Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

H «υπερταχεία» του Λεονάρντο Ζαρντίμ


Αν κάποιος ρωτήσει τους λάτρεις του στοιχήματος, ποια είναι η πιο safe ομάδα για ποντάρισμα τη φετινή σεζόν στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τότε η απάντηση που θα βγει από το στόμα των περισσοτέρων θα είναι μία. Μονακό!
     Ένα σύνολο παικτών που κάθε Κυριακή στο Championnat δίνει τη δική του ξεχωριστή παράσταση και κάνει όλους τους φιλάθλους στο Πριγκιπάτο να αισιοδοξούν πως τα καλύτερα έρχονται. Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας ο παλιός μας γνώριμος Λεονάρντο Ζαρντίμ.
     Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι λάτρεις του ποδοσφαίρου που παίζει η Μπαρτσελόνα, οι υποστηρικτές της φιλοσοφίας που έχει περάσει ο Ζιντάν στην πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης και οι μαγεμένοι από τις προπονητικές ικανότητες  του Γκουαρντιόλα (εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία για να μην παρεξηγηθώ). Άλλοι  πάλι εκθειάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Αντόνιο Κόντε, ξεπέρασε τα αρχικές δυσκολίες στο Νησί και έχει βάλει πλώρη για την παρθενική κατάκτηση της Premier League ως προπονητής της Τσέλσι. Αναφέρω αυτά γιατί πουλάνε περισσότερα και επισκιάζουν τα πάντα.


      Όμως πάντα στη ζωή μου γουστάρω να ασχολούμαι με κάποιους τύπους που μπορεί να μην βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, αλλά με τη δουλειά τους και την προσήλωση τους στο στόχο, αξίζουν το χειροκρότημα. Ο κύριος Λεονάρντο Ζαρντίμ έφυγε από τον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2013 (χωρίς κανείς να καταλάβει τον λόγο) και από εκεί και πέρα, αφού πέρασε ένα έτος στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, έκατσε τελικά στον πάγκο της Μονακό.
      Οι ιθύνοντες των Μονεγάσκων του εμπιστεύτηκαν τη θέση του κουμανταδόρου της ομάδας και αυτός έδειξε πως έχει την ικανότητα να πετύχει σπουδαία πράγματα.  Η πρώτη θέση στη Γαλλία ήταν πολύ δύσκολος στόχος για την αρμάδα του Ζαρντίμ, καθώς η ζάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν δεν χτυπιόταν τα δύο πρώτα χρόνια του Πορτογάλου τεχνικού στον πάγκο των φιναλίστ του Champions League του 2004. Παρόλα αυτά η φοβερή πορεία της ομάδας μέχρι τα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2014-15 (είχε αποκλείσει την Άρσεναλ στους «16» και έχασε την είσοδο στην τετράδα στις λεπτομέρειες από τη Γιουβέντους), έδειχνε πως κάτι όμορφο πήγαινε να δημιουργηθεί.


     Τα αποτελέσματα της δουλειάς του Ζαρντίμ στη Μονακό, ξεκινούν να φανερώνονται απόλυτα τη φετινή χρονιά, στην οποία ο παλιός σύλλογος του Άκη Ζήκου μαγεύει όλη την ποδοσφαιρική Γαλλία και όχι μόνο με το θέαμα που προσφέρει σε φιλάθλους και τηλεθεατές. Αυτή τη στιγμή η Μονακό φιγουράρει στην πρώτη θέση του Championnat με 58 βαθμούς (η δεύτερη Παρί είναι τρεις πόντους πίσω της), ενώ απομένουν 13 αγωνιστικές για το τέλος. Σημασία όμως δεν έχει η θέση, αλλά ο τρόπος που βρίσκεται σε αυτή.
      Ο Ζαρντίμ έχει καταφέρει να κάνει τη Μονακό να παίζει ένα ποδόσφαιρο κυριαρχίας που μαγεύει και ελκύει τον κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Έχει μετατρέψει την ομάδα του σε μια καλοδουλεμένη μηχανή που έχει χίλιους δύο τρόπους για να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Μονακό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως σκορπάει τρόμο στους αντιπάλους της στο Championnat, αφού δεν σταματά να τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες. Ίσως να είναι η πιο fun to watch ομάδα της Ευρώπης, κάτι που δείχνουν και οι αριθμοί. Στο εγχώριο πρωτάθλημα σκοράρει περίπου 3 γκολ κατά μέσο όρο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως σε 14 από τα 25 φετινά της ματς έχει βρει πλεκτό τρεις φορές ή παραπάνω! Άλλο ένα στατιστικό που προκαλεί δέος είναι τα 75 γκολ στο γαλλικό πρωτάθλημα, τη στιγμή που η δεύτερη Παρί έχει μόλις 50!


     Και αν κάποιο πιστεύουν πως τα όργια τα κάνει μόνο στη Γαλλία και όχι στην Ευρώπη, καλό θα ήταν να δουν τα πεπραγμένα της και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σε 10 παιχνίδια (μετράμε και τα προκριματικά) έχει 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, με καλύτερη τη στιγμή το διπλό μέσα στην έδρα της Τότεναμ. Επόμενος στόχος είναι η 8αδα, με την Μάντσεστερ Σίτι να επιχειρεί να της φράξει τον δρόμο κα να μην της επιτρέψει να πάει μακρύτερα από την φάση των «16». Όμως η αρμάδα του Ζαρντίμ έχοντας τον τίτλο του αουτσάιντερ θα προσπαθήσει να πετάξει εκτός συνέχειας και άλλη μια αγγλική ομάδα, μετά την Άρσεναλ το 2015 και την Τότεναμ φέτος.
     Πολλοί θα πούνε πως η Μονακό διαθέτει τους οικονομικούς πόρους να αγοράσει σπουδαίους παίκτες και να ξοδέψει υπέρογκα ποσά για να χτυπήσει την Παρί, όμως οι Μονεγάσκοι πάνε σε ένα άλλο δρόμο, αυτόν των ψαγμένων μεταγραφικών κινήσεων χωρίς να χαλάσουν ένα σκασμό λεφτά. Φέτος οι κινήσεις που έκανε είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την άμυνα της. Με τρεις μεταγραφές Μεντί (13 εκατ.), Γκλικ (11 εκατ.-μία από τις πιο value for money μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού) και Σιντιμπέ (15 εκατ.), θωράκισε την άμυνα τους, παίρνοντας 3 εντεκαδάτους παίκτες. Ειδικά τα δύο ακραία μπακ (Μεντί και Σιντιμπέ) έχουν μεταπολιτική αξία και τους θέλουν κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης.


     Στέκομαι σε αυτούς τους δύο, καθώς τα ανεβάσματα και οι κούρσες του, είναι σημαντικές στον τρόπο που έχει φτιαχτεί η φετινή Μονακό. Ο Μεντί μετράει 6 ασίστ σε 18 εμφανίσεις του, ενώ ο Σιντιμπέ σε 26 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και ομίλους Champions League, έχει 5 ασίστ και 3 γκολ. Βέβαια θα πρέπει να σταθούμε στην τρίτη μεταγραφή της παρέας, τον Γκλικ που έχει σκοράρει ήδη 6 γκολ, δίνοντας σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα του.
      Πηγαίνοντας στα χαφ θα συναντήσουμε το δίδυμο των Φαμπίνιο και Μπακαγιόκο να δεσπόζει. Παίκτες που δεν θα μπορέσει να τους κρατήσει για πολύ ακόμα στο ρόστερ της η Μονακό, αφού η ποιότητα τους σε συνδυασμό με την ηλικία τους (23 ο πρώτος και 22 ο δεύτερος), δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως την φοβερή τριάδα στα χαφ συμπληρώνει ο χαρισματικός Ζοάο Μουτίνιο. Μια παράμετρος που είναι άξια αναφοράς, είναι το πόσο πολύ βοηθάνε αυτοί οι τρεις τύποι τόσο εκτελεστικά, όσο και δημιουργικά. Ο Φαμπίνιο έχει 7 γκολ και 2 ασίστ φέτος, ενώ οι Μπακαγιόκο και Μουτίνιο μετράνε από 2 τέρματα και 1 ασίστ. Όταν κα τα αμυντικά σου χαφ σκοράρουν τότε μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος.



     Εκεί όμως που γίνονται τα γλέντια, είναι στις πτέρυγες των Μονεγάσκων. Από τη μία Μπερνάρντο Σίλβα και από την άλλη Τόμας Λεμάρ. Τα δύο σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας που είναι σχεδόν σίγουρο πως σε 1-2 χρόνια θα μοσχοπουληθούν σε σπουδαίους συλλόγους τη Ευρώπης. Δύο παίκτες με φοβερή τεχνική κατάρτιση, τους οποίους αν υποτιμήσεις θα σε σκοτώσουν. Ο Πορτογάλος βιρτουόζος, αρτίστας, αρρωστάκι ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τον, μετράει 5 γκολ και 7 ασίστ στο πρωτάθλημα σε 23 συμμετοχές, ενώ ο Γάλλος 7 γκολ και 6 ασίστ σε 21. Μάλιστα έχουν βάλει από 2 γκολ και στους ομίλους του Champions League. Αποτελούν μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες, ενώ δεν φοβούνται να πάνε στο ένας εναντίον ενός. Κρατήστε τα ονόματα τους γιατί θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον, καθώς και αυτό του επιθετικού μέσου Γκάμπριελ Μποσίγια.




     Όσον αφορά την επίθεση, όλα κινούνται στον αστερισμό του «πληγωμένου γίγαντα» Φαλκάο. Ο Κολομβιανός έχει αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς των προηγούμενων χρόνων και με τα γκολ οδηγεί τη Μονακό προς τον τίτλο. Ο αρχηγός έχει ματώσει τα δίχτυα 16 φορές μέχρι τώρα στο Championnat, ενώ συνολικά μετράει 21 τέρματα σε 26 εμφανίσεις. Ο killer από τη Νότια Αμερική νιώθει καλά μετά από καιρό και έχει ξαναβρεί την εκτελεστική δεινότητα που τον χαρακτήριζε στο παρελθόν. Τελειώνοντας με την γραμμή κρούσης θα προσπεράσω τους Καρίγιο- Ζερμέν και θα σταθώ στον εξαιρετικά ταλαντούχο Κίλιαν Μπαπέ (είναι μόλις 18 χρονών). Για την αφεντιά του έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μερικοί εκ των διασημότερων συλλόγων της Ευρώπης. Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουνάιτεντ, Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Παρί έχουν ήδη προσεγγίσει τον ατζέντη του. Το νέο «διαμαντάκι» της Μονακό, κάνει ότι μπορεί για να δικαιολογήσει τον θόρυβο γύρω από το όνομα του, αφού φέτος μετράει 11 γκολ και 7 ασίστ σε 23 συμμετοχές.


     Η Μονακό είναι ένα ενδιαφέρον project που συνδυάζει ποδοσφαιρικά νιάτα, λαχτάρα για νίκες και φιλοδοξία με ένα μαγικό αποτέλεσμα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Και μπορεί χωρίς το ταλέντο και την ικανότητα των παικτών να μην γίνεται τίποτα, όμως η συμβολή του Λεονάρντο Ζαρντίμ σε αυτόν τον ποδοσφαιρικό θίασο που σκορπάει τρόμο με τις επιδρομές του σε κάθε μεριά τη Γαλλίας είναι τεράστια και (αν όλα πάνε καλά) θα φανεί ακόμα περισσότερο στο τέλος της σεζόν (με τον τίτλο που θα έρθει). Δεν είναι τυχαίο πως το όνομα του Πορτογάλου τεχνικού, ακούγεται για τον πάγκο της Άρσεναλ, σε περίπτωση που ο Αρσέν Βενγκέρ δεν συνεχίσει στους «κανονιέρηδες» μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.


     Γιατί μπορεί να μην έχουν τη λάμψη της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά οι φετινοί Μονεγάσκοι αποτελούν μία από τις πιο απολαυστικές και κυρίαρχες ομάδες της Ευρώπης. Και επειδή το Champions League επιστρέφει από βδομάδα, ο Γκουαρντιόλα θα πρέπει να σεβαστεί τα «παλιόπαιδα» του Ζαρντίμ. Αν δεν το κάνει, η «υπερταχεία» από το Μονακό είναι ικανή να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα και να προσφέρει στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους άλλο ένα όμορφο βράδυ.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής