Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Η ποδοσφαιρική «Ιθάκη» της Σεβίλλης


Ο πολυμήχανος Οδυσσέας στο έπος του Ομήρου, την Οδύσσεια ταξιδεύει τόσα χρόνια μακριά από το σπίτι του έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, μέχρι να έρθει αυτή η μαγική στιγμή που επιστρέφει στο μαγευτικό νησί του, στην αγαπημένη του Ιθάκη.
     Αγωνίζεται γιατί ξέρει ότι πρέπει να αντέξει και στο τέλος του ταξιδιού η ανταμοιβή θα είναι τεράστια. Ο Καβάφης στην δικιά του "Ιθάκη" εύχεται το δικό του ταξίδι, το ταξίδι του κάθε ανθρώπου να διαρκέσει πολύ ώστε να του προσφέρει πολλές εναλλαγές της τύχης – περιπέτειες – και πολλές εμπειρίες. Όταν ξεκινά ο ταξιδιώτης για πρώτη φορά την πορεία του στη ζωή, είναι άπειρος, χωρίς πολλές γνώσεις και θεωρεί ότι η Ιθάκη είναι κάτι το ξεχωριστό που αξίζει κάθε προσπάθεια από μέρους του. Η Ιθάκη είναι για τον κάθε άνθρωπο εκεί που επιδιώκει να φτάσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απολαύσει αυτό το ξεχωριστό ταξίδι. 


     Η Σεβίλλη πριν πολλά χρόνια ήταν άγνωστη στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ευρώπης, μέχρι που ο Χουάντε Ράμος την έκανε γνωστή, κατακτώντας 2 back to back τίτλους το 2006 και το 2007. Μιας και είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει το Ισπανικό πρωτάθλημα, η ομάδα της Ανδαλουσίας βρήκε την δική της Ιθάκη στο τρόπαιο του Europa League. Για την παλιά ομάδα του Ντάνι Άλβες, του Πάλοπ , του Κανουτέ και του αδικοχαμένου Πουέρτα, το συγκεκριμένο τρόπαιο είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία. Μόνο που αυτή την φορά στο κοστούμι του Ράμος έχει μπει ο Ουνάι Έμερι και το χορτάρι του Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν πατάνε οι Ιμπόρα, Μπανέγα, Κονοπλιάνκα και Γκαμειρό. Η Σεβίλλη έτοιμη να γράψει ιστορία. Οι Ανδαλουσιάνοι θέλουν να συνεχίσουν το μαγικό ταξίδι τους για το three-peat.

Η κίνηση που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της



     Το καμάρι της Ανδαλουσίας άργησε να περπατήσει στα διάσημα ευρωπαϊκά μονοπάτια. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η αλλαγή στον προεδρικό θώκο. Η παράδοση της σκυτάλης από τον παλιό πρόεδρο Ρομπέρτο Άλες στον τωρινό Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ομάδα στο μέλλον. Βέβαια πριν αποχωρήσει ο Άλες κατάφερε να κάνει μια εξαιρετική κίνηση που θα διασφάλιζε το ευρωπαϊκό μέλλον των Ροχιμπλάνκος. Πρότεινε στον Ραμόν Ροδρίγκεθ Βερδέχο, ευρύτερα γνωστό ως Μόντσι, την θέση του αθλητικού διευθυντή. Ο Μόντσι δεν το σκέφτηκε πολύ, παρ’ όλο που η Σεβίλλη είχε μόλις υποβιβαστεί για άλλη μια φορά στη δεύτερη κατηγορία. Κανένας φυσικά δεν μπορούσε να ξέρει τότε αλλά από εκείνη τη μέρα και μετά, η Σεβίλλη άλλαξε σελίδα στην ιστορία της, αφήνοντας πίσω της για τα καλά τα πέτρινα χρόνια. Οι ένδοξες μέρες θα ήταν γεγονός.
     Ο Μόντσι είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο 16 ανθρώπων με αμέτρητους συνεργάτες σε όλο τον κόσμο με απώτερο σκοπό να ανακαλύπτει ταλαντούχους παίκτες που θα έχουν την προοπτική στο μέλλον να εξελιχθούν σε διαμάντια. Η μέθοδος αυτή αποδείχθηκε απίστευτα επιτυχημένη. Η λίστα παικτών που πέρασαν από τα χέρια του και αύξησαν τις μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο  είναι μεγάλη. Ρέγιες, Μορένο, Νάβας, Πουέρτα, Ράμος, , Ντάνι Άλβες, Κανουτέ, Καπέλ, Μπαπτίστα, Κειτά, Μεδέλ, Βιδάλ, Μπάκα, Νεγρέδο, Αντριάνο, Ράκιτιτς. Ο άνθρωπός ήξερε να αξιολογεί σωστά την περίπτωση του κάθε ποδοσφαιριστή. Είχε το χάρισμα. Επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση και εξέλιξη των τμημάτων υποδομής του συλλόγου.

Όταν συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό


     Τη χρονιά 2005-2006 η Σεβίλλη, πραγματοποιώντας φοβερές εμφανίσεις έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου UEFA. Εκεί υπέταξε την Μίντλεσπρο με το εμφατικό 4-0. Οι Λουίς Φαμπιάνο, Μαρέσκα και Κανουτέ ήταν οι ήρωες εκείνης της αξέχαστης βραδιάς για το καμάρι της Ανδαλουσίας. Μια απολαυστική ομάδα με τους  Πάλοπ, Ντάνι Άλβες, Εσκουντέ, Μαρέσκα, Φαμπιάνο και Κανουτέ να δεσπόζουν. Τα πέτρινα χρόνια μόλις είχαν τελειώσει. Το ουράνιο τόξο είχε εμφανιστεί στον ουρανό του Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν. Ο Χουάντε Ράμος είχε φτιάξει μια ομάδα ικανή για μεγάλα πράγματα. Την επόμενη χρονιά το απέδειξε, καθώς πήρε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της στην διοργάνωση, νικώντας στα πέναλτι την Εσπανιόλ του Βαλβέρδε. Απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Πάλοπ, ο οποίος απέκρουσε 3 πέναλτι.

Ο Έμερι ντύθηκε Χουάντε Ράμος



     Η επόμενη ένδοξη διετία των Ροχιμπλάνκος παρουσιάστηκε όταν στην άκρη του πάγκου έκατσε ο θαυματουργός κύριος Ουνάι Έμερι. Τον Ιανουάριο του 2013 έγινε κάτοικος Σεβίλλης και μετά από ενάμιση χρόνο, την οδήγησε στον ευρωπαϊκό θρίαμβο. Νίκησε 4-2 στα πέναλτι την «καταραμένη» Μπενφίκα και κατέκτησε το Europa League για τρίτη φορά στην ιστορία της( πριν λεγόταν Κύπελλο UEFA). Την παράσταση έκλεψαν οι Κόκε, Μπιά, Ράκιτιτς, Ρέγες και Μπάκα. Την επόμενη χρονιά έκαναν το repeat. Αυτήν την φορά θύμα της ήταν η ουκρανική Ντνίπρο. Φοβερή εμφάνιση έκαναν στον τελικό οι σκόρερς  Κρικόβιακ και Μπάκα (σκόραρε δις), αλλά και ο παίκτης του αγώνα, Έβερ Μπανέγα. Για την Σεβίλλη η συγκεκριμένη διοργάνωση πλέον είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία.

Κυνηγώντας τα απόλυτα ρεκόρ


     Η Σεβίλλη μπορεί φέτος να γράψει ιστορία. Έχει την ευκαιρία να γίνει η 4η ομάδα, μετά τις Ρεάλ, Άγιαξ και Μπάγερν Μονάχου που κατακτά 3η συνεχόμενη φορά την ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι άλλοι 3 βέβαια, κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών (η Ρεάλ το πήρε 5 συνεχόμενες φορές). Επίσης έχει την ευκαιρία να κατακτήσει για 5η φορά τον ίδια ευρωπαϊκή κούπα σε διάστημα  11 σεζόν, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, αν εξαιρέσει κανείς την Ρεάλ Μαδρίτης που πήρε 5 Πρωταθλητριών σε 5 χρόνια! Το πρώτο βήμα έγινε για την πρόκριση στον τελικό, καθώς το 2-2 μέσα στην Ουκρανία δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στη Σεβίλλη.  Άλλο ένα 90λεπτο έμεινε και μετά οι «Ανδαλουσιάνοι» θα φλερτάρουν ξανά με το αγαπημένο τους τρόπαιο.
     H παρέα του Σέρχιο Ρίκο,  του Ραμί, του Γκαμειρό, του Μπανέγα, του Κονοπλιάνκα και του αρχηγού Χοσέ Αντόνιο Ρέγες, καλείται να συνεχίσει το ταξίδι της προς την δική της Ιθάκη. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η 3η συνεχόμενη ευρωπαϊκή κούπα. Το ταξίδι μέχρι τώρα είχε πολλές δυσκολίες.  Οι αντίπαλοι προσπάθησαν να την βυθίσουν από το πλοίο, όμως η ομάδα του Έμερι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, αποτελειώνοντας ένα-ένα τα εμπόδια που συναντά στην διαδρομή για τον μεγάλο τελικό. Ο αδικοχαμένος  Πουέρτα θα κοιτάει την αγαπημένη του ομάδα από ψηλά και θα εύχεται οι άνθρωποι που έχουν μπει στα παπούτσια του να γράψουν ιστορία. Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να μην έχουν βρει ακόμα την Ιθάκη τους, αλλά η Σεβίλλη την ξέρει εδώ και χρόνια. Είναι το λατρεμένο πια για αυτήν τρόπαιο του Europa League. Μένει να δούμε αν το ταξίδι της θα έχει αίσιο τέλος.


*Ο Αντόνιο Πουέρτα

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής