Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Η «βασίλισσα» ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα αναγεννιέται από το Καρπενήσι

Η ανανεωμένη ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ προπονείται και αυτή στο Καρπενήσι. Η «βασίλισσα» κατέφτασε την Πέμπτη 27 Αυγούστου, διαμένει στο Montana και θα βρίσκεται στην Ευρυτανική πρωτεύουσα έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Ο «δικέφαλος» επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στο Καρπενήσι  και έκανε την πρώτη του προπόνηση στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου.
Η «ταλαιπωρία» των περασμένων ετών, που έφερε την ομάδα στο πρωτάθλημα της Α2΄, αλλά και της Β΄ Εθνικής έχει περάσει στο παρελθόν και πλέον αποπνέει άνεμος αισιοδοξίας. Παρότι η ομάδα ήταν «νεοφώτιστη» κατάφερε να φτάσει στην 5η θέση, δείχνοντας πως επιστρέφει δυναμικά στον μπασκετικό «χάρτη». Ο Ντράγκαν Σάκοτα, που είχε οδηγήσει την ομάδα στο τελευταίο της πρωτάθλημα πριν από 13 χρόνια θα είναι στον πάγκο της ΑΕΚ και στο νέο πρωτάθλημα. Την νέα σαιζόν η ομάδα στοχεύει να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Basket League, ενώ θα συμμετάσχει με αξιώσεις και στην Ευρώπη. Οι αξιόλογες μεταγραφικές κινήσεις ενδυναμώνουν κατά πολύ τους «κιτρινόμαυρους» και τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ έχουν φτάσει τα 10.
Την αποστολή αποτελούν 12 αθλητές μετά και την «επιστράτευση» του Καχαντάρεβιτς.
Η ΑΕΚ, η οποία εδρεύει στο κλειστό του ΟΑΚΑ έχει κατακτήσει 2 Σαπόρτα Καπ(Το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο Ελληνικής ομάδας το 1968), 8 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ελλάδας. Μεγαλομέτοχος του συλλόγου είναι ο Μάκης Αγγελόπουλος, που χαρακτηρίζεται ως «Από Μηχανής Θεός».

Επιστροφή στο Καρπενήσι
Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ μόνο άγνωστη δεν είναι στο κοινό του Καρπενησίου. Έχει προετοιμαστεί και κατά το παρελθόν στο Καρπενήσι. Διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Παναθηναϊκό.

Ξεκίνημα με στίβο
Οι «κιτρινόμαυροι» κατέφτασαν στο Montana την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετά τις 14:00. Πέντε ώρες αργότερα έκαναν προπόνηση στον αθλητικό κέντρο Καρπενησίου, ενώ την επόμενη ημέρα το πρωί το πρόγραμμα περιελάμβανε προπόνηση στο κλειστό του ξενοδοχείου.


Media Day την Κυριακή


Την Κυριακή 30 Αυγούστου θα διεξαχθεί η Media Day της ομάδας από τις 11:30 έως τις 12:30. Επιπλέον το απόγευμα οι εκπρόσωποι του τύπου θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την προπόνηση(18:00-20:00).

Οι 11+1
Με την ΑΕΚ στο Καρπενήσι βρίσκονται οι ακόλουθοι 11 μπασκετμπολίστες: Κρίς Ουόρεν, Ντάνιελ Όρτον, Μάρκ Αντόνιο Κάρτερ, Δημήτρης Κατσίβελης, Νώντας Παπαντωνίου, Δημήτρης Μωραΐτης, Νίκος Καμαριανός, Ντούσαν Σάκοτα, Νίκος Παύλος, Μαλίκ Χέρστον και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Σε αυτούς προστέθηκε λόγω του τραυματισμού του Ζήση Σαρικόπουλου και ο  29χρονος Σέρβος πρώην φόργουορντ της ομάδας Ντάρκο Κοχαντάρεβιτς(Φωτογραφία), που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας με την Ζαλακεράμια.


Ποιοι απουσιάζουν


4 ονόματα περιλαμβάνει το απουσιολόγιο του «δικεφάλου». Πρόκειται για τους τραυματίες Γιώργο Τσαλμπούρη και Ζήση Σαρικόπουλο(Φωτογραφία αριστερά), τον διεθνή με την Εθνική Βοσνίας Μίλαν Μιλόσεβιτς(Φωτογραφία κέντρο) και τον διεθνή με την Εθνική Καναδά Φίλιπ Σκράμπ(Φωτογραφία δεξιά).

Ικανοποίηση για τις μεταγραφές


Αρκετές προσθήκες έχει πραγματοποιήσει η ΑΕΚ. Αναφερόμαστε στους: Μάρκ Αντόνιο Κάρτερ(30χρονος Αμερικανός σούτινγκ γκάρντ από τον ΠΑΟΚ, 1,92), Νίκο Παύλο(23χρονος σούτινγκ γκάρντ-σμόλ φόργουορντ από την κολλεγιακή ομάδα Γκρίνσμπορο, 2,01), Δημήτρη Μωραΐτη(16χρονος γκάρντ από τον Πανιώνιο, 1,94), Νίκο Καμαριανό(18χρονος σμόλ φόργουορντ από τους έφηβους του Παναθηναϊκού, 2,01), Φίλιπ Σκράμπ(22χρονος Καναδέζος γκάρντ από το πανεπιστήμιο Κάρλετον, 1,91),  Δημήτρη Κατσίβελη(Φωτογραφία αριστερά, 23χρονος γκάρντ από τον Ολυμπιακό, 1,97), Κρίς Γουόρεν(Φωτογραφία κέντρο, 26χρονος Αμερικανός γκάρντ από την Τούρκικη Ουσάκ Σπορτίφ, 1,78), Λουκά Μαυροκεφαλίδη(Φωτογραφία δεξιά, 34χρονος πάουερ φόργουορντ-σέντερ από τον Παναθηναϊκό, 2,10), Ντάνιελ Όρτον(25χρονος Αμερικανός σέντερ από την αναπτυξιακή ομάδα της λίγκας του NBA Αϊντάχο  Στάμπιντ, 2,08) και Γιώργο Τσαλμπούρη(19χρονος σέντερ από το πανεπιστήμιο Αϊόβα Στέιτ, 2,16).

«Τελείωσε» ο Δίπλαρος


Δεν θα αποτελέσει μέλος της ομάδας ο 18χρονος Νίκος Δίπλαρος(Φωτογραφία) ύστερα από τις περιβόητες δηλώσεις, που έκανε. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική εφήβων είχε χαρακτηρίσει την ΑΕΚ ως «σκαλοπάτι», για να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό η στον Ολυμπιακό. Τελικά θα αγωνιστεί στον Άρη.

Οι αθλητές του περυσινού δυναμικού είναι οι ακόλουθοι:


Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Ύψος
Εθνικότητα
Νώντας Παπαντωνίου
Γκάρντ
25
1,95
Ελλάδα
Μάικ Χέρστον
Γκάρντ
28
1,98
ΗΠΑ
Ντούσαν Σάκοτα
Φόργουορντ
29
2,10
Ελλάδα
Μίλαν Μιλόσεβιτς
Φόργουορντ
29
2,05
Βοσνία
Ζήσης Σαρικόπουλος
Σέντερ
25
2,13
Ελλάδα

Οι παίχτες που δεν συνεχίζουν έχουν ως εξής:



Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Ύψος
Εθνικότητα
Κάρλ Ίνγκλις
Γκάρντ
34
1,96
Καναδάς
Σκότι Ουίλμπεκιν
Γκάρντ
22
1,88
ΗΠΑ
Μιχάλης Πολυτάρχου
Γκάρντ
32
1,90
Ελλάδα
Τόμας Ντελινινκαίτις
Γκάρντ
33
1,90
Λιθουανία
Γιάννης Αθηναίου
Γκάρντ
27
1,96
Ελλάδα
Λεωνίδας Κασελάκης
Φόργουορντ
25
2,01
Ελλάδα
Μιχάλης Καμπερίδης
Φόργουορντ
21
2,06
Ελλάδα
Γιώργος Τσιάκος
Σέντερ
33
2,06
Ελλάδα
Πόπς Μενσά Μπονσού
Σέντερ
31
2,06
Αγγλία

*Ο Καμπερίδης παραχωρήθηκε ως ως δανεικός.


Ο «δάσκαλος» Ντράγκαν Σάκοτα


Από τον Νοέμβριο του 2014 επέστρεψε στην ΑΕΚ ο 63χρονος Ντράγκαν Σάκοτα(Φωτογραφία), αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Ζιάγκο. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός  οδήγησε τον «δικέφαλο» στο τελευταίο του πρωτάθλημα το 2002. Υπήρξε αθλητής της Μπέογκραντ, από την οποία το 1983 άρχισε την καριέρα του. Συνέχισε στην Ζαντάρ, στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας(Βοηθός), στην Τσιμπόνα, στον ΠΑΟΚ, στον Απόλλωνα Πάτρας, στον Ηρακλή, στον ΠΑΟΚ, στο Περιστέρι, ξανά στον Ηρακλή, στον Ερυθρό Αστέρα, στη Εθνική Σερβίας, στην Φορτιτούντο Μπολόνια, στην Τράμπζονσπορ και στην Αντάλια, πριν επιστρέψει στον «δικέφαλο».
Ο γιός του Ντούσαν είναι ο αρχηγός της ΑΕΚ, ενώ ο άλλος γιός του Μίλος αποτελεί μέλος του τεχνικού επιτελείου.

Οι συνεργάτες του coach
 

Ξεχωρίζει  η παρουσία του Άγγελου Κορωνιού(Φωτογραφία αριστερά) στο τεχνικό τιμ. Ο 46χρονος υπήρξε μεταξύ άλλων αθλητής του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ενώ υπήρξε και προπονητής της «βασίλισσας». Επιπλέον συνεργάτες του Σάκοτα είναι οι: Νίκος Δημητρίου, Αλέξης Φαλέκας(«Κρέμασε» τα παπούτσια του στην ΑΕΚ, Φωτογραφία Κέντρο), Αλεξάντερ Μάτοβιτς και ο 34χρονος γιος του Μίλος Σάκοτα(Φωτογραφία δεξιά). Το υπόλοιπο επιτελείο αποτελούν οι: Γιώργος Χήνας(Τιμ μάνατζερ), Χρήστος Βανικιώτης(Βοηθός μάνατζερ), Θανάσης Αλεξανδράκης(Γυμναστής), Γιώργος Σταθόπουλος(Φροντιστής), Μάριος Ντολάκου(Βοηθός Φροντιστή), Μανώλης Πετρόπουλος(Φυσιοθεραπευτής), Λευτέρης Ηλιάδης(Βοηθός φυσιοθεραπευτή), Ηρακλής Πατσόπουλος(Επικεφαλής ιατρικού επιτελείου) και Κωνσταντίνος Ξένος(Κλινικός διατολόγος-διατροφολόγος)
Στο Καρπενήσι βρίσκεται και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΚΑΕ Γιώργος Νικολάου.

Έκανε το come back
Αξιοπρόσεχτη πορεία είχε ο «δικέφαλος», τερματίζοντας στην 5η θέση της κανονικής διάρκειας της Α1΄ με 41 βαθμούς. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Κάρλ Ίνγκλις. Αποκλείστηκε στα προημιτελικά των play off από τον Άρη(2-1 υπέρ των Θεσσαλονικιών).


Με τον κόσμο στο πλευρό της
Η πρώτη προπόνηση της ΑΕΚ πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες(24 Αυγούστου) στο κλειστό του ΟΑΚΑ, παρουσία του φίλαθλου κόσμου της ομάδας, που πήρε την σχετική άδεια για να παρακολουθήσει την προπόνηση.


Ο «αναμορφωτής» Μάκης Αγγελόπουλος














Στο διοικητικό «τιμόνι» της ομάδας πέρασε εδώ και 1 χρόνο ο συνιδιοκτήτης της Neurosoft Μάκης Αγγελόπουλος(Φωτογραφία αριστερά). Ο κ. Αγγελόπουλος πήρε το 76% των μετοχών τον Νοέμβριο του 2014 με το υπόλοιπο 24% να παραμένει στην εταιρία επιχειρηματικών συμβούλων Vertical Solutions.  Πρόεδρος είναι ο Αλέξης Αλεξίου(Φωτογραφία δεξιά).

Το πρόγραμμα της στο Eurocup
Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα θα αντιμετωπίσει στο Eurocup, που αρχίζει τον Οκτώβριο τις: Κράσνι Βόλγκογκραντ, Γαλατασαράι, Νίζνι, Χάποελ Ιερουσαλήμ και Νεπτούνας.




































Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος