Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Φιλολογική ημερίδα-σεμινάριο από το φροντιστήριο «Λέξη» και παρουσίαση βιβλίου του κ. Σαραφίδη














Το Σάββατο 29 Απριλίου και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου
θα πραγματοποιηθεί φιλολογική ημερίδα και σεμινάριο με θέμα «Η Έκθεση σήμερα-Ζητήματα Μεθοδολογίας και αξιολόγησης».
Διοργανωτής είναι το φιλολογικό φροντιστήριο «Λέξη», το οποίο έχει προβεί σε αντίστοιχες αξιόλογες δράσεις αρκετές φορές. Παράλληλα με την ημερίδα θα υπάρξει παρουσίαση βιβλίου «Το αλφαβητάρι της Έκθεσης»(εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2016) του φιλολόγου Ηλία Σαραφίδη.
Εισηγητές του σεμιναρίου είναι οι εξής: Άντα Γάκη(φιλόλογος-Αθήνα), Αρετή Δήμου(φιλόλογος-Φλώρινα), Σωτήρης Ζάχος(συγγραφέας και φιλόλογος-Λάρισα), Χαράλαμπος Κοκκινάκος(φιλόλογος-Καρδίτσα), Αναστάσιος Πέτκος(φιλόλογος-Έδεσσα), Ηλίας Σαραφίδης(συγγραφές και φιλόλογος-Δράμα) και Γιάννης Τασιόπουλος(φιλόλογος-Καρπενήσι).
Χορηγός επικοινωνίας είναι φυσικά και το Evrytania Sport, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το σκεπτικό/Λόγοι διοργάνωσης της εκδήλωσης σύμφωνα με το δελτίο τύπου του φροντιστηρίου «Λέξη» έχουν ως εξής:

«1.  Ένα καινούργιο, εξαιρετικό βοήθημα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεσης).
2.  Ένας πολύ αξιόλογος φιλόλογος – διδάσκων το μάθημα της Έκθεσης: Ο κ. Σαραφίδης Ηλίας, από τη Δράμα, είναι ο επικεφαλής της επιτροπής εισηγητών των Επαναληπτικών θεμάτων
(Προσομοίωσης) της ΟΕΦΕ για την Έκθεση της Γ’ Λυκείου, κατά την περίοδο 2013-2017. (Δείτε βιογραφικό)
3. Μια ωραία αφορμή να καλέσουμε φιλολόγους – διδάσκοντες το μάθημα για την πραγματοποίηση μιας παράλληλης ημερίδας (τρίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο)
που αφορά:  
- εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Γλώσσας,
- υποψηφίους Πανελλαδικών (που σε 40 μέρες από την ημερίδα δίνουν πρώτο μάθημα Έκθεση)σαν μια επανάληψη – «οδηγίες προς ναυτιλλομένους»
από ειδικούς καθηγητές και βαθμολογητές Πανελλαδικών Εξετάσεων,
- μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αφού η Έκθεση είναι μάθημα όλων των τάξεων και όλων των κατευθύνσεων (Ομάδων Προσανατολισμού), αλλά και
- γονείς, που παρακολουθούν (συχνά με αγωνία και αμηχανία) την εξέλιξη και την πρόοδο των παιδιών τους στο συγκεκριμένο μάθημα.
Προσδοκία μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον σχετικά με το πιο αμφιλεγόμενο ίσως μάθημα της Εκπαίδευσης και των Πανελλαδικών,
τόσο ως προς τη διδασκαλία του όσο κι ως προς την αξιολόγησή του.
4. Τέλος, η ποικίλη προέλευση των εισηγητών (Αθήνα, Λάρισα, Καρδίτσα, Έδεσσα, Φλώρινα, Δράμα, Καρπενήσι) έχει και ένα ενδιαφέρον σχετικά με τις τάσεις, τις αντιλήψεις και τη μεθοδολογία που
ακολουθούνται στη διδακτική και την αξιολόγηση του μαθήματος (πλουραλισμός προσεγγίσεων) ανά την Ελλάδα. (Να υπενθυμίσουμε πως τα γραπτά των Πανελλαδικών βαθμολογούνται σε άλλες πόλεις -  εκτός Νομού και Περιφέρειας).
Ευχαριστούμε πολύ την ΕΚΚΕΠΑΔΗΚ για την υποστήριξή της.
Ευχαριστούμε το Eyrytania sport για τη χορηγία επικοινωνίας και παρακαλούμε για την ανάλογη προβολή της εκδήλωσής μας.»

Με εκτίμηση,
Λέξη»

Το βιογραφικό του κ. Ηλία Σαραφίδη
Ο Ηλίας Σαραφίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1971. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. Το 1999 ίδρυσε το φροντιστήριο «ΗΛΙΑΣ ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ» στη Δράμα όπου διδάσκει τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και του Φιλοσοφικού Λόγου στη Γ΄ Λυκείου. Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, το «Αλφαβητάρι της Έκθεσης» από τις εκδόσεις  iwrite (αυτοέκδοση). Το 2016 το ίδιο βιβλίο, ανανεωμένο και εμπλουτισμένο, εκδόθηκε από την «Ελληνοεκδοτική». Από το 2012 συμμετέχει σε επιτροπές θεμάτων προσομοίωσης της ΟΕΦΕ με αντικείμενο τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Αρχαία Ελληνικά. Από το 2013 συμμετέχει στα Σεμινάρια Διδακτικής της ΟΕΦΕ ως συντονιστής των φιλολογικών μαθημάτων. Στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου Φροντιστών Δράμας εξελέγη αντιπρόεδρος.