Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Π.Α.Κ.-Γ.Σ. Άτλας 35-55

Ο Άτλαντας ήταν ο μεγάλος νικητής του τοπικού ντέρμπι του Καρπενησίου, αφού νίκησε εύκολα την συμπολίτισσα Π.ΑΚ. με 35-55 και ξεκίνησε με το «δεξί» τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Γ΄ ΕΣΚΑΣΕ.
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (22/11) στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Καρπενησίου και ήταν στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής του 4ου Ομίλου της Γ΄ ΕΣΚΑΣΕ. Τον παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα.
Η Πανευρυτανική Ακαδημία της Κατερίνας Μπαλωμένου ξεκίνησε με ήττα στην πρεμιέρα της στο πρωτάθλημα, αφού αρκετοί αθλητές είχαν αρκετό άγχος και έκαναν αρκετά λάθη. Η ακαδημία διατηρήθηκε κοντά στο σκορ στο πρώτο μέρος, παίζοντας αρκετά καλή άμυνα. Δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και στο 3ο 10λεπτο έχασε την επαφή στο σκορ με τον αντίπαλο. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο σέντερ Γιάννης Καγκαράς, που πέτυχε 10 πόντους.
Ο Άτλας του Άγγελου Σαμαντού μετά το νευρικό ξεκίνημα στο πρώτο ημίχρονο, όπου έκανε αρκετά λάθη έπιασε πολύ καλή απόδοση σε 3ο και 4ο δεκάλεπτο και ξεκίνησε με εύκολη νίκη τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Η ομάδα ήταν σε όλη την διάρκεια του αγώνα μπροστά στο σκορ και στο τέλος έπαιξε ελεύθερα, προσφέροντας σε ορισμένες περιπτώσεις και όμορφο θέαμα. Ξεχώρισε ο Δημήτρης Σταλίκας που με τους 14 πόντους που έβαλε είχε σημαντική συμβολή στην πρώτη φετινή νίκη του Άτλαντα.
Την επόμενη (2η) αγωνιστική ο Άτλας θα παίξει στις 7 Δεκεμβρίου με τον Αίαντα Μοσχοχωρίου στο Καρπενήσι και η Π.Α.Κ. θα ταξιδέψει στην Ερατεινή Φωκίδας στις (14/12) και θα αγωνιστεί με την τοπική Δωρίδα.

Γεμάτο το γήπεδο
Το τοπικό ντέρμπι του Καρπενησίου προσέλκυσε περίπου 150 θεατές. Η πρεμιέρα έγινε με γεμάτες τις κερκίδες του κλειστού, δείγμα του ότι ο κόσμος της πόλης μας «διψάει» για μπάσκετ.




Πρώτο ανδρών
Η Π.Α.Κ. αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών, έχοντας μόνο συμμετοχή στο εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ.

Να «πιει νερό»
Ο Άτλαντας θέλει φέτος να φτάσει στην πολυπόθητη άνοδο στην Β΄ ΕΣΚΑΣΕ. Πέρυσι έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, αφού ηττήθηκε στο μπαράζ ανόδου στην πιο πάνω κατηγορία από τον Αλέξανδρο Νέας Αρτάκης. Τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας ήταν αρκετά αισιόδοξα, δεδομένης και της περσινής εμπειρίας.

«Μίλησε» ο Σταλίκας


Ο 41χρονος Αιτωλοακαρνάνας γκαρντ του Άτλαντα Δημήτρης Σταλίκας έκανε πολύ καλή εμφάνιση και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Σκόραρε 14 πόντους, έχοντας αρκετά κρίσιμα καλάθια σε 2η και 3η περίοδο.  Με 9 ακολούθησαν ο Φθιωτός σέντερ Πάνος Καλοπήτας και ο νεαρός πλέι μέικερ Σεραφείμ Κολοκύθας, που έβαλε και 1 τρίποντο.


Πρώτος ο Καγκαράς


Για την Π.Α.Κ. ο 35χρονος σέντερ Γιάννης Καγκαράς ήταν ο πρώτος σκόρερ της, βάζοντας 10 πόντους. Στους 9 ακολούθησε ο πλέι μέικερ Δημήτρης Σβερώνης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Καγκαράς είχε 8 στις 11 ελεύθερες βολές, που αποτελεί αρκετά αξιοπρόσεκτο ποσοστό για την κατηγορία(!).

Ο έμπειρος Ευαγγελόπουλος


Για πρώτη φορά σφύριξε παιχνίδι Ευρυτανικής ομάδας ο ρέφερι Γιάννης Ευαγγελόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους πιο παλιούς διαιτητές της Ένωσης.

Γραμματεία ο Χαλκιάς
Ο μέχρι πρότινος προπονητής και εκ των ιδρυτών της Π.Α.Κ. Γιάννης Χαλκιάς αποτέλεσε μέλος της γραμματείας και διαχειρίστηκε τον φωτεινό πίνακα. Μάλιστα πριν τον αγώνα ευχήθηκε καλή επιτυχία στους πρώην συνεργάτες του Κατερίνα Μπαλωμένου και Φώντα Ζαχαρόπουλο.

Διοικητικές παρουσίες
Στον πάγκο του Άτλαντα για ακόμη ένα παιχνίδι βρέθηκε ο Πρόεδρος Γιάννης Μπουμπουρής. Διοικητική παρουσία υπήρξε και στην Π.Α.Κ., όπου τον αγώνα παρακολούθησε από τον πάγκο της ομάδας ο Α΄ αντιπρόεδρος Νίκος Ζαχαρόπουλος.

Κόντρα στην πρώην

 












Οι δυο μικροί του Άτλαντα «ντεμπούταραν» σε επίπεδο ανδρών, αγωνιζόμενοι κόντρα στην ομάδα που τους ανέδειξε. Πρόκειται για τον γκάρντ Σεραφείμ Κολοκύθα (Φωτογραφία Αριστερά) και τον Παντελή Κωστή (Φωτογραφία Δεξιά). Οι δυο τους είχαν πολύ καλή παρουσία.

Σημαντικά αποκτήματα

 












Ο 25χρονος Ικαριώτης Δημήτρης Καντούνης (Φωτογραφία Αριστερά) «ντεμπούταρε» με τον Άτλαντα, κάνοντας πολύ καλή εμφάνιση και μοιράζοντας αρκετές ασίστ. Θετική «πρώτη» έκανε και ο σέντερ Πάνος Καλοπήτας (Φωτογραφία Δεξιά), ο οποίος μεταγράφηκε από στον Άτλαντα από τον Άρη Σπερχειάδας.

Νέες φανέλες


Η Π.Α.Κ. στην πρώτη της παρουσία στο πρωτάθλημα της Γ΄ ΕΣΚΑΣΕ έπαιξε με καινούργιες εμφανίσεις.

Αδερφική «κόντρα»

 












Σε διαφορετική ομάδα αγωνίζονται φέτος τα αδέρφια Λιάπη. Ο 15χρονος Χρυσόστομος Λιάπης (Φωτογραφία Αριστερά) μετακινήθηκε στην Π.Α.Κ. από τον Άτλαντα και κοντραρίστηκε με την ομάδα του κατά 18 χρόνια μεγαλύτερου αδερφού του Κωνσταντίνου (Φωτογραφία Δεξιά).

Χωρίς επίσημο
Πλην του Χρυσόστομου Λιάπη που αγωνίστηκε πέρυσι σε 1 ματς με τον Άτλαντα κανείς άλλος αθλητής της Π.Α.Κ. δεν έχει αγωνιστεί σε επίπεδο ανδρών όσον αφορά τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ.

Οι δυο προπονητές

 












Την τεχνική καθοδήγηση στην Π.Α.Κ. έχει η πιστοποιημένη προπονήτρια Κατερίνα Μπαλωμένου (Φωτογραφία Αριστερά), ενώ τον ρόλο του παίκτη-προπονητή έχει ο Άγγελος Σαμαντάς (Φωτογραφία Δεξιά), ο οποίος έχει θητεία και σε Αθηναϊκές ομάδες μπάσκετ.



Έπαιξαν 23
Οι δυο προπονητές χρησιμοποίησαν τους 23 από τους 24 αθλητές, που είχαν στην διάθεση τους. Δεν συμμετείχε μόνο ο Νίκος Λαθύρης της Ακαδημίας. Από πλευράς της Ακαδημίας απών ήταν ο τραυματίας σέντερ Πάνος Κρουστάλλης.

Από νωρίς μπροστά


Χαμηλά κυμάνθηκε το σκορ στην 1η περίοδο, αφού οι δυο ομάδες ήταν άστοχες, κάνοντας βεβιασμένες προσπάθειες. Ο τυπικά φιλοξενούμενους Άτλαντας πήρε προβάδισμα 6 πόντων με 4-10. Ο Σεραφείμ Κολοκύθας με λέι απ και ο Πάνος Καλοπήτας με δίποντο μετά από ασιστ του Δημήτρη Καντούνη έκαναν το 0-4. Ο Δημήτρης Σβερώνης (Φωτογραφία) με γκολ-φάουλ (Χαμένη βολή) μείωσε σε 2-4. Με 1/2  βολές του Πάνου Καλοπήτα και δίποντο του Γιάννη Καγκαρά μετά από πάσα του Θοδωρή Κατσαρού έγινε το 4-5. Ακολούθησαν δυο καλάθια του Δημήτρη Καντούνη, το δεύτερο από ασιστ του Παντελή Κωστή και 1/2 βολές του Τάσου Καδά (4-10).


Έκοβε ο Καλοπήτας
Συνολικά 3 «τάπες» έκανε στην 1η περιόδο ο σέντερ του Άτλαντα Πάνος Καλοπήτας.
Ο Θοδωρής Τάκης της Π.Α.Κ. ανέκοψε με «τάπα» τον Δημήτρη Καντούνη του Άτλαντα ανοίγοντας τον «χορό» των κοψιμάτων. Ο Πάνος Καλοπήτας στο πρώτο δεκάλεπτο ανέκοψε με «στοπ» τους Δημήτρη Σβερώνη και Γιάννη Καγκαρά σε δυο περιπτώσεις.

Ίδια επίπεδα

 












Ίδια εικόνα είχε και η 2η περίοδος, όπου ο Άτλαντας διατήρησε το προβάδισμα του και πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο μπροστά με 15-22. Με 2ποντο του Δημήτρη Σταλίκα και 3ποντο του Γιώργου Σώκου (Φωτογραφία Αριστερά) έγινε το 7-12. Ακολούθησε καλάθι του Άγγελου Σαμαντά (Φωτογραφία Δεξιά) και 2/2 ελεύθερες βολές του Δημήτρη Σβερώνη (9-14). Ο Παντελής Κωστής μετά από ασιστ του Άγγελου Σαμαντά έκανε το 9-16. Η Π.Α.Κ. μείωσε σε 14-16 χάρις 2/2 βολές του Γιάννη Καγκαρά, 1/2  ελεύθερες βολές του Τόλη Πιπέρα και δίποντο του Χρήστου Νικόπουλου μετά από ασιστ του Γιώργου Σώκου. Με 2ποντο του Δημήτρη Σταλίκα και 1/2  βολές του Χρήστου Νικόπουλου έγινε το 15-18. Το δεκάλεπτο έκλεισε με 2ποντο του Παντελή Κωστή μετά από πάσα του Άγγελου Σαμαντά και 2/2 ελεύθερες  βολές του Δημήτρη Σταλίκα (15-22).



Η σειρά του Τάκη


Ο Θοδωρής Τάκης της Π.Α.Κ. συνέχισε με 2 «τάπες» στην δεύτερη περίοδο ανακόπτοντας πρώτα τον Τάσο Καδά και στην συνέχεια τον Αντιδήμαρχο Καρπενησίου Ταξιάρχη Κουτρομάνο. Επίσης στην 2η περίοδο ο Λάμπρος Παπαδιάς της Π.Α.Κ. ανέκοψε προσπάθεια του Δημήτρη Σταλίκα του Άτλαντα.

Ξέφυγε ο Άτλας


Η ομάδα του Άτλαντα βελτιώθηκε αρκετά στο δεύτερο μέρος και κατάφερε να κυριαρχήσει προηγούμενη με +14 και 24-38. Με 2/2 ελεύθερες βολές του Γιάννη Καγκαρά και δυο όμορφα δίποντα του Δημήτρη Σταλίκα έγινε το 17-26. Ο Χρήστος Νικόπουλος (Φωτογραφία) με πολύ μακρινό 3ποντο μετά από πάσα του Δημήτρη Σβερώνη μείωσε σε 20-26. Ο Πάνος Καλοπήτας πέτυχε δυο δίποντα μετά από ασιστ του Δημήτρη Καντούνη, κάνοντας το 20-30 και βάζοντας για πρώτη φορά μπροστά την ομάδα του με διψήφιο προβάδισμα. Με 2ποντο του Δημήτρη Σταλίκα μετά από ασιστ του Δημήτρη Καντούνη και 2/2 βολές του Γιάννη Καγκαρά έγινε το 22-32. Ο Δημήτρης Καντούνης πέτυχε 2ποντο μετά από πάσα του Δημήτρη Σταλίκα, ο οποίος σκόραρε το επόμενο καλάθι του αγώνα (22-36). Ο Δημήτρης Καντούνης πέτυχε εντυπωσιακό καλάθι κερδίζοντας και το φάουλ (Αστόχησε στην βολή) και ο Γιώργος Σώκος με 2ποντο διαμόρφωσε το 24-38. Ο Πάνος Καλοπήτας του Άτλαντα ανέκοψε δυο φορές με «τάπα» τον Δημήτρη Σβερώνη της Π.Α.Κ. στην 3η περίοδο. Ο σέντερ των νικητών έφτασε στις 5 «τάπες».




Άνοιξε η διαφορά
Κάνοντας rotation ο Άτλαντας έπαιξε όμορφο μπάσκετ και έφτασε εύκολα στην τελική επικράτηση με 35-55. Η Π.Α.Κ. δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στον ρυθμό του αντιπάλου και δεν ήταν εξίσου συγκεντρωμένη στο ματς, όπως στο πρώτο μέρος. Ο Θωμάς Χονδρός πέτυχε δίποντο μετά από πάσα του Άγγελου Σαμαντά (24-40). Με 1/2  βολές του Δημήτρη Σβερώνη, 1/2  ελεύθερες βολές του Γιάννη Καγκαρά και 1/2  βολές του Γιώργου Σώκου έγινε το 27-40. Ο Κωνσταντίνος Λιάπης με την είσοδο του στο παιχνίδι μετά από ασιστ του Άγγελου Σαμαντά πέτυχε δίποντο και ο Άγγελος Σαμαντάς με δίποντο έκανε το 27-44. Ο Πάνος Καλοπήτας μετά από ασιστ του Σεραφείμ Κολοκύθα πέτυχε γκολ φάουλ, όμως αστόχησε στην συμπληρωματική βολή (27-46). Ακολούθησαν 1/2  βολές του Δημήτρη Σβερώνη, 3ποντο του Σεραφείμ Κολοκύθα και 1/2  ελεύθερες βολές του Θοδωρή Τάκη (30-49). Με 2/2 βολές του Σεραφείμ Κολοκύθα και 2ποντο του Δημήτρη Σβερώνη έγινε το 32-51. Ο Ταξιάρχης Κουτρομάνος με 1/2  βολές, ο Κωνσταντίνος Λιάπης επίσης με 1/2  ελεύθερες βολές και ο Δημήτρης Σβερώνης με 1/2  βολές πραγματοποίησαν το 33-53. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με δίποντα του Σεραφείμ Κολοκύθα και Γιώργου Σώκου (35-55). Ο Γιάννης Καγκαράς της Π.Α.Κ. ανέκοψε προσπάθεια του Θωμά Χονδρού του Άτλαντα.





Τεχνική σε Σαμαντά
Ο Άγγελος Σαμαντάς χρεώθηκε με τεχνική ποινή μετά το καλάθι που πέτυχε για το 27-49, ωστόσο ο Γιάννης Καγκαράς αστόχησε στην ελεύθερη βολή.




Πανηγύρισαν οι νικητές
Μετά το τέλος του αγώνα οι παίκτες του Άτλαντα πανηγύρισαν στο κέντρο του γηπέδου την πρώτη τους νίκη.


Δηλώσεις Προπονητών

Κατερίνα Μπαλωμένου (Π.Α.Κ.): «Η ομάδα μας έδωσε το πρώτο της αγώνα σε επίσημο πρωτάθλημα. Είναι μια νέα ομάδα με αρκετούς παίκτες, που δεν έχουν παίξει ξανά μαζί. Δείξαμε μια καλή εικόνα στο σύνολο. Στα πρώτα δυο δεκάλεπτα παίξαμε αναλογουμένων των εμπειριών μια τέλεια man το man άμυνα και για αυτό το σκορ παρόλο την εμπειρία του αντιπάλου κρατιόνταν πολύ χαμηλά. Από εκεί και πέρα στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε κάποιες λάθος επιλογές στις επιθέσεις μας, έγιναν αρκετά λάθη.  Η άμυνα μας ενώ στο πρώτο  ημίχρονο ήταν σε όλο το γήπεδο έπεσε στα 2/4 και αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο αντίπαλος και άνοιξε την ψαλίδα και συν του ότι εκμεταλλεύτηκε και το υπερβολικό άγχος ορισμένων παικτών. Κάποιοι παίκτες μου είχαν αρκετό άγχος και αυτό χαμήλωσε την απόδοση τους. Αναγνωρίζω και το δικό μου λάθος στο 3o 10λεπτο, όπου έβαλα στην 5αδα 3 εφήβους απέναντι σε μια ομάδα ενηλίκων. Έκανα μια αλλαγή που στην ουσία ίσως έκρινε το παιχνίδι και την χρεώνομαι. Θέλω να συγχαρώ όλους τους παίκτες που παίξανε, ήταν ένα ωραίο παιχνίδι. Αυτός που ξεχώρισε για μένα ήταν ο Θοδωρής ο Τάκης, που έδειξε την κλάση του στα αθλητής, παίζοντας σε όλο το παιχνίδι θεωρώ ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης. Εύχομαι καλή συνέχεια στους αντιπάλους μας  και θεωρώ  ότι στο επόμενο παιχνίδι θα είμαστε καλύτεροι,  αφού θα έχει φύγει το στρες του πρώτου αγώνα.»

Άγγελος Σαμαντάς (Γ.Σ. Άτλας): «Όπως γνωρίζουμε όλες οι πρεμιέρες στα ομαδικά αθλήματα είναι δύσκολες και πολλές φορές κρύβουνε εκπλήξεις. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε παραπάνω νευρικότητα από όσο θα έπρεπε, παρόλα αυτά καταφέραμε και μείναμε μπροστά στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε πιο αποφασισμένοι και παίξαμε καλύτερη άμυνα και βάλαμε και κάποια εύκολα καλάθια. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοση της ομάδας στην πρεμιέρας και ευχόμαστε και καλή συνέχεια στην Π.Α.Κ. στα επόμενα παιχνίδια.»



Τα δεκάλεπτα
4-10, 15-22, 24-38, 35-55

Συνθέσεις Ομάδων

Π.Α.Κ. (Κατερίνα Μπαλωμένου): Σβερώνης 9, Πιπέρας 1, Σώκος 8(1), Κατσαρός, Νικόπουλος 6(1), Ρουμελιώτης, Αναγνωστάκης, Παπαδιάς, Τάκης 1, Καγκαράς 10, Λιάπης Χ.

Γ.Σ. Άτλας (Άγγελος Σαμαντάς): Σταλίκας 14, Κολοκύθας 9(1), Καλοπήτας 9, Κουτρομάνος 1, Λέρης, Λιάπης Κ. 3, Καντούνης 8, Χονδρός 2, Σαμαντάς 4, Κωστής 4, Καδάς 1, Λερογιάννης

Διαιτητές : Γιάννης Ευαγγελόπουλος & Γιώργος Σαμαράς (Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας)
Κριτές: Θανάσης Γιαννόπουλος & Λίλα Κλαουδάτου (Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας)
Πίνακας: Γιάννης Χαλκιάς


































Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Παναγιώτης Κολλημένος