Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

«Εργοστάσια» παραγωγής ποδοσφαιριστών (μέρος 3ο)


Στα 2 πρώτα μέρη του αφιερώματος είδαμε τις ομάδες που κάνουν εξαιρετική δουλειά στα τμήματα υποδομής τους, αλλά τους λείπει κάτι για να συμπεριληφθούν στην πρώτη πεντάδα.
     Ποιοι είναι όμως οι σύλλογοι, των οποίων οι ακαδημίες βρίσκονται στο top-5 παγκοσμίως; Στην πρώτη θέση βρίσκεται ένα club που δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος. Ας αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να φτάσουμε επιτέλους στην κορυφή.

5. Σαουθάμπτον


     Μερικοί θα θεωρήσουν ότι η πέμπτη θέση είναι πολύ υψηλή για την ακαδημία της Σαουθάμπτον, αλλά όταν κάποιος κοιτάξει τα πρόσφατα «προϊόντα» που έχουν προέλθει από τα τμήματα υποδομής και τους τωρινούς παίκτες που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα, εύκολα θα καταλάβει ότι αυτή η υψηλή θέση, της αξίζει απόλυτα. Ακόμη και όταν δεν αγωνιζόταν στην Πρέμιερ Λιγκ,  η ομάδα μπορούσε να παράγει παίκτες που αποτελούσαν τον κρυφό πόθο κορυφαίων ομάδων της Αγγλίας. Ο Γκάρεθ Μπέιλ είναι το κορυφαίο δημιούργημα της παραγωγικής διαδικασίας των «Αγίων». Δεν είναι μόνο αυτός όμως. Παίκτες όπως ο Άνταμ Λαλάνα , ο Άλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν, ο Τίο Γουόλκοτ, ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ και ο Λουκ Σο, έχουν κάνει τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα στα φυτώρια του συλλόγου και έχουν πατήσει το χορτάρι του «St Mary’s». Τέλος οι Ματ Τάργκετ, Χάρισον Ριντ και Σαμ Γκάλαχερ δείχνουν ότι είναι η επόμενη φουρνιά που θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στα ταμεία των «Αγίων» από κάποια πιθανή μελλοντική μεταγραφή.

4. Άγιαξ


     Αν αυτή η λίστα αφορούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια και όχι τα τελευταία, τότε ο Άγιαξ θα βρισκόταν ακόμα ψηλότερα. Τα ονόματα που έχουν αποφοιτήσει από την περίφημη ακαδημία του «Αίαντα» προκαλούν δέος. Κρόιφ, Ράικαρντ, Ντάβιντς, Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ, Κλάιφερτ, Ζέεντορφ, Μπέρκαμπ είναι μερικά από αυτά. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια δεν έχει «βγάλει» τους τεράστιους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος, έχει καταφέρει να κρατάει την παραγωγή ταλέντων σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τους Φαν Ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ, Ντε Γιονγκ, Μπάμπελ, Μπλιντ, Χάιτινχα,, Βερτόνχεν, Βερμάελεν, Έρικσεν, Εμάνουελσον και Φαν Ντερ Βιλ. Αν βρίσκεσαι σε μικρή ηλικία και νιώθεις ότι το ποδόσφαιρο είναι η ζωή σου, τότε ο Άγιαξ είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Η φανταστική δουλειά που γίνεται στα φυτώρια του συλλόγου, είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι αστέρες του μέλλοντος.

3. Σπόρτινγκ Λισαβόνας


     Είναι η ομάδα που γνώρισε στο ευρύ κοινό τον σπουδαίο Λουίς Φίγκο το μακρινό 1989 και αποτελεί το επίκεντρο που γεννιούνται αρκετά ποδοσφαιρικά ταλέντα στην Πορτογαλία. Οι παίκτες που προήλθαν από την ακαδημία της Σπόρτινγκ και έκαναν καριέρα στη συνέχεια είναι πολλοί και διάσημοι. Ρούι Πατρίσιο, Νάνι, Βαρέλα, Μουτίνιο, Σιμάο, Κουαρέσμα, Βελόσο, Μπέτο και Ντάιερ είναι μόνο μερικά από τα σημαντικά ταλέντα που έχουν αναδειχθεί από την ακαδημία της πορτογαλικής ομάδας. Βέβαια ο άνθρωπός ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο αστέρι που «έβγαλε» ποτέ ο σύλλογος δεν είναι άλλος από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα σε τρεις περιπτώσεις και έπαιξε 25 φορές για την Σπόρτινγκ, πριν ενταχθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 18 ετών.

2. Μπάγερν Μονάχου


     Το brand name της Μπάγερν είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ομάδας. Έτσι μπορεί εύκολα να δελεάσει τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη ή να τους «κλέψει» από τους ανταγωνιστές της (π.χ Χούμελς, Γκέτσε, Λεβαντόφσκι). Παρά το γεγονός αυτό , τα τελευταία χρόνια , οι Βαυαροί έχουν μία από τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο. Στα «τσικό» του συλλόγου έχουν περάσει παρελάσει τεραστία ονόματα, όπως ο Σβαϊνστάιγκερ , ο Λαμ , ο Αλάμπα, ο Μίλερ, ο Εμρέ Τσαν, ο Κρος, ο Χούμελς και ο Χάμαν. Όλοι οι παραπάνω κύριοι άφησαν ή συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους στο ποδόσφαιρο και μερικοί από αυτούς έχουν αναδειχθεί Πρωταθλητές Κόσμου με την «Νασιονάλμανσαφτ» το 2014 (Λαμ, Κρος, Σβαϊνστάιγκερ, Χούμελς, Μίλερ).

1. Μπαρτσελόνα


     Αδιαμφισβήτητα η καλύτερη ακαδημία στον κόσμο σήμερα είναι αυτή της Μπαρτσελόνα. Στην πραγματικότητα, κανένας άλλος σύλλογος δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Καταλανούς σε θέματα παραγωγικής διαδικασίας και ανάδειξης ταλέντων από τα φυτώρια. Η «Μασία» κατέχει τον τίτλο της κορυφαίας ακαδημίας στον κόσμο για πάνω από μια δεκαετία. Το 2012, οι Μπλαουγκράνα παρατάχθηκαν σε επίσημο αγώνα, έχοντας 11 παίκτες από την ακαδημία στην αρχική εντεκάδα. Επίσης στο Μουντιάλ του 2010, 7 από τους 11 της αρχικής εντεκάδας των «Φούριας Ρόχας», είχαν μάθει το παιχνίδι στα φυτώρια των Καταλανών. Η παρακάτω λίστα είναι μεγάλη και μας δείχνει τους σημαντικότερους παίκτες που έμαθαν τα μυστικά του ποδοσφαίρου στην «Μασία». Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα, Ρέινα, Βαλντές, Μπόγιαν, Φάμπρεγας, Πέδρο, Πικέ, Μπούσκετς, Τζόρντι Άλμπα, Σέρχι Ρομπέρτο, Ντεουλοφέου και Τιάγκο Αλκάνταρα αποτελούν τα στολίδια των ακαδημιών τυο συλλόγου. Βέβαια ο άνθρωπος που επισκιάζει όλους τους παραπάνω είναι ο Λιονέλ Μέσι. Αποτελεί το καλύτερο ποδοσφαιρικό προϊόν της «Μασία» και ενδεχομένως τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του αθλήματος. Η ισορροπία του σώματος, το μοναδικό ταλέντο που διαθέτει, οι εξωπραγματικές ικανότητες, η απίστευτη επιτάχυνση με την μπάλα στα πόδια και οι απρόβλεπτες ντρίπλες του είναι μερικά από τα στοιχεία που αντικατοπτρίζονται τέλεια στη φιλοσοφία της «Μασία». Άρα η ομάδα της Βαρκελώνης παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο της καλύτερης ακαδημίας και βρίσκεται στο νούμερο 1 της λίστας μας.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής