Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι διοργανωτές μιλούν για το 3ο πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων: «Καλλιεργείται μόνο ο υγιής ανταγωνισμός, γίνεται θεσμός το τουρνουά»


Όλα είναι έτοιμα για 3ο Πρωτάθλημα Δημοτικών, το οποίο διοργανώνει η Πανευρυτανική Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης για ακόμη μια χρονιά. Το τουρνουά ξεκινά το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται με την στήριξη του Δήμου Καρπενησίου.
Η κλήρωση ήταν προγραμματισμένη την Τετάρτη 15/2 στην αίθουσα συσκέψεων του Δήμου Καρπενησίου και ώρα 7. Οι «εμπνευστές» της διοργάνωσης και προπονητές της Π.Α.Κ. Κατερίνα Μπαλωμένου και Φώντας Ζαχαρόπουλος μας ανέλυσαν στο Evrytania Sport, το οποίο είναι ο χορηγός επικοινωνίας όλες τις «πτυχές» του όμορφου αυτού πρωταθλήματος και όλα όσα θα πρέπει να ξέρουν συμμετοχοντες και μη.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Για το τι τους ώθησε να ξεκινήσουν το 2015 το πρωτάθλημα: «Η ιδέα υπήρχε από παλιά. Είχαμε ρωτήσει σχετικά με αυτό από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Το ερέθισμα προήλθε από το πρόγραμμα «παίζω βόλεϊ». Ρωτήσαμε πως μπορεί να γίνει και στο μπάσκετ κάτι ανάλογο. Τα παιδιά δεν είχαν ευκαιρία να  παίξουν και να ανταγωνιστούν υγιώς πάντοτε μεταξύ τους. Ήταν η πιο εύκολη οικονομικά λύση.»

Για την βοήθεια σε όλο το εγχείρημα: «Μας βοήθησε ιδιαίτερα η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και συγκεκριμένα ο Γιάννης Κουτραφούρης. Είχαν κάνει το ίδιο πρόγραμμα στην Καλαμάτα. Πήγαμε μαζί βήμα-βήμα στην προκήρυξη, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά μόνο υγιής και τα παιδιά να έρχονται για μάθουν. Όταν βγήκε η προκήρυξη του 1ου τουρνουά ο πρώτος που το έμαθε ήταν ο Δήμος Καρπενησίου. Το είδε θετικά και συντέλεσε στην παραχώρηση του γηπέδου. Βοήθησαν ειδικά οι γονείς και συγκεκριμένα στο πρώτο τουρνουά, όπου «υιοθέτησαν» ομάδες, αλλά και στο δεύτερο, όπως και άνθρωποι τον σχολείων(καθηγητές φυσικής αγωγής κ.α). Και τα μεγαλύτερα παιδιά βοήθησαν στην διαιτησία, στην γραμματειακή υποστήριξη και σε άλλα πόστα. Παίρνουν και αυτά μια εμπειρία από άλλο τομέα. Εκτός από τους τοπικούς φορείς βοήθησε πολύ και η Ε.Ο.Κ. Μας στήριξε με την παρουσία προσκεκλημένων κτλ., όπως και ο ΣΕΠΚ, ο οποίος τόνισε στην κοπή πίτας του ότι θέλει να ενισχύει τις ομάδες που καλλιεργούν αθλητές μικρών ηλικιών και τέτοιες δραστηριότητες.»

Όσον αφορά σημεία την προκήρυξης: « Συμμετέχουν παιδιά από Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού. Κάθε ομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει αθλητές από όλες τις τάξεις, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια. Αυτός είναι υποχρεωτικός κανόνας. Επιπλέον για να μην υπάρχει αντιπαλότητα, όπως συνέβαινε στα παλαιά πρωταθλήματα Δημοτικών Σχολείων επιτρέπεται να συνθέτονται ομάδες από μαθητές διαφορετικών σχολείων. Τα προηγούμενα χρόνια δεν το είχαμε καταφέρει, όμως φέτος υπάρχουν και ομάδες που το κάνουν αυτό.»

Για την παρουσία κοριτσιών στην διοργάνωση: «Στο πρωτάθλημα υπάρχει και η κατηγορία των κοριτσιών, κάτι που δεν συμβαίνει στα αντίστοιχα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Είναι μια καλή ευκαιρία και για αυτά να συμμετάσχουν. Πέρυσι παρατηρήσαμε πως υπήρξαν κορίτσια, τα οποία δεν ήξεραν τους βασικούς κανονισμούς του μπάσκετ, τα ενισχύουμε να αγαπήσουν το άθλημα, να πάνε σε υγιείς χώρους και να μην φοβηθούν. Σαν Π.Α.Κ. μετά από 6 χρόνια λειτουργίας έχουμε μια πλήρης ομάδα κορασίδων ,η οποία μπορεί να αγωνιστεί σε φιλικό με άλλο σωματείο.»

Σχετικά με τον ρόλο των συνοδών: «Ο ρόλος του συνοδού προπονητή πρέπει να είναι διακριτικός και να γίνεται με αγάπη προς τα παιδιά. Είναι ένας όμορφος τρόπος  να έρχονται κοντά στις ομάδες οι κηδεμόνες και το παιδί όταν φτάσει σε αγωνιστικό τμήμα να έχει σύμμαχο σε αυτό τον γονιό του, που θα έρχεται να παρακολουθήσει παιχνίδια και θα έχει εξοικειωθεί με όλο αυτό.»

Για τις φετινές συμμετοχές: «Το πρωτάθλημα θα γίνει με 5 ομάδες αγοριών και 2 των κοριτσιών. Είμαστε υπό συζήτηση με τον ΣΕΠΚ και την ΕΟΚ να έρθει την ημέρα των τελικών άνθρωπος του μπάσκετ  εγνωσμένης αξίας στο Καρπενήσι.»

Κλείνοντας η κ. Μπαλωμένου και ο κ. Ζαχαρόπουλος μας ανέφεραν: «Τα παιδία το αγάπησαν όσο εμείς και αποφασίσαμε να γίνει θεσμός. Υπάρχει «δίψα» και προετοιμάζονται για αυτό από τον Σεπτέμβριο κιόλας. Μέχρι πριν 6 χρόνια το μπάσκετ δεν υπήρχε στην Ευρυτανία παρά μόνο σε θεσμό τουρνουά ανδρών. Θέλαμε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην κατηγορία των παιδιών. Όσο είμαστε εδώ το πρωτάθλημα θα γίνεται κάθε χρόνο και θα είμαστε δίπλα στα παιδιά να τα στηρίζουμε. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και στις ομάδες που συμμετέχουν. Ευχόμαστε ο σπόρος που μπαίνει στην καλαθοσφαίριση τα τελευταία χρόνια να ανθίζει περισσότερο και αυτό να είναι μια καλή αρχή, ώστε να μπορούμε να ανταγωνιστούμε γειτονικές περιοχές.»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κολλημένος