Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ο σπουδαίος μπασκετικός Παναθηναϊκός προπονείται και φέτος στα Ευρυτανικά βουνά

Στο Καρπενήσι βρίσκεται από το Σάββατο 23 Αυγούστου η «εξάστερη» ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Διαμένει στο Hotel Spa Montana για 3η συνεχόμενη χρονιά. Η προετοιμασία για τους νταμπλούχους Ελλάδας επί Ευρυτανικού εδάφους θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται στο αθλητικό κέντρο της πόλης και στο υπερσύγχρονο κλειστό του ξενοδοχείου. Στις 29-8 μάλιστα έχει προγραμματιστεί φιλικό παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πάτρας, που προετοιμάζεται επίσης στην περιοχή.
Με νέο προπονητή τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς το «τριφύλλι» στοχεύει όπως είναι φυσικό στην κατάκτηση όλων των τίτλων. Την περασμένη σαιζόν ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε πρωταθλητής και κυπελλούχος, ολοκληρώνοντας την σαιζόν με τεχνικό τον εμβληματικό Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος είναι ο τιμ μάνατζερ του «6αστερου». Ο κ. Ιβάνοβιτς απουσιάζει από την προετοιμασία λόγω υποχρεώσεων με την Εθνική Σερβίας και το πρόγραμμα τελείται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των συνεργατών του.
Το ρόστερ είναι αρκετά διαφοροποιημένο. Το Ελληνικό και νεανικό στοιχείο είναι αρκετά έντονο. Φυσικός ηγέτης της ομάδας είναι ο αρχηγός της Δημήτρης Διαμαντίδης. Έχουν αποκτηθεί 7 νέοι καλαθοσφαιριστές και στελεχώνουν τους «πράσινους», μαζί με τους 8 που συνεχίζουν.
Η δράση της πιο επιτυχημένης Ελληνικής ομάδας ξεκίνησε το 1922(Όσον αφορά το μπάσκετ). Οι «πράσινοι» έχουν κατακτήσει 34 πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 κύπελλα Ελλάδας, 1 διηπειρωτικό κύπελλο, 6 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχοντας κάνει δυο φορές το τρίπλ κράουν. Έδρα του Παναθηναικού είναι το κλειστό του ΟΑΚΑ.

Άφιξη και προπονήσεις












Ο Παναθηναϊκός κατέφτασε στο Καρπενήσι και το Montana το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Αυγούστου. Το απόγευμα προπονήθηκε στο αθλητικό κέντρο στις 19:30 και την επόμενη ημέρα για πρώτη φορά στο κλειστό γήπεδο του ξενοδοχείου. Το πρωί της Κυριακής η προπόνηση περιελάμβανε τρέξιμο στο δάσος και βάρη.

Απουσίες στην αποστολή














Απουσιάζουν από την προετοιμασία που διεξάγεται στο Καρπενήσι οι: Μιχάλης Λούντζης λόγω υποχρεώσεων με την Εθνική παίδων και Τζέιμς Γκίστ λόγω προσωπικών υποχρεώσεων στην Αμερική. Την Κυριακή ενσωματώθηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, σήμερα θα μπει με την υπόλοιπη ομάδα ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και την Τετάρτη ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Στην αποστολή συμμετέχουν από την πρώτη ημέρα οι: Διαμαντίδης, Φώτσης, Διαμαντάκος, Μπατίστα, Παππάς, Παπαγιάννης, Μποχωρίδης, Σλότερ, Νέλσον, Κόνιαρης και ο 23χρονος Αλέξης Σπανός, που δεν ανήκει στην ομάδα και πέρυσι έπαιξε στον Ίκαρο.

3η χρονιά Καρπενήσι
Οι νταμπλούχοι Ελλάδας επέλεξαν το Καρπενήσι για την βασική τους προετοιμασία για 3ο συνεχόμενο Αύγουστο.

Στο «τιμόνι» ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς


Στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού θα βρίσκεται για 1η σαιζόν ο 57χρονος Μαυροβούνιος Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Η συμφωνία του με τους «πράσινους» επισημοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου, όπου υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Ο κ. Ιβάνοβιτς έχει αγωνιστεί στις ακόλουθες ομάδες: Μπουντούσνοστ, Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ, Γιρόνα, Λιμόζ και Ολιμπίκ Φριμπούργκ. Ξεκίνησε την προπονητική το 1994 ως βοηθός στην Γιρόνα. Ανέλαβε πρώτος προπονητής της Ελβετικής Ολιμπίκ Φριμπούργκ και ακολούθησαν η Εθνική Ελβετίας, η Λιμόζ, η Λαμποράλ Κούτσα, η Μπαρτσελόνα και ξανά η Λαμποράλ. Είναι πλην του Παναθηναϊκού προπονητής και της Εθνικής Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Στο παλμαρέ του καταγράφονται 14 τίτλοι(13 σε εγχώρια πρωταθλήματα και κύπελλα και ένα Κόρατς με την Λιμόζ)

Το «πράσινο» τεχνικό επιτελείο


Ο κ. Ιβάνοβιτς απουσιάζει λόγω υποχρεώσεων με την Εθνική Βοσνίας στο μουντομπάσκετ και οι προπονήσεις του Καρπενησίου γίνονται υπό την επίβλεψη των συνεργατών του. Βοηθοί προπονητές είναι οι: Σωτήρης Μανωλόπουλος, Τζουσέπ Μπεροκάλ και Νίκος Παππάς. Γυμναστής των «πράσινων» είναι ο Σάββας Αρώνης, ιατροί οι: Σπύρος Χάντζος και Θανάσης Κονίδης, φυσιοθεραπευτές οι: Άκης Παναγιωταράς, Γιάννης Ζυγούρης και Νίκος Μαστρογιαννόπουλος, ενώ το πόστο του φροντιστή κατέχουν οι: Πάρης Δερμάνης και Παναγιώτης Μαντζουρίδης.

Από όλα τα πόστα ο «Φράγκι»


Ο 40χρονος Φραγκίσκος Αλβέρτης, ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με την σύγχρονη ιστορία των «πράσινων» είναι ο τιμ μάνατζερ της ομάδας. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Γλυφάδα και από το 1990 έως το 2009 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, έχοντας κατακτήσει 11 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 5 Ευρωπαϊκά και 1 διηπειρωτικό.! Ύστερα από την αποχώρηση του από την ενεργό δράση ανέλαβε τιμ μάνατζερ, ενώ την περασμένη σαιζόν υπήρξε και πρώτος προπονητής, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αρχηγού παρόντος και Ελληνικού στοιχείου 














Της προσπάθειας του νέου Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να μην ηγηθεί ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης, που μαζί με τον Αντώνη Φώτση αποτελούν τις «παλιοσειρές» των νταμπλούχων. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και οι νεότεροι Γιάνκοβιτς, Παππάς, Διαμαντάκος και Χαραλαμπόπουλος συμπεριλαμβάνονται στο ρόστερ της περιόδου 2014-2015. Από τους ξένους συνεχίζει μόνο ο Αμερικάνος Τζέιμς Γκίστ.

Οι αθλητές που συνεχίζουν είναι οι εξής:
Παίχτης
Ηλικία
Θέση
Ύψος
Χώρα
Δημήτρης Διαμαντίδης
34
Γκάρντ
1,96
Ελλάδα
Νίκος Παππάς
24
Γκάρντ
1,95
Ελλάδα
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς
24
Γκάρντ
2,02
Ελλάδα
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
17
Φόργουορντ
2,03
Ελλάδα
Αντώνης Φώτσης
33
Φόργουορντ
2,09
Ελλάδα
Τζέιμς Γκίστ
28
Φόργουορντ
2,06
Η.Π.Α.
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
30
Σέντερ
2,10
Ελλάδα
Γιώργος Διαμαντάκος
19
Σέντερ
2,14
Ελλάδα

Νεαροί Έλληνες και ποιοτικοί ξένοι
Με 7 αθλητές έχει ενισχυθεί η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.  Πρόκειται για τους νεαρούς Έλληνες Μποχωρίδη, Λούντζη, Κόνιαρη και Παπαγιάννη, τους Αμερικάνους Σλότερ και Νέλσον, αλλά και τον Ουρουγουανό Μπατίστα.

Οι μεταγραφές είναι οι ακόλουθες:


Παίχτης
Ηλικία
Θέση
Ύψος
Προηγ. Ομάδα
Χώρα
Μιχάλης Λούντζης
16
Γκάρντ
1,95
Κρόνος Αγίου Δημητρίου
Ελλάδα
Ει Τζέι Σλότερ
27
Γκάρντ
1,91
Σαλόν
Η.Π.Α.
Ντε Μάρκους Νέλσον
29
Γκάρντ
1,89
Ερυθρός Αστέρας
Η.Π.Α.
Λευτέρης Μποχωρίδης
20
Γκάρντ
1,96
Άρης
Ελλάδα
Αντώνης Κόνιαρης
17
Γκάρντ
1,96
ΠΑΟΚ
Ελλάδα
Γιώργος Παπαγιάννης
17
Σέντερ
2,17
Ελλάδα
Εστεμπάν Μπατίστα
31
Σέντερ
2,08
Καρσίγιακα
Ουρουγουάη

9 αποχωρήσεις


Η διοίκηση του Παναθηναικού αποφάσισε να αλλάξει κατά πολύ το ρόστερ συγκριτικά με την περυσινή σαιζόν. Ούτε λίγο ούτε πολύ 9 καλαθοσφαιριστές αποτελούν παρελθόν.
Ο Λάσμε συνεχίζει στην Τούρκικη Ανατολού Εφές, ο Μπράμος στους Ατλάντα Χόκς, ο Ματσιούλις στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρι στην Λιμόζ, ο Ούκιτς στην Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ και ο Ράιτ στην Μπελεντίγιεσι από την Τουρκία.

Αποχώρησαν οι ακόλουθοι καλαθοσφαιριστές:
Παίχτης
Ηλικία
Θέση
Ύψος
Χώρα
Ραμέλ Κάρι
34
Γκάρντ
1,92
Η.Π.Α.
Ζάκ Ράιτ
29
Γκάρντ
1,88
Βοσνία
Ρόκο Λένι Ούκιτς
30
Γκάρντ
1,96
Κροατία
Γιώργος Αποστολίδης
30
Γκάρντ
2,06
Ελλάδα
Σάνγκ Πίνγκ
30
Φόργουορντ
2,06
Κίνα
Μάικ Μπράμος
27
Φόργουορντ
1,98
Ελλάδα
Γιόνας Ματσιούλις
29
Φόργουορντ
1,98
Λιθουανία
Στεφάν Λάσμε
32
Σέντερ
2,03
Γκαμπόν
Μάικ Μπατίστ
37
Σέντερ
2,04
Η.Π.Α.

Και ξανά νταμπλούχος
Σε γνώριμα χέρια κατέληξε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος. Στους τελικούς των play off της Α1΄ έχοντας το πλεονέκτημα έδρας επικράτησε με 3-2 νίκες του Ολυμπιακού, ενώ στον τελικό κυπέλλου επιβλήθηκε του Άρη με 90-53. Έφτασε τα 34 πρωταθλήματα και τα 15 κύπελλα Ελλάδας. Η χρονιά άρχισε με τεχνικό τον Αργύρη Πεδουλάκη, τον οποίο διαδέχτηκε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Την φανέλα του Παναθηναικού την περασμένη σαιζόν φόρεσαν οι: Αποστολίδης, Γιάνκοβιτς, Διαμαντίδης, Μαυροκεφαλίδης, Μπράμος, Παππάς, Φώτσης, Γκίστ, Κάρι, Λάσμε, Ματσιούλις, Μπατίστ, Ούκιτς, Πίνγκ, Ράιτ, Διαμαντάκος, Χαραλαμπόπουλος και Σκορδίλης. Πρώτος σκόρερ στην κανονική διάρκεια ήταν ο Στεφάν Λάσμε με 265 πόντους, πρώτος ριμπάουντερ ο Αντώνης Φώτσης με 125, ενώ 114 ασίστ μοίρασε ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο αρχηγός ήταν πρώτος στα play off στο σκοράρισμα με 137 πόντους. Στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να εισέλθει στο Final 4, στο οποίο δεν υπήρξε φέτος Ελληνική παρουσία. 


Έπεσε στα «βαθιά»
Στον δύσκολο 4ο Όμιλο της Ευρωλίγκας κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός.  Θα αντιμετωπίσει τις εξής ομάδες: Μπαρτσελόνα, Φενέρ/Ούλκερ, Αρμάνι Μιλάνο, Μπάγερν και Τούροφ.

Έναρξη στο βοηθητικό του ΟΑΚΑ
Η πρώτη προπόνηση του «τριφυλλιού» έγινε την Πέμπτη 21 Αυγούστου στο βοηθητικό γήπεδο του ΟΑΚΑ παρουσία 9 καλαθοσφαιριστών(Διαμαντίδης, Φώτσης, Παππάς, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντάκος, Μπατίστα, Σλότερ, Νέλσον και Μποχωρίδης).


Φιλικό με Απόλλωνα


Στις 29 Αυγούστου ο Παναθηναϊκός θα δώσει το πρώτο του φιλικό ματς κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας.  Στις 7 Σεπτεμβρίου οι δυο ομάδες θα τεθούν ξανά αντιμέτωπες στην Αθήνα. Στις 20-21 Σεπτεμβρίου θα παίξει σε τουρνουά στην Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει ο Άρης προς τιμήν του Νίκου Γκάλη. Το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου θα παίξει στο Κάουνας στο τουρνουά της Ζαλγκίρις για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της. Στις 4-5 Οκτωβρίου οι «πράσινοι» θα συμμετάσχουν στο ετήσιο Gomelsky Cup, που διοργανώνει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Πρόεδρος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος


Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Παναθηναικού από το 2012, παίρνοντας την σκυτάλη από τον πατέρα του Παύλο. Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής είναι ο Μάνος Παπαδόπουλος, ενώ την διοικητική επιτροπή συμπληρώνουν οι: Παναγιώτης Τριαντόπουλος, Αριστείδης Χριστόπουλος, Γιώργος Μοιρέας και Ηλίας Κατσογιάννης.





































Επιμέλεια: Δημήτρης Κολλημένος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος, www.paobc.gr