Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Οι βασικότερες αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας


Συνολικά 96 αλλαγές στους κανόνες διαιτησίας θα ισχύσουν Οι σημαντικότερες είναι οι πιο κάτω και είναι καλό να τις έχουμε όλοι υπόψη ενόψει της έναρξη της νέας σεζόν, το απόγευμα...
- Πλέον σε περιπτώσεις στέρησης προφανούς ευκαιρίας για γκολ, όταν γίνεται φάουλ μέσα στην περιοχή από τον τελευταίο παίκτη, θα δίνεται κίτρινη και όχι κόκκινη κάρτα όταν ο αμυντικός προσπαθεί ξεκάθαρα να παίξει την μπάλα. Οποιεσδήποτε άλλες παραβάσεις όπως χέρι, σπρώξιμο, τράβηγμα που στερούν μια προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος εξακολουθούν να τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα.
- Για να δοθεί κίτρινη κάρτα για χέρι, θα πρέπει ο αντίπαλος ποδοσφαιριστής να στερεί μια πραγματική υποσχόμενη επίθεση ή να προσπαθήσει να βάλει γκολ με το χέρι ή να προσπαθήσει να αποτρέψει ένα τέρμα χωρίς να τα καταφέρει.
- Στην εκτέλεση πέναλτι απαγορεύεται η προσποίηση μετά το τελευταίο βήμα. Σε τέτοια περίπτωση πλέον δεν θα εκτελείται ξανά το πέναλτι όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά ο παίκτης θα βλέπει κίτρινη κάρτα και θα δίνεται φάουλ υπέρ της άλλης ομάδας.
- Εάν ο τερματοφύλακας κινηθεί πριν την εκτέλεση πέναλτι και ο διαιτητής ζητήσει επανάληψη του πέναλτι τότε υποχρεωτικά ο τερματοφύλακας θα πρέπει να τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.
- Αν ένα πέναλτι εκτελεστεί όχι από τον ποδοσφαιριστή που έχει δηλωθεί στον διαιτητή, τότε τιμωρείται η ομάδα με φάουλ και κίτρινη κάρτα.
- Στην σέντρα του αγώνα πλέον ο παίκτης που κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα μπορεί να παίξει και προς τα μπροστά και προς τα πίσω.
- Ο κανονισμός 5 επιτρέπει τώρα στον διαιτητή να αποβάλει έναν παίκτη πριν την έναρξη του αγώνα, δηλαδή από την στιγμή της επιθεώρησης του αγωνιστικού χώρου και μέχρι να εξέλθει του αγωνιστικού χώρου μετά το τελευταίο σφύριγμα. Αν ο παίκτης αυτός αποβληθεί πριν κατατεθούν τα φύλλα αγώνος τότε δεν μπορεί να εγγραφεί στο φύλλο αγώνος. Αν αποβληθεί μετά που θα κατατεθούν τα φύλλα αγώνος και ήταν στην εντεκάδα, τότε παίρνει άλλος παίκτης την θέση του στο αρχικό σχήμα αλλά η ομάδα δεν μπορεί να συμπληρώσει άλλο αναπληρωματικό.
- Σε όλα τα λακτίσματα για να θεωρηθεί ότι η μπάλα έχει παιχτεί πρέπει να κινηθεί ξεκάθαρα. Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον ένας συμπαίκτης απλώς να αγγίζει την μπάλα και να θεωρείται πάσα. Θα πρέπει η μπάλα να κινηθεί ξεκάθαρα.
- Στην διαδικασία των πέναλτι αν μια ομάδα πάει με αριθμητικό μειονέκτημα, τότε και η άλλη θα πρέπει να πάει στην διαδικασία με τον ίδιο αριθμό παικτών. Αν πριν την διαδικασία των πέναλτι τραυματιστεί ένας τερματοφύλακας, τότε παρέχεται το δικαίωμα στην ομάδα αν δεν έχει συμπληρώσει τις αλλαγές της, να τον αντικαταστήσει.
- Στην διαδικασία των πέναλτι δεν χρειάζεται πλέον να δίνεται στον διαιτητή ονομαστική κατάσταση και σειρά των ποδοσφαιριστών που θα εκτελέσουν.
- Σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πέραν των 32 βαθμών κελσίου, δίνεται οδηγία από τον διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα ότι θα παραχωρηθούν δυο διαλείμματα όχι πέραν του ενός λεπτού για να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές και θα προστίθεται ο ανάλογος χρόνος καθυστερήσεων. Η διακοπές αυτές γίνονται γύρω στο 25' και γύρω στο 70'.
- Αν μπει στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του αγώνα οποιοσδήποτε είναι γραμμένος στο φύλλο αγώνος και μαρκάρει έναν αντίπαλο τότε τιμωρείται με φάουλ και αν αυτό το μαρκάρισμα είναι στην περιοχή, τότε δίνεται πέναλτι.
- Αν ένα αντικείμενο ή κάποιος εξωτερικός παράγοντας που δεν είναι γραμμένος στο φύλλο αγώνος αγγίξει την μπάλα που πάει για γκολ, τότε ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει το γκολ αν η μπάλα καταλήξει στο τέρμα. Μέχρι τώρα σε τέτοιες περιπτώσεις δινόταν ελεύθερο διαιτητή. Αν παρέμβει οποιοσδήποτε είναι στο φύλλο αγώνος και μπει γκολ τότε θα μετρήσει (αν η μπάλα είχε πορεία προς το τέρμα) ενώ αν δεν μπει γκολ θα δοθεί πέναλτι.

Πηγή: www.kerkida.net