Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τιμήθηκαν σε μια λαμπρή εκδήλωση οι διακεκριμένοι Ευρυτάνες αθλητές


Την Κυριακή 15 Μαρτίου η Εταιρεία Ευρυτάνων επιστημόνων βράβευσε σε μια λαμπρή εκδήλωση τους διακεκριμένους αθλητές-τριες που έχουν καταγωγή από την Ευρυτανία με μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας στις 17:30.
Οι αθλητές-τριες που τιμήθηκαν έχουν διακριθεί η διακρίνονται σήμερα στον Ελληνικό αθλητισμό, κάνοντας περήφανο τον νομό. Τα ονόματα των αθλητών-τριων που βραβεύτηκαν είναι τα ακόλουθα:  Αντωνίου Γιάννης, Γάκης Κώστας, Γεωργίου Γιώργος, Γκαρδιακός Φώτης, Ζαρμακούπη Σεμέλη, Θάνος Κώστας, Θεοχάρης Σωκράτης, Θεοχάρης Φώτης, Καλλής (Η) Γιώργος, Καλλής (Θ) Γιώργος, Καλλής Θωμάς, Καλλής Σωτήρης, Καραγεώργος Άρης, Καραγεώργος Χρήστος, Καραντάσιου Βάσω, Κίτσιος Νίκος, Κολοκώτσιος Σπύρος, Κουτσοπέτρου Σωτηρία,  Μακόη Ρανέλλε, Μπακατσιάς Θύμιος, Μπίκα Δήμητρα, Ντάλλας Βασίλης, Ντάσιου Μαρία, Ορφανός Κώστας, Παπαλουκάς Θοδωρής, Παπασπύρου Δήμητρα, Πρασσάς Σπύρος, Σκοτίδας Βασίλης, Στεφανή Στέλλα, Ταμπαξής Χρήστος και Τσιώλης Σάκης.
Την εκδήλωση και την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησαν ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Δαμιανός Πάνος, οι ιερείς από την Ευρυτανία πατήρ Δημήτριος Σκόνδρας, πατήρ Δημήτριος Παπασπύρος και πατήρ Ιωάννης Διώτης και ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Θρησκευτικού των ενόπλων δυνάμεων πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αποστολακίδης. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ευρυτανίας Θωμάς Κώτσιας, ο βουλευτής Αττικής Θανάσης Μπούρας, ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, η τέως υπουργός Καλλιόπη Μπουρδάρα, ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Λάμπρος Τσιτσάνης, ο πρώην νομάρχης Ευρυτανίας Παναγιώτης Κουτρέτσης, το μέλος του Δ.Σ.  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) και υπεύθυνος αθλητικών δραστηριοτήτων ΥΠΕΠ Γιάννης Παρούτσας, ο επίτιμος Πρόεδρος εφετών Δημήτριος Καραμέτρος, ο επίτιμος Πρόεδρος νομικού συμβουλίου του κράτους Κώστας Μπακάλης, όπως και αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων. Απονομές έκαναν και ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης Ηλίας Λιάσκος, οι καθηγητές Ηλίας Ντζιώρας και Κλεομένης Κουτσούκης, ο Γενικός Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης Κώστας Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων Θεόδωρος Τσιάμης και Θεόδωρος Κατσιάδας, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΤΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Προϊστάμενος  του διοικητικού εφετείου Αθηνών Δημήτρης Μπέικος, η Πρόεδρος της ΟΕΣ Αγγελική Σκοτίδα, ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Νεράιδας Λάμπρος Γάκης, ο Πρόεδρος της αδελφότητας Γρανιτσιωτών Γιώργος Μουρτζιάπης, ο πρώην Δήμαρχος Φουρνάς Ηλίας Παπουτσόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ευρυτάνων επιστημόνων Φώτης Κουλαρμάνης και ο Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Εταιρίας Ευρυτάνων επιστημόνων  Νίκος Μπαλτάς.
Το μετάλλιο, που δόθηκε στους αθλητές έχει από την μια πλευρά παράσταση του μυθικού βασιλιά της Ευρυτανίας Εύρυτου και από την άλλη την Παναγία Προυσιώτισσα.

Οι κυριότερες επιτυχίες των αθλητών 






Ξεχωρίζουν τα ονόματα αθλητών που έχουν συμμετάσχει, αλλά και ξεχωρίσει σε Ολυμπιακούς αγώνες.  Πρόκειται για τους: Κώστα Θάνο(Πάλη, 4ος Ολυμπιονίκης το 2000, «θρύλος» του αθλήματος και σημερινός Πρόεδρος της ομοσπονδίας από τα Σαραντάπορα), Βάσω Καραντάσιου(3 παρουσίες σε Ολυμπιάδες, καταγωγή από την Ροσκά, η κορυφαία αθλήτρια που διακρίθηκε στο άθλημα του μπιτς βόλει), Χρήστο Καραγεώργο, Άρη Καραγεώργο(Βάδην, γεννήθηκαν στο Τροβάτο, μεγάλωσαν στην Μεσοκώμη και αποτελούν τους «ευεργέτες» του Ελληνικού βάδην με πάμπολλες επιτυχίες και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του 1980), Σωτηρία Κουτσοπέτρου(Καταδύσεις, 8η θέση μαζί με την συναθλήτρια της Ντίνα Γεωργάτου το 2004) και τον τεράστιο φυσικά 5ακις Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης Χρήστο Ταμπαξή από το Νέο Αργύρι με συμμετοχή σε 5 Παρααολυμπιάδες(1996, 2000, 2004, 2008, 2002). Πρωταθλητής Ευρώπης σε συλλογικό(3 φορές) και επίπεδο εθνικών ομάδων(1 φορά) έχει αναδειχτεί ο σπουδαίος βετεράνος μπασκετμπολίστας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του Ολυμπιακού Θοδωρής Παπαλούκας από τον Προυσό, ενώ το πρωτάθλημα Ευρώπης με τον Ολυμπιακό έχει κερδίσει ο παλαιός μπασκετμπολίστας Θύμιος Μπακατσιάς από την Κοντίβα. Και οι δυο είναι επίσης Ολυμπιονίκες με την Εθνική ανδρών. Η πολίστρια Μαρία Ντάσιου από την Αγία Τριάδα κατέκτησε πέρσι το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική U19, ενώ η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Δήμητρα Παπασπύρου από το Στένωμα αποτέλεσε κατά το παρελθόν την κορυφαία Ελληνίδα στις μεγάλες αποστάσεις, αλλά και στον μαραθώνιο. Ο Σάκης Τσιώλης δεν είναι άλλος από τον γνωστό προπονητή ποδοσφαίρου και πρωταθλητή και κυπελλούχο Ελλάδας με την Λάρισα ως ποδοσφαιριστής από τα Βραγγιανά Ευρυτανίας. Ο Κώστας Ορφανός από την Αγία Τριάδα φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, έχοντας 4 πρωταθλήματα και 1 κύπελλα στο ενεργητικό του. Τσιώλης και Ορφανός υπήρξαν διεθνείς.
Το νέο «αίμα» του Ευρυτανικού αθλητισμού, που ξεκίνησε από τον νομό με πολλές πρόσφατες διακρίσεις εντός και εκτός "συνόρων" αποτελούν οι: Γιάννης Αντωνίου(Χιονοδρομία, ίσως ο κορυφαίος Ευρυτάνας πρωταθλητής αυτήν την στιγμή, έχοντας κατακτήσει χάλκινο παγκόσμιο μετάλλιο εφήβων το 2012), Δήμητρα Μπίκα(Ορειβατικό Σκι) του ΕΟΣ Καρπενησίου, Σεμέλη Ζαρμακούπη, Βασίλης Ντάλλας, Σπύρος Κολοκώτσιος(Kick Boxing και Tae Kwon Do) του Α.Σ. Tae Kwon DO Ευρυτανίας. Στο τσάμπιονς λιγκ έχει αγωνιστεί με την Ανόρθωση ο Κερασοβίτης ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών Γιώργος Γεωργίου(Κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ο νομός την τελευταία 20ετια). Ο Κώστας Γάκης από τα Σαραντάπορα αποτελεί παλαιό πρωταθλητή του τζούντο, αλλά και τωρινό προπονητή και ο σημερινός καθηγητής Πανεπιστημίου των ΤΕΦΑΑ Σπύρος Πρασσάς από τα Ψιανά της Ενόργανης Γυμναστικής. Στο Kick Boxing διακρίθηκαν πρόσφατα σε Πανελλήνιο επίπεδο με τους Μονομάχους Σχηματαρίου οι: Γιώργος (Η) Καλλής, Γιώργος (Θ) Καλλής, Θωμάς Καλλής και Σωτήρης Καλλής από το Τροβάτο. Χάλκινος Πανελληνιονίκης ενόπλων δυνάμεων στην άρση βαρών στέφθηκε πριν λίγο καιρό ο Σωκράτης Θεοχάρης. Η Στέλλα Στεφανή από την Φουρνά έχει διακριθεί στην κολύμβηση, ο Βασίλης Σκοτίδας από την Φουρνά σε αγώνες δρόμου, η Ρανέλλε Μακόη από την Νεράιδα Δολόπων είναι πρωταθλήτρια του ορεινού τρεξίματος, ενώ ο Νίκος Κίτσιος από τα Άγραφα υπήρξε πρωταθλητής ελευθέρας πάλης. Ο Φώτης Θεοχάρης έχει διακριθεί στην άρση βαρών και ο Φώτης Γκαρδιακός στα 5 χιλιόμετρα.
.


































Φωτογραφίες: Ηλίας Προβόπουλος, Εύη Μπακογιάννη