Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Γιάννης Αντωνίου: «Να καταφέρω να κάνω όσο καλύτερο και πιο γρήγορο σκι»

Αποτελεί την καλύτερη «διαφήμιση» για τον Ευρυτανικό αθλητισμό, όχι μόνο για αυτόν αλλά και για την Ελληνική χιονοδρομία. Ο λόγος για τον 21χρονο πρωταθλητή Γιάννη Αντωνίου, που μας παραχώρησε ευγενέστατα μια άκρως ενδιαφέρουσα αποκλειστική και αναλυτικότατη συνέντευξη, στο «Evrytania Sport».
Καταρχάς μας μιλά για την χρονιά που πέρασε, για τους στόχους της νέας περιόδου και για το πως κυλά η προετοιμασία του μέχρι στιγμής. Η συζήτηση συνεχίζεται με το πλάνο που υπάρχει αυτήν την περίοδο, το τι θέλει να βελτιώσει, ενώ να αναφερθεί πως στις 28 Αυγούστου θα αναχωρήσει με την Εθνική ομάδα για το Αυστριακό Χίντερτουξ, το οποίο έχει γίνει το δεύτερο «σπίτι» του. Αναφέρεται στα «μυστικά» του κάθε αγωνίσματος(σλάλομ, γιγαντιαίο σλάλομ, σούπερ γιγαντιαίο σλάλομ, super combined), αλλά και στο επίπεδο της Ελληνικής χιονοδρομίας .
Το απλό σλάλομ είναι το πιο δυνατό του σημείο. Επιπλέον περιγράφει το πως ξεκίνησε το σκι, τον στόχο του να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας(Πιεόνγκτσανγκ) το 2018, αλλά και για την μη συμμετοχή του σε αυτούς το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας, όπου υπήρξε πρώτος λαμπαδηδρόμος. Κοντινότερος του στόχος είναι το Παγκόσμιο του Σεν Μόριτζ της Ελβετίας το 2017.
O Γιάννης Αντωνίου γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1995 και αποτελεί το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής χιονοδρομίας, τον καλύτερο αθλητή που έχει αναδειχτεί από τον  νομό μας. Προέρχεται από μια αθλητική οικογένεια, καθώς όλα τα μέλη της είναι εντός του χώρου(Ο πατέρας του Δημήτρης, η μητέρα του Βάσω είναι καθηγητές φυσικής αγωγής και ο κατά 3 χρόνια μικρότερος αδερφός του Πάνος ασχολείται με το ποδόσφαιρο και την χιονοδρομία). Ξεκίνησε το σκι σε ηλικία 4 ετών στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου με την βοήθεια του πατέρα του Δημήτρη. Εν συνεχεία, μεγαλώνοντας άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες με τον ΕΟΣ Καρπενησίου, στον οποίο και ανήκει. Είναι μέλος της Εθνικής Ελλάδας χιονοδρομίας από το 2011, έχοντας πληθώρα συμμετοχών σε διεθνείς αγώνες της FIS, προπονητικά καμπ και προετοιμασίες. Στο ενεργητικό του καταγράφονται αρκετές Πανελλήνιες νίκες, με τελευταίες τις φετινές, που σημείωσε, όντας πρωταθλητής Ελλάδας σε απλό και γιγαντιαίο σλάλομ. Υπήρξε χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων σε δυο αγωνίσματα στο Rocaraso της Ιταλίας το 2012, πετυχαίνοντας μια από τις κορυφαίες του διακρίσεις. Έχει αρκετές παρουσίες σε παγκόσμια(Τελευταίο το φετινό της Ρωσίας) και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ υπήρξε πρώτος αναπληρωματικός στην χειμερινή Ολυμπιάδα νέων του Inssbruck της Αυστρίας το 2012 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi το 2014. Η μεγαλύτερη τιμή για αυτόν αποτελεί η επιλογή του ως πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Ήταν επίσης πρώτος λαμπαδηδρόμος στην αφή της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο για το Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Ενότητας «Μπρασόβ 2013» Προπονητής του είναι ο Στέργιος Πάππος, ενώ ο 21χρονος πρωταθλητής είναι τεταρτοετής φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, συνδυάζοντας σπουδές και πρωταθλητισμό.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

Evrytania Sport: Γιάννη να σε καλωσορίσουμε στην σελίδα μας, το Evrytania Sport. Κάνε μας τον απολογισμό της περυσινής σαιζόν για εσένα.
Γιάννης Αντωνίου: «Η περυσινή περίοδος, γενικά, ήταν μια καλή σαιζόν με κάποια θετικά και κάποια αρνητικά κομμάτια. Ήταν μια χρονιά που την χώρισα στην μέση… με την έννοια ότι ασχολήθηκα πολύ με το σκι, αλλά αρκετά και με το πανεπιστήμιο, οπότε ήταν αρκετά μεγάλος ο φόρτος εργασίας συνολικά. Από αποτελέσματα -βαθμολογία, δεν έφτασα τον στόχο που ήθελα για διάφορους λόγους …και θα ήθελα κάτι  καλύτερο, σαν Γιάννης για τον εαυτό μου.»

Evrytania Sport: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τις σπουδές σου με τον πρωταθλητισμό;
Γιάννης Αντωνίου: «Εξαρτάται ανάλογα με το επίπεδο που θέλει να φτάσει ο καθένας και στο ένα και στο άλλο. Εγώ θα ήθελα να είμαι ένας αξιοπρεπής φοιτητής και ένας πολύ καλός αθλητής. Αυτό  είναι αρκετά δύσκολο με το Ελληνικό σύστημα, καθώς δεν ευνοεί καθόλου τους αθλητές θα έλεγα. Αναγκαστικά ζορίζομαι και στο ένα και στο άλλο, όταν αποφασίζω να τα κάνω και τα δυο παράλληλα, όπως την περσινή χρονιά.»

Evrytania Sport: Σχολίασέ μας την παρουσία σου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Σότσι της Ρωσίας.
Γιάννης Αντωνίου: «Είχαμε προγραμματίσει να τρέξω κάποιους αγώνες Super G και Super Combined νωρίτερα πριν πάμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αλλά επειδή δεν  υπήρχαν αρκετά χιόνια οι αγώνες ακυρώθηκαν. Οπότε πήγαμε εκεί και στην ουσία δοκίμασα κάποια πράγματα για πρώτη φορά. Λόγω επίσης της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε στην περιοχή, (ήταν +14 βαθμούς για αρκετές μέρες με αρκετή βροχή) ήταν λίγο δύσκολο να τρέξουμε στο Super G, να κάνουμε ένα πιο αξιοπρεπή χρόνο, όπως και το γιγαντιαίο που μείναμε λίγο πιο πίσω. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν  και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε σε αυτά τα δύο αγωνίσματα. Στο σλάλομ που είναι το καλό μου αγώνισμα και ο καιρός μας βοήθησε λίγο περισσότερο, (με περισσότερο κρύο) ήταν αρκετά καλό το αποτέλεσμα. Από την εκκίνηση που πήρα… το νούμερο που ξεκίνησα δηλαδή και εκεί που κατέληξα. Συγκεκριμένα πήρα εκκίνηση με το νούμερο 70 και τερμάτισα στην 27η θέση»

Evrytania Sport:  Ποιοι οι στόχοι σου για το 2016-2017 και τι να περιμένουμε από εσένα μελλοντικά;
Γιάννης Αντωνίου: «Ο πρώτος και βασικός μου στόχος είναι αυτός που ήταν πάντα και αυτός που θα παραμείνει:  Να καταφέρω να κάνω όσο καλύτερο και πιο γρήγορο σκι μπορώ για μένα και να πάω όσο καλύτερα γίνεται γενικά στους αγώνες, σε βάθος χρόνου.   Δηλαδή, να μπορέσω να έχω μια αξιοπρεπή εμφάνιση και όταν τελειώσει η σαιζόν και η καριέρα μου να πω ότι έφτασα σε ένα πολύ καλό επίπεδο και να το χαρώ. Όσο για του χρόνου, σαν στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στο Σεν Μόριτζ στην Ελβετία, όπου ευελπιστούμε να κάνω  κάτι πολύ καλύτερο σε σχέση με την τελευταία φορά που έτρεξα. Σαν ατομικός στόχος σε βαθμολογία θα προσπαθήσω να κατεβάσω τους βαθμούς μου, τουλάχιστον 10 βαθμούς κάτω και ξεκινάμε από εκεί. Αυτό θέλει πολύ δουλειά, ελπίζω να το πετύχω. Αυτήν την στιγμή έχω 37 βαθμούς ποινής στο σλάλομ και θέλω να κατεβώ κάτω από τους 30 για την επόμενη χρονιά και όσο πιο κάτω πέσει τόσο καλύτερα.»

Evrytania Sport: Πως κυλά ως τώρα η προετοιμασία σου;
Γιάννης Αντωνίου: «Η προετοιμασία μου ξεκίνησε φέτος ακριβώς μετά την εξεταστική, περίπου στις αρχές Ιουνίου. Δεν ξεκίνησε καλά θα έλεγα, γιατί είχα έναν τραυματισμό, ένα διάστρεμμα στο αριστερό μου πόδι, που με κράτησε πίσω μερικές εβδομάδες και με ταλαιπώρησε στο πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας, στο χιόνι. Από εκεί και πέρα δουλεύω ασταμάτητα και προσπαθώ να καλύψω την διαφορά και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της προετοιμασίας θα την έχω καλύψει και θα έχω υπερπηδήσει από αυτό που ξεκίνησα για φέτος.»

Evrytania Sport: Σε τι τομείς δουλεύεις και τι περιλαμβάνει το πλάνο της προετοιμασίας σου;
Γιάννης Αντωνίου: «Από πλευράς φυσικής κατάστασης, προσπαθώ να βελτιώσω τον εαυτό μου σε αντοχή, ταχύτητα και δύναμη. Θέλω σε όλη την φυσική κατάσταση να ανεβάσω το επίπεδο όσο περισσότερο γίνεται, για να μου είναι πιο εύκολο να κάνω σκι. Πιο γρήγορο και πιο άνετο. Να μπορώ να μείνω πιο σωστά τεχνικά, σε δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν περισσότερο δύναμη. Από πλευράς προετοιμασίας στα χιόνια, αναχωρούμε στις 28 Αυγούστου για Αυστρία με την Εθνική Ομάδα και θα καθίσουμε έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Μετά θα γυρίσουμε για δυο εβδομάδες και μετά θα ξαναβγούμε στο εξωτερικό για δυο εβδομάδες. Και κάπως έτσι θα πάει μέχρι τους αγώνες. »

Evrytania Sport: Ποιες χώρες θεωρείς πιο αναπτυγμένες όσον αφορά το άθλημα σου και ποιο το επίπεδο της Ελλάδας συγκριτικά με αυτές; 
Γιάννης Αντωνίου: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Κεντρική Ευρώπη, που είναι το πικ αυτήν την στιγμή της χιονοδρομίας. Είναι το Εθνικό τους άθλημα, είναι ότι πιο δυνατό μπορείς να βρεις. Στη γειτονιά μας τώρα στα βαλκάνια… όπως και εμείς  έχουν κάποιους καλούς αθλητές. Κάθε χώρα έχει 2,3,4 ή 5 άτομα, που είναι αρκετά ανταγωνιστικά και αρκετά καλοί αθλητές. Από εκεί και πέρα σαν χιονοδρομία δεν  την υποστηρίζει τόσο το κοινό. Στην Ελλάδα, είμαστε δυο αθλητές αυτήν την στιγμή που τρέχουμε πολύ καλά, αλλά το κοινό δεν είναι ενημερωμένο. Έτσι  αν και στην Ελλάδα υπάρχει η χιονοδρομία από πολύ παλιά, τουριστικά και αγωνιστικά το σπορ δεν θεωρείται εμπορικό.»

Evrytania Sport: Η κορυφαία διάκριση που έχει έρθει από αθλητή της Ελληνικής χιονοδρομίας ποια είναι;
Γιάννης Αντωνίου: «Ο Βασίλης Δημητριάδης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο το 2006 ήταν 21ος στο σλάλομ, έχοντας την καλύτερη Ελληνική θέση. Γενικά ήταν ο μόνος αθλητής που έχει φτάσει σε ένα πολύ σεβαστό επίπεδο. Και στο εξωτερικό που έτρεχε, ήταν πολύ καλός με διάφορες διακρίσεις  στην Κεντρική Ευρώπη, στην Γαλλία κτλ.»

Evrytania Sport: Ποια είναι η κορυφαία στιγμή της έως τώρα καριέρας σου και ποια η χειρότερη;
Γιάννης Αντωνίου: «Μιας και δεν έχω τελειώσει ακόμη την καριέρα μου είναι λίγο δύσκολο να κοιτάξω πίσω και να πω: αυτό ήταν το καλύτερο… αυτό το χειρότερο. Ξέρω μερικές στιγμές που ήταν αρκετά καλές. Που μπορεί να μην ήταν απαραίτητα κάποιος αγώνας… αλλά μια διαδρομή σε έναν αγώνα. Να κάνω μια διαδρομή δηλαδή και να πω ότι αυτό είναι το επίπεδο μου και να χαρώ αυτό το πράγμα. Ή για οποιοδήποτε λόγο η πρώτη διαδρομή να ήταν άσχημη και η δεύτερη να βγει καλή. Ή ένας αγώνας στο πουθενά να μου βγει καλά και να πω ένοιωσα πολύ ωραία. Βέβαια στο Παγκόσμιο νέων το 2012 που πήρα τις δυο τρίτες θέσεις και ήταν το πρώτο μου Παγκόσμιο ήταν πολύ όμορφα. Και βέβαια η μεγαλύτερη τιμή που μου έχουν κάνει μέχρι τώρα ήταν που ήμουν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία, νομίζω αυτό τα  λέει όλα. Όσον αφορά την χειρότερη, στον αθλητισμό όπως λένε όλοι “είναι περισσότερες οι κακές παρά οι καλές στιγμές”. Κάποιες από αυτές ήταν ο τραυματισμός μου, κάποιες αποτυχίες, κάποιοι αγώνες που δεν κατάφερα τον στόχο μου…»

Evrytania Sport: Τι χρειάζεται για να πετύχει ένας αθλητής της χιονοδρομίας;
Γιάννης Αντωνίου: «Είναι λίγο πολύ όπως σε κάθε άθλημα όταν θέλεις να φτάσεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Θέλει πολύ θέληση, αφοσίωση, να μην το βάζεις κάτω με τίποτε, να συνεχίζεις ότι και να γίνει, να θες να φτάσεις στο όνειρο σου όσο περισσότερο γίνεται. Όσο για το σκι είναι αρκετά απαιτητικό σωματικά σε όλα τα επίπεδα και σε δύναμη και σε αντοχή και σε ταχύτητα. Ένας λόγος παραπάνω είναι και το οικονομικό, γιατί είναι ένα αρκετά πολυέξοδο σπορ.»  

Evrytania Sport: Υπάρχει στήριξη από την ομοσπονδία και τους τοπικούς φορείς;  Ποιοι σε στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια;
Γιάννης Αντωνίου: «Υπάρχει κάποια στήριξη, δεν μπορώ να πω πως δεν υπάρχει. Με την ομοσπονδία αυτό που καταφέρνουμε, που μας υποστηρίζει, μας παρέχει τις προπονήσεις μέσα στην σαιζόν είναι πολύ σημαντικό. Χωρίς αυτό θα είχα σταματήσει, δεν γίνεται να αντέξω όλα αυτά τα έξοδα. Στηρίζει η τοπική κοινωνία, ο Δήμος και η Περιφέρεια, πολύ και οικονομικά και πνευματικά. Είναι πολύ σημαντικό να νοιώθω ότι με υποστηρίζει κάποιος κόσμος από πίσω και ότι δεν είμαι απλά μόνος μου και δεν τρέχω στα τυφλά. Όλο το κομμάτι του εξοπλισμού το χρεωνόμαστε εμείς, η οικογένειά μου βασικά. Είναι πολυέξοδο και προσπαθούμε συνέχεια να βρούμε κάποιο χορηγό, αλλά είναι αρκετά δύσκολο σε αυτήν την περίοδο που είναι η χώρα. Υπάρχουν επίσης και υποτροφίες που ελπίζουμε να πάρουμε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Είμαστε στο όριο που μπορούμε να συνεχίσουμε το σπορ αυτήν την στιγμή.»

Evrytania Sport: Ποιο ήταν το ερέθισμα στο να ασχοληθείς με την χιονοδρομία; Για ποιο λόγο σε κέρδισε το άθλημα; 
Γιάννης Αντωνίου: «Από μικρή ηλικία δοκίμασα να κάνω διάφορα σπορ, οι γονείς μου με έβαλαν να κάνω και ποδόσφαιρο και στίβο και κολύμβηση. Ένα από αυτά ήταν και το σκι. Είμαστε αθλητική οικογένεια δεν μπορώ να πω. Οι γονείς μου είναι και οι δυο γυμναστές και αθλητές, οπότε με ώθησαν σε διάφορα σπορ. Όχι για να ακολουθήσω κάποιο, απλά για να κάνω δραστηριότητες. Μου άρεσε περισσότερο το σκι, το ερωτεύτηκα και περίμενα κάθε χειμώνα πως και πως να ξανανεβώ στο βουνό, να κάνω σκι. Βασικά ανέβαινα για να κάνω αυτό που μου άρεσε, να το ευχαριστηθώ, να πάω με την παρέα μου, να περάσω καλά, μέχρι αρκετά μεγάλος σε σχέση με άλλους αθλητές. Πριν από 7-8 χρόνια άρχισα να βλέπω το σπορ πιο ανταγωνιστικά. Μέχρι τότε ανέβαινα στο βουνό από 2,5 χρονών και απλά περνούσαμε καλά με την οικογένεια, τους φίλους.»

Evrytania Sport: Ποιο αγώνισμα είναι το δυνατό σου «ατού» κατά την άποψη σου; Τι δυσκολίες περιλαμβάνει το καθένα από αυτά;
Γιάννης Αντωνίου: «Το πιο δυνατό μου θα έλεγα αυτήν την στιγμή είναι το απλό σλάλομ. Έχει μια σχετική διαφορά με τα υπόλοιπα αγωνίσματα. Αυτό είναι το πιο γρήγορο από πλευράς αντιδράσεων στο σώμα. Να προβλέπεις, να κινείσαι πολύ γρήγορα, να έχεις πολύ μεγάλη ταχύτητα(50-60 χιλιόμετρα), να διαβάζεις το τερέν… για να διαλέγεις την γραμμή σου. Μετά είναι το γιγαντιαίο σλάλομ, που ένας από τους στόχους μου είναι να βελτιώσω αυτό το αγώνισμα. Είναι η βάση του σκι. Από εκεί ξεκινάνε όλοι οι αθλητές, για αυτό πρέπει να το βελτιώσω και εγώ όσο γίνεται πιο γρήγορα. Είναι πιο καθαρή η τεχνική, και πιο γρήγορα μπορεί να φτάσεις στα 80 χιλιόμετρα. Μετά είναι το σούπερ γιγαντιαίο σλάλομ, το οποίο είναι  ακόμη πιο γρήγορο. Είναι στα γρήγορα αθλήματα, αρχίζει και αλλάζει ο τρόπος που προσεγγίζει ο κάθε αθλητής το σπορ. Είναι τα τεχνικά και τα γρήγορα, τεχνικά είναι το σλάλομ και το γιγαντιαίο, γρήγορα είναι το Super G και το Downhill  (ελευθέρα κατάβαση) . Μπορεί να φτάσει κάποιος αθλητής σε αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες, 100-110 χιλιόμετρα. Εκεί αρχίζεις και ταξιδεύεις, δεν είναι τόσο σκι καθαρά, είναι πιο πολύ ταξίδι. Μετά είναι και το Super Combined, το οποίο συνδυάζει μια διαδρομή Super G ή ελευθέρας και μια διαδρομή σλάλομ και βγαίνει ο χρόνος ο συνολικός. Από πλευράς  προπόνησης το σλάλομ είναι το πιο εύκολο να προπονηθούμε στην Ελλάδα. Καθώς οι πίστες που χρειαζόμαστε είναι  πιο μικρές. Θέλουμε λίγο περισσότερο χώρο για το γιγαντιαίο και μόνο σε 3-4 βουνά μπορούμε να προπονηθούμε. Το Super G είναι ένα άθλημα σχεδόν αδύνατο να το προπονήσουμε στην Ελλάδα, διότι δεν υπάρχουν ούτε οι πίστες ούτε οι υποδομές ασφαλείας, οπότε κάνουμε στην Αυστρία ή στην Κεντρική Ευρώπη, όποτε είμαστε για προπονήσεις.»

Evrytania Sport: Ποια η άποψη σου για τον χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου και γενικότερα για τον αθλητισμό στην περιοχή;
Γιάννης Αντωνίου: «Το δικό μας χιονοδρομικό κέντρο, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχει πρόβλημα με το χιόνι. Ενώ γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια, λοιπόν  τα τελευταία χρόνια, ο καιρός δεν βοηθάει καθόλου.  Όσο για τον αθλητισμό στην περιοχή κάθε λίγο και λιγάκι βλέπω κάτι καινούργιο να ξεκινά. Βλέπω  κόσμο να πηγαίνει στα γήπεδα, να περπατάει, να προσπαθεί να αθληθεί, οπότε θα έλεγα ότι η νεολαία δραστηριοποιείται . Ελπίζω και οι μικρότεροι να αρχίσουν λίγο να ξεκολλάνε από τους υπολογιστές, τα tablet κτλ και να αρχίσουν να πηγαίνουν στα γήπεδα για οποιοδήποτε σπορ. Οποιοδήποτε άθλημα, ας μην είναι καν αγωνιστικό, απλά να βγουν να κάνουν κάτι.»

Evrytania Sport: Τα νέα παιδιά τι σε ρωτούν όταν σε συναντούν και εάν θέλουν να ασχοληθούν με το σκι;
Γιάννης Αντωνίου: «Ρωτάνε όλοι πως μπορώ να πάω γρήγορα. Όλα μπορούν να γίνουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όλα είναι εφικτά. Το θέμα είναι το πόσο το θέλεις και πόσο αφοσίωση έχεις. Αν έχεις αυτό θα ξεκινήσεις από κάπου. Από όποιο και να είναι το επίπεδο σου. Μετά θα αρχίσεις να δουλεύεις σταδιακά και θα φτάσεις σε ένα σημείο.»

Evrytania Sport. Ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν εκπροσωπείς την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις;
Γιάννης Αντωνίου: «Όταν τρέχουμε στο εξωτερικό το πρώτο που βλέπουν και λένε όλοι είναι οι “ Έλληνες”. Αν και μας ξέρουν όλοι, λένε οι “ Έλληνες”, όχι ονόματα, ούτε ο Αντωνίου, ούτε ο Πρώιος, ούτε η Σαμαρίνου ούτε η Ράλλη. Πρέπει να προσέχεις τα πάντα. Πως κινείσαι, πως συμπεριφέρεσαι, πως αναπνέεις, διότι στην πλάτη και στο στήθος σου έχεις το εθνόσημο. Το πρώτο που βλέπουν  όλοι είναι οι “ Έλληνες”. Από εκεί και πέρα πάντα προσπαθώ να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και για εμένα, αλλά και για την χώρα. Να φανεί όσο  περισσότερο γίνεται. Παλαιότερα, υπήρχαν κάποιοι καλοί αθλητές σε καλό επίπεδο. Μετά υπήρξε ένα κενό, για κάποια χρόνια και  τώρα έχουμε αρχίσει να καλύπτουμε αυτό το κενό και λένε οι “ Έλληνες”. Δεν πίστευαν οι περισσότεροι ότι έχουμε χιονοδρομικά και μπορούμε να κάνουμε προπόνηση. Πάμε σε αγώνες και έχουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση και πολλές φορές συναγωνιζόμαστε και τις πρώτες θέσεις.»

Evrytania Sport:  Σχολίασε μας την τιμή που σου έγινε ώστε να είσαι πρώτος λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, αλλά την μη συμμετοχή σου τελικά σε αυτούς.
Γιάννης Αντωνίου: «Ήταν μια μεγάλη τιμή για εμένα που η ομοσπονδία(Ε.Ο.Χ.Α.) με πρότεινε να γίνω πρώτος λαμπαδηδρόμος. Δεν το περίμενα, διότι εκείνη την στιγμή βρισκόμασταν στην Αυστρία για προπονήσεις. Δεν είχα σκεφτεί ότι εγώ πιθανόν μπορώ να πάω να πάρω την φλόγα σαν πρώτος λαμπαδηδρόμος. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. 
Προσπάθησα πολύ να προκριθώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Για αρκετούς μήνες προηγούμουν και μέχρι την τελευταία στιγμή ήμουν εκείνος που θα μπορούσε να πάει. Όταν την τελευταία στιγμή είδα ότι δεν θα πάω στεναχωρήθηκα αρκετά. Διότι στην ουσία δεν ήταν τόσο έντιμο αυτό που συνέβη. Δηλαδή να προηγούμαι εγώ σε ένα άθλημα με μεγάλη διαφορά και απλά να εμφανιστούν από πλάγιο δρόμο κάποια άτομα και να πουν ότι είμαστε πιο γρήγοροι. Το σεβάστηκα, την αδικία την ένοιωσα, προσπάθησα να την κρατήσω για τον εαυτό μου. Από εκεί και πέρα πήγαν τρέξανε τον αγώνα, κάνανε ότι καλύτερο μπορούσανε. Όταν πρόκειται  για Ολυμπιακούς Αγώνες ξέρεις  ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να εκπροσωπηθεί  η χώρα. Για τους επόμενους Ολυμπιακούς του 2018 στην Νότια Κορέα σαφώς είναι ένας μεγάλος στόχος. Προσπαθώ  να πιάσω αυτόν τον στόχο και να είμαι σε όσο καλύτερη δυνατή κατάσταση εκείνη την περίοδο, για να προκριθώ, για να κάνω όσο τον δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, για να μπορέσω να προχωρήσω από εκεί και πέρα, να συνεχίσω την πορεία μου στο σπορ.»

Evrytania Sport: Κλείνοντας να σε ευχαριστήσουμε και να σου ευχηθούμε ότι το καλύτερο. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι στον επίλογο σου.
Γιάννης Αντωνίου: «Εγώ σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και για όλα. Βλέπω ότι συνέχεια με παρακολουθείτε και είναι κάτι ευχάριστο για μένα, να βλέπω ότι κάποιος παρακολουθεί τι κάνω. Να είστε καλά.»











Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος