Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ανακοινώθηκε αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Δομνίστα


Ο Σύλλογος «Ε4 το Πανταβρέχει», η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, ο Δήμος Καρπενησίου και ο Λάζαρος Ρήγος, προκηρύσσουν αγώνα ορεινού τρεξίματος (mountain running), με την ονομασία “Evrytania Rebels” για τις 8 Οκτωβρίου 2017 στην Ευρυτανία. Αναλυτικά, παρουσιάζονται πιο κάτω οι όροι και οι λεπτομέρειες του νέου αγώνα:

1. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ : Ο “Evrytania Rebels” (σε συντομία Rebels πιο κάτω) αποτελεί αγώνα ορεινού τρεξίματος 35 χιλιομέτρων, με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Δομνίστα της Ευρυτανίας. Πρόθεση των διοργανωτών είναι η θεσμοθέτηση του αγώνα με διεξαγωγή σε ετήσια βάση, τοποθετημένου χρονικά στο τέλος του καλοκαιριού (εκτάκτως φέτος ο αγώνας γίνεται το φθινόπωρο). Ο αγώνας είναι μέτριας δυσκολίας από τεχνική άποψη, συνεπώς απευθύνεται σε αθλητές με μια ελάχιστη ανάλογη εμπειρία. Το ύφος της διαδρομής αποπνέει απουσία συμβατικής προσέγγισης στο άθλημα, απουσία η οποία ενέπνευσε και την ονομασία του (rebels=αντάρτες).

2. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Ο Rebels έχει διαδρομή κυκλικής μορφής (loop), με αριστερόστροφη φορά (αντίθετη των δεικτών του ρολογιού) με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Δομνίστα της νότιας Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Το ανάπτυγμα της διαδρομής έχει μήκος 35 χιλιομέτρων και θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) περίπου 2100 μέτρων. Το στοιχείο που διαφοροποιεί τη φύση του αγώνα από άλλους παρόμοιους είναι η χρήση πεδίου σχεδόν άγνωστου μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ακροποταμιά, με κίνηση από βράχο σε βράχο ή πάνω σε βότσαλα που συσσωρεύονται στις κοίτες ποταμών σε μεγάλες ποσότητες. Η κατανομή πεδίου της διαδρομής είναι η εξής: α) μονοπάτια 48%, β) ποταμιά 25%, γ) δρόμοι 27%. Το μέσο υψόμετρο της διαδρομής είναι 1080 μέτρα, με μέγιστο τα 1535 και ελάχιστο τα 698.

3. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχές και αυξημένη ροή νερού στα ποτάμια της περιοχής, θα χρησιμοποιηθεί εναλλακτική διαδρομή, από την οποία θα έχουν αφαιρεθεί τα παραποτάμια τμήματα.

4. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ : Το χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού ορίζεται στις 10 ώρες, ενώ θα υπάρχουν και δύο ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού, ένα στο Κ-20 της διαδρομής στις 5:30 ώρες και ένα δεύτερο στο Κ-30 στις 8:30 ώρες. Εφόσον επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και χρησιμοποιηθεί εναλλακτική διαδρομή, τα παραπάνω όρια θα τροποποιηθούν.

5. ΕΚΚΙΝΗΣΗ/ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ : Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 8:00 το πρωί της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017, στην πλατεία του χωριού Δομνίστα, στη νότια Ευρυτανία. Το ίδιο σημείο αποτελεί και τερματισμό του αγώνα, ο οποίος θα κλείσει χρονικά στις 6:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει η Γραμματεία του αγώνα, από το απόγευμα του Σαββάτου.

6. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Έχουν άντρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

7. ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ : Η διοργάνωση μπορεί να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει μέχρι 200 αγωνιζόμενους.

8. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Τίθεται ένας τουλάχιστον έγκυρος τερματισμός σε αγώνα ορεινού τρεξίματος, με μήκος μεγαλύτερο των 20 χιλιομέτρων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ο οποίος θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία 2ετία (2016-2017).

9. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ : Για την πρώτη διοργάνωση του Rebels τίθενται δύο μόνο κατηγορίες αγωνιζόμενων. Η κατηγορία ανδρών και η κατηγορία γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας αμφότερες.

10. ΕΠΑΘΛΑ : Αναμνηστικά τρόπαια στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης (ανεξαρτήτως φύλου) ενώ στις γυναίκες ο αριθμός θα καθοριστεί από το πλήθος των γυναικείων συμμετοχών (από μία μέχρι τρεις).

11. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΠΑΡΟΧΕΣ : Ανέρχεται στα 30 (τριάντα) ευρώ και είναι καταβλητέο στον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου «Ε4-το-Πανταβρέχει». Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει το αναμνηστικό μπλουζάκι, την τροφοδοσία στη διάρκεια του αγώνα αλλά και το προαγωνιστικό γεύμα των αθλητών, όπως και το αναμνηστικό μετάλλιο για όσους τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα. Όσοι αθλητές εγκαταλείψουν ή αποκλειστούν θα μεταφερθούν με οχήματα της διοργάνωσης στη Δομνίστα.

12. ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ : Η διοργάνωση δεν ζητά ιατρική βεβαίωση για την καλή υγεία των αγωνιζόμενων και την ικανότητά τους να συμμετάσχουν στο γεγονός. Ο κάθε αθλητής έχει προσωπικά την ευθύνη να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του.

13. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ : Η διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν βλάβη της υγείας ή της σωματικής ακεραιότητας των αγωνιζόμενων, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα.

14. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ : Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν πέντε σταθμοί τροφοδοσίας και υποστήριξης των αθλητών.

15. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στον αγώνα.

16. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ : Η διοργάνωση συνιστά τα εξής αντικείμενα στους αγωνιζόμενους: α) ελαστικός επίδεσμος, β) κάλτσες ανταλλακτικές, γ) καπέλο ηλίου.

17. ΥΔΡΟΔΟΣΙΑ : Πέρα από τα προσφερόμενα νερά στους σταθμούς, η διοργάνωση ενημερώνει τους αθλητές ότι κάτω από κανονικές καιρικές συνθήκες το νερό των δύο ποταμιών που η διαδρομή διέρχεται, είναι πόσιμο και ασφαλές.

18. ΠΟΙΝΕΣ : Με ποινή αποκλεισμού τιμωρούνται οι αγωνιζόμενοι που θα επιδείξουν απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά στους εθελοντές ή στους συναθλητές τους. Επίσης, όσοι αθλητές απωλέσουν έστω και ένα σημείο ελέγχου, τιμωρούνται με αποκλεισμό.

19. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Ο αγώνας στεγάζεται προσωρινά μόνο στο Facebook. Μέχρι το άνοιγμα των εγγραφών θα υπάρξει κανονική ιστοσελίδα, που θα φιλοξενήσει το γεγονός.