιπρόεδρος), Αντώνης Κουνάβης(Β΄ Αντιπρόεδρος), Γιώργος Αποστολόπουλος(Διευθύνων Σύμβουλος), Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Βασίλης Κεφαλάς, Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Μιχάλης Ευσταθίου(Μέλη) και Δημήτρης Τσαούσογλου(Εκπρόσωπος ΠΓΕ). Μάλιστα η διοίκηση βρέθηκε δίπλα στην αποστολή τις προηγούμενες ημέρες.
Να αναφερθεί πως το καλοκαίρι του 2016 δημιουργήθηκε  η Παναχαϊκή συμμαχία(κίνηση Πατρινών επιχειρηματιών-παραγόντων με στόχο την «διάσωση» και την αναγέννηση του συλλόγου). 

 

Πρώτα φιλικά για τους Αχαιούς


Σε παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα η Παναχαϊκή επιβλήθηκε με 8-0 του Αιόλου, έχοντας σκόρερ τους: Σπανό(2), Φωτάκη, Αργυρόπουλο, Πολυχρόνη, Μαστραντωνάκη, Μωραΐτη και Αντωνακόπουλο.  Στις 9 Αυγούστου αντιμετωπίζει τον ΟΦΗ και στις 12 Αυγούστου τον Απόλλωνα Λάρισας.






























Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κολλημένος,
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κολλημένος