Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Έχουμε όραμα για το Energy Duathlon Karpenissi –Μαγικός τόπος η Ευρυτανία»

Ο εκ των εμπνευστών, «ψυχή» του Energy Duathlon Karpenissi  και φυσικά μεγάλος νικητής της long distance του διάθλου Γρηγόρης Σκουλαρίκης παραχώρησε συνέντευξη στο «Evrytania» Sport, βρισκόμενος τις τελευταίες ημέρες στο Hotel Lecadin , έχοντας ανακοινώσει ήδη τον αγώνα της επόμενης χρονιάς. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό αθλητή και χαρακτήρα με άπειρες διακρίσεις στο ενεργητικό του.
Κάνει τον απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους τομείς. Το Καρπενήσι προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Energy Duathlon Karpenissi 2016 ήταν ένα μεγάλο «στοίχημα» όπως μας λέει μαζί με την συναθλήτρια του Ντενίζ Δημάκη(Νικήτρια στις γυναίκες) και τον τεχνικό διευθυντή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου Χρήστο Βαξεβάνη. Αναφέρεται στην συνεισφορά των ατόμων, των χορηγών και των φορέων, που συντέλεσαν στην διεξαγωγή του. Ιδιαίτερη μνεία κάνει την άψογη συνεργασία του με τον Δήμο Καρπενησίου και τον Δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη.
Χαρακτηρίζει ως δύσκολες τις διαδρομές, όμως όλοι οι αθλητές θα γνωρίζουν την επόμενη χρονιά με το τι έχουν να κάνουν και πώς να προετοιμαστούν. Το 2ο Energy Duathlon Karpenissi θα διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου του 2017 και οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι προς το καλύτερο με στόχο ο αγώνας να γίνει και διεθνής και να μπει στο επίσημο καλεντάρι. Δίνει τις δικές του χρήσιμες συμβουλές προς τα νέα παιδιά, που σκοπεύουν να ασχοληθούν με το απαιτητικό δίαθλο(Περιλαμβάνει τρέξιμο και ποδήλατο). Μας μιλά για τους προσωπικούς τους στόχους, ενώ μας δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα με όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα.
Έχει ιδιαίτερη αγάπη για την Ευρυτανιά, βρισκόμενος σε αυτόν τον μαγικό τόπο όπως μας λέει για πρώτη φορά το 2013 για προετοιμασία, αποτελώντας έναν ιδανικό αθλητικό προορισμό. Ανανεώνει το ραντεβού του με τους Ευρυτάνες για την επόμενη χρονιά, ευχόμενος να υπάρχουν ακόμη περισσότερες συμμετοχές από τον νομό μας.
Ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης είναι γεννημένος το 1981(27/10) και έχει κατακτήσει 7 Πανελλήνια Πρωτάθλημα διάθλου. Παράλληλα έχει 5 συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ(Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ) και εκτός από τον αθλητισμόδιευθύνει τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες που αφορούν το τρέξιμο, το ποδήλατο και την διατροφή(www.runningnews.gr, www.fitnesspulse.gr, www.trinews.gr, www.nutrinews.gr, δείγμα της δραστηριότητας του!. Οι διακρίσεις και οι νίκες του είναι πάρα πολλές και μπορείτε να δείτε εδώ μια σύνοψη: http://www.duathlon.gr/?page_id=31

H συνέντευξη αναλυτικά είναι η ακόλουθη: 
Evrytania Sport: Γρηγόρη να σε καλωσορίσουμε στην σελίδα μας. Κάνε μας τον απολογισμό του Energy Duathlon Karpenissi 2016
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Σας ευχαριστώ καταρχάς για την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης. Το 1ο Energy Duathlon Karpenissi έγινε πλέον πραγματικότητα και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Ο απολογισμός μας από όλη τη διοργάνωση έχει ένα μεγάλο θετικό πρόσημο γιατί καταφέραμε να πετύχουμε σε όλους τους τομείς. Στο αγωνιστικό κομμάτι, η συμμετοχή ήταν πολύ ικανοποιητική, ο αγώνας κύλησε άψογα χωρίς προβλήματα και οι αθλητές έμειναν ευχαριστημένοι. Στο υποστηρικτικό κομμάτι η συμμετοχή των θεατών και εθελοντών του Καρπενησίου ήταν συγκινητική. Το Καρπενήσι προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο. Κάποιες λεπτομέρειες που χρήζουν βελτίωσης είναι ήδη προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά.»

Evrytania Sport: Πως προέκυψε το όλο εγχείρημα και ποιοι ήταν οι αρωγοί σας σε όλο αυτό.
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Για μας ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που βάλαμε από το 2013 με τη συναθλήτρια μου Ντενίζ Δημάκη και τον Τεχνικό διευθυντή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου Χρήστο Βαξεβάνη. Να διοργανώσουμε έναν μεγάλο αγώνα διάθλου στο Καρπενήσι. Τον Αύγουστο του 2015, είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου με την σύσταση της ομάδας διοργάνωσης Energy Races και κάναμε την πρόταση μας στον Δήμαρχο Καρπενησίου, τον κ. Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος την αποδέχθηκε αμέσως με ιδιαίτερη χαρά. Έτσι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον αγώνα. Λίγο αργότερα είχαμε την χαρά και την τιμή να προστεθεί στην ομάδα των συνδιοργανωτών και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Από τους τοπικούς φορείς ήταν φυσικά πολύ σημαντική η βοήθεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας για την ρύθμιση/διακοπή της κυκλοφορίας και την διασφάλισης της διαδρομής, του ΕΚΑΒ και φυσικά τους εθελοντές μας. Μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση θέλει τον συντονισμό και τη συνεργασία πολλών φορέων.
Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους χορηγούς μας: Η Garmin, η κορυφαία εταιρεία αθλητικών ηλεκτρονικών ειδών, η DHL Express, ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ταχυμεταφοράς παγκοσμίως, η PEARL IZUMI, η κορυφαία και εξειδικευμένη αθλητική μάρκα στον εξοπλισμό ένδυσης και υπόδησης, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Βίκος», η HIGH5 Sports Nutrition και η ARGOS Security. Στην Επικοινωνία του αγώνα συνέβαλλαν τοwww.RunningNews.gr, το MBIKE (www.mbike.gr), το www.TriNews.gr, το www.Runster.gr, το www.FitnessPulse.gr, καθώς και όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα τους και το Evrytania Sport.»

Evrytania Sport: Σχολίασε μας την διαδρομή τεχνικά. Υπήρξαν δυσκολίες;
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Οι διαδρομές του αγώνα ήταν αρκετά δύσκολες, χαρακτηριστικές του ανάγλυφου του Καρπενησίου, αλλά και ενός αυθεντικού αγώνα διάθλου. Ήταν μια πραγματικά πρόκληση για κάθε αθλητή και αθλούμενο. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν ήταν προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετώπιζαν ακριβώς. Πλέον όμως όλοι ξέρουν και την επόμενη χρονιά θα είναι!»

Evrytania Sport:  Ήδη ανακοινώθηκε η επόμενη διοργάνωση. Σκοπεύετε να κάνετε σαν διοργανωτές κάποιες αλλαγές;
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Ο αγώνας θα γίνει στις 30 Ιουλίου του 2017. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά και σχεδιάζουμε πολλές αλλαγές για το καλύτερο. Όσον αφορά τις διαδρομές δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές, εξαιτίας της τεχνικής πολυπλοκότητας του αγώνα, που δεν μας δίνει πολλές εναλλακτικές. Υπάρχει ήδη η σκέψη πάντως η μεγάλη απόσταση να γίνει ....λίγο πιο μεγάλη! Η αλήθεια είναι πως έχουμε όραμα για αυτόν τον αγώνα. Θέλουμε να τον κάνουμε διεθνή, να μπει στο επίσημο διεθνές καλεντάρι κάτι που φυσικά θα ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και θα η αναβάθμιση θα είναι πολύ πιο εμφανής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές για αυτόν τον σκοπό και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα νεότερα.»

Εvrytania Sport: Τι συμβουλές θα έδινες στα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το άθλημα.
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Καταρχάς “να βγουν εκεί έξω”. Στο δίαθλο όπως και σε άλλους “μαζικούς” αγώνες, ο καθένας έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει, αρκεί να το θέλει. Το πρώτο βήμα, για κάποιο παιδί ή κάποιον νέο είναι να έρθει σε επαφή με τη φύση και τον αθλητισμό εξωτερικού χώρου, με λίγο τρέξιμο στην εξοχή (ή στο γήπεδο) ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Να επισημάνω πως σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν για τον νέο αθλούμενο και ένας ιατρικός έλεγχος για παν ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα ένας αγώνας μέσα στη χρονιά είναι ένας καλό στόχος για κάποιον να προπονηθεί πιο συστηματικά. Σε αυτή τη φάση θα είναι θεμιτή η ανεύρεση ενός προπονητή που θα τον κατευθύνει. Το ταλέντο για υψηλές επιδόσεις, αν υπάρχει, θα ξεδιπλωθεί στην πορεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια και η συμμετοχή. Πάντα έλεγα πως το δικό μου μεγαλύτερο ταλέντο ήταν “η θέληση να είμαι εκεί έξω”.

Evrytania Sport: Ένα σχόλιο σου για την Ευρυτανία, την αγάπη σου για αυτή και για το γεγονός ότι προπονείσαι εδώ συχνά!
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Η Ευρυτανία είναι ένας ξεχωριστός τόπος, σχεδόν μαγικός θα έλεγα. Το υψόμετρο και η αρμονία της φύση με τον ελάχιστο οικιστική δόμηση μιας πρωτεύουσας όπως το Καρπενήσι, την κάνουν ιδανικό τόπο προορισμού για αθλητισμό όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και η ποδηλασία. Ήρθα για την πρώτη μου προετοιμασία στην Ευρυτανία του 2013 και εκ τότε αγάπησα την περιοχή.»

Evrytania Sport: Μίλησε μας για εσένα. Ως γνωστόν είσαι ο κορυφαίος αθλητής της χώρας στο αγώνισμα σου. Ποιοι επόμενοι στόχοι σου;
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Προς το παρόν για φέτος ο στόχος είναι μόνος ο Μαραθώνιος της Αθήνας, όπου ελπίζω σε μια καλή επίδοση και κατάταξη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Φέτος ήταν γενικώς μια δύσκολη χρονιά που δεν μου επέτρεψε να προετοιμαστώ όπως θα ήθελα, και γι' αυτό επέλεξα να μην συμμετάσχω σε διεθνής αγώνες. Ελπίζω του χρόνου να επιστρέψω δριμύτερος και στους διεθνής αγώνες διάθλου, γιατί δεν αισθάνομαι ακόμα έτοιμος να “καταθέσω τα όπλα” .Ο βασικός στόχος κάθε χρονιάς είναι να είμαι καλά και να μπορώ να συμμετέχω στους αγώνες που επιθυμώ. Έχω κατακτήσει 7 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Διάθλου και έχω συμμετάσχει σε 5 Παγκόσμιο Πρωταθλήματα, όμως πλέον έχω φτάσει τα 35 και με πολλές παράλληλες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να είμαι 100% αφοσιωμένος στις δικές μου αθλητικές επιδόσεις, αλλά να τις “κυνηγάω” παράλληλα με τα υπόλοιπα. Γενικά η καθημερινότητα μου είναι πολύ πιεσμένη και προσπαθώ να αντεπεξέλθω σε όλες μου τις υποχρεώσεις και μαζί να κάνω την προπόνηση και τους αγώνες μου.
Χαρακτηριστικό ήταν και το πρόσφατο παράδειγμα με τον αγώνα μας στο Καρπενήσι, όπου η προτεραιότητα ήταν να διοργανωθεί σωστά ο αγώνας και ήμουν αφοσιωμένος σε αυτό όλες τις προηγούμενες μέρες παρά να ξεκουραστώ για να αγωνιστώ. Όλο το Σάββατο ήμουν “στο πόδι”, κοιμήθηκα ελάχιστον το βράδυ και μέχρι και λίγο πριν την εκκίνηση φρόντιζα για το στήσιμο. Τελικά μπήκα να τρέξω και στον αγώνα ...για να έχω και μια άποψη από μέσα για το τι τελικά καταφέραμε. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, αλλά και η κούραση από όλα αυτά επίσης.»

Evrytania Sport: Κλείνοντας σε ευχαριστούμε και πρόσθεσε ότι επιθυμείς!
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Σας ευχαριστώ κι εγώ. Ραντεβού στις 30 Ιουλίου του 2017, όλοι στο Δίαθλο του Καρπενησίου “Energy Duathlon Karpenissi” με ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες από την Ευρυτανία!»








Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος