Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Γιάννης Παπαδόπουλος: «Στόχος της Εθνικής η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του 2017»


Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής κωφών ανδρών Γιάννης Παπαδόπουλος μίλησε ευγενέστατα κατά την διάρκεια της «πρώτης» προπόνησης στο Montana στον Λάμπρο Κατσαρό από το ''Evrytania Sport'' και στον Λάμπρο Κολοκώτσιο από τα «Ευρυτανικά Νέα» σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Ο coach αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα Πατρών(Γ΄ και Β΄ Εθνική), στον Αρίωνα(Β΄ Εθνική), σε 3-4 τοπικές ομάδες της Αθήνας, στον Έσπερο Πατρών, στην Παναχαϊκή, στην Ακράτα κ.α. Ως προπονητής ξεκίνησε από τις χαμηλές κατηγορίες(Β΄ τοπικό, Α2΄ τοπικό, βοηθός στην Α1΄ ΕΣΚΑΗ, βοηθός στην Γ΄ Εθνική με τον Θανάση Λιόνα. Ανέλαβε την Εθνική το 2014, όντας γνώστης της νοηματικής γλώσσας.
Να αναφερθεί πως ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε συμπαίχτης του γνωστού για την παρουσία του στο τουρνουά Καρπενησίου Μιχάλη Σταμουλάκη.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος:

Για την έναρξη της προετοιμασίας στο Καρπενήσι: «Ήρθαμε σήμερα(9-6) στο Καρπενήσι. Ξεκινάμε ένα δυνατό δεκαήμερο για το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας μας. Επιλέξαμε το ξενοδοχείο και τις εγκαταστάσεις, γιατί είναι υπερπολυτελείας για εμάς. Καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες μας και το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι είναι και γούρικο, γιατί έχουμε πάρει δυο μετάλλια τις δυο προηγούμενες φορές. Φιλοδοξούμε να τριτώσει το καλό και να πάνε όλα καλά. Θα κάτσουμε 10 ημέρες μέχρι τις 19 του μηνός, όπου θα ανεβούμε στην Θεσσαλονίκη»
Για τα τη συνεννόηση με τους παίχτες: «Αυτή η ιδιαιτερότητα που έχουν τα παιδιά αυτά είναι η κώφωση η βαρηκοΐα. Ξεπερνιέται από το γεγονός ότι μιλάω τη νοηματική γλώσσα. Και αυτό βοηθάει πάρα πολύ και στην επικοινωνία μας εκτός γηπέδου και μέσα στο γήπεδο. Έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι τα παιδιά αυτά έχουνε ανεπτυγμένες τις αισθήσεις τους σε υπέρμετρο βαθμό, ειδικά την όραση τους, πετάνε σπίθες τα μάτια τους. Έχουν και μεγάλη ζωντάνια μέσα τους και όρεξη για δουλειά και για μπάσκετ και το αγαπάνε. Αυτό καλύπτει την όποια κώφωση η βαρηκοΐα έχουν.»
Για τους στόχους στο επερχόμενο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: «Όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για την φετινή χρονιά είπαμε ότι στόχος είναι να πάμε όσο καλύτερα γίνεται και αυτό οριοθετήθηκε όσον αφορά την συμμετοχή μας του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός είναι ο στόχος μας να μπούμε στην 4αδα, για να πάρουμε την πρόκριση για το 2017 για την Σαμψούντα. Από εκεί και πέρα ότι καλύτερο προκύψει, κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι, είναι κουραστικό να το λέμε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.»
Για την δυναμική της Εθνικής: «Η ομάδα έχει μια δυναμική, υπάρχει μια χημεία έμπειρων και νέων παιχτών, που προσπαθούν οι πιο έμπειροι να  μεταφέρουν τις γνώσεις τους στα νεότερα παιδιά, τα οποία έχουν πάθος, έχουν όρεξη. Όλη η ομάδα έχει όρεξη, αλλά και τα νεότερα παιδιά έχουν πάθος να μπουν μέσα στην ομάδα, να γίνουν ενεργά μέλη και όχι απλά συμπληρωματικά. Πραγματικά  η επιλογή της 12αδας είναι τρομερά δύσκολη. Η επιλογή θα γίνει στο Καρπενήσι την τελευταία ημέρα, έχει φτάσει σε επίπεδο κανονικής Εθνικής ομάδας.»
Για τα φιλικά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος: «Έχουμε ήδη δώσει δυο φιλικά προετοιμασίας, φεύγοντας από την Αθήνα πριν ανηφορίσουμε για το Καρπενήσι. Ο ένας έγινε με τον Πειραϊκό στον Πειραιά και ο άλλος με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Έχουμε κανονίσει να δώσουμε δυο φιλικά με ομάδες της Θεσσαλονίκης φεύγοντας από εδώ. Είμαστε σε συζήτηση μήπως κάνουμε κάποιο φιλικό εδώ με την Εθνική Φιλιππίνων, που θα φιλοξενηθεί στο Καρπενήσι τις επόμενες ημέρες. »
Για την ανταπόκριση-αποδοχή των παιδιών από τον κόσμο: «Η πραγματικότητα είναι ότι όταν είσαι έξω από αυτόν τον χώρο δεν μπορείς να αντιληφθείς το πώς νοιώθουν αυτά τα παιδιά. Νοιώθουν αδικημένοι όχι από τον Θεό όσον αφορά την κώφωση τους, ίσα-ίσα δεν το θεωρούν μειονέκτημα, το υπερκαλύπτουν. Απλά νοιώθουν ότι η κοινωνία λίγο τους παραγκωνίζει όσον  αφορά άλλα πράγματα. Έχουν και μια τάση να θέλουν λίγο τα πράγματα στην ώρα τους από αυτήν την άποψη. Υπάρχει λίγο μια υπερβολή, αλλά γενικά προσπαθούμε και εμείς ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι ο υπόλοιπος κόσμος και μαζί τους είναι και να τους βοηθήσει θέλει και τους στηρίζει. Ο Ελληνικός λαός το έχει στο αίμα του, υπάρχουν συμπάθειες για αυτές τις ειδικές κατηγορίες.»
Σχετικά με το ρόστερ που στηρίζεται στην εμπειρία: «Προτιμήσαμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους έμπειρους παίχτες. Είναι γεγονός ότι είναι μια κρίσιμη καμπή για αυτήν την Εθνική ομάδα. Είμαστε στο πλαίσιο της ανανέωσης, έχουμε βρει νέα παιδιά, υπάρχουν νέα παιδιά, αλλά αυτοί πιστεύουμε ότι με την εμπειρία τους θα υπερκαλύψουν το ηλικιακό τους θέμα και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους νέους που είναι ήδη μέσα. Είναι οι καλύτεροι νέοι που υπάρχουν, υπάρχουν από πίσω και άλλοι που είναι αρκετά ελπιδοφόροι, οι οποίοι δουλεύουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν, για να ενσωματωθούν και αυτοί στην Εθνική ομάδα κάποια στιγμή στο μέλλον.»
Για τα αδέρφια Τασούλη, που αγωνίζονται στον γειτονικό Παναιτωλικό: «Αυτά τα παιδιά είναι 15 χρόνια στην Εθνική ομάδα, έχουν προσφέρει τα μέγιστα, πάρα πολλά. Είναι ενεργά μέλη στην Εθνική τα τελευταία 15 χρόνια. Το φιλικό που έγινε στο Αγρίνιο ήταν και για την κατάκτηση της ανόδου από τον Παναιτωλικό, αλλά και σαφέστατα για τα ίδια τα παιδιά. Ήταν ιδιαίτερη τιμή που μας καλέσανε και για εμάς και για αυτούς και δεν μπορούσαμε να πούμε όχι.»