Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Για το μουντομπάσκετ της Ισπανίας προπονείται η νέα εθνική μπάσκετ

Την καθιερωμένη ετήσια προετοιμασία της στο Καρπενήσι πραγματοποιεί από την Τρίτη 22 Ιουλίου η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα διαμένει στο Hotel Spa Montana και θα προπονείται έως τις 30 του μηνός. Ο νέος προπονητής Φώτης Κατσικάρης, που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας έχει στην διάθεση του 16 καλαθοσφαιριστές. Συμμετέχουν αρκετά καινούργια πρόσωπα, ενώ κανονικά δίνουν το παρών ο διεθνείς του Ολυμπιακού. Δεν συμμετέχει ο Κώστας Κουφός, ο οποίος αρνήθηκε την κλήση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Η Εθνική θα αγωνιστεί στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, το οποίο θα ξεκινήσει τα τέλη Αυγούστου.
Παρότι πρόκειται για μια νέα ομάδα το όνομα και η ιστορία της Ελλάδας στο μπάσκετ δεν της επιτρέπουν να μην έχει υψηλούς στόχους. Η «επίσημη αγαπημένη» έχει κατακτήσει 5 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα(Πρώτη το 1987 και το 2005) και 1 σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το τελευταίο μετάλλιο πάρθηκε το 2009.
Την αποστολή αποτελούν οι: Αθηναίου, Αντετοκούντμπο, Βασιλειάδης, Βουγιούκας, Γιάνκοβιτς, Γλυνιαδάκης, Ζήσης, Καϊμακόγλου, Καλάθης, Μάντζαρης, Μπόγρης, Μπουρούσης, Παπανικολαόυ, Πρίντεζης, Σλούκας και Τσαΐρέλης.
Ο Φώτης Κατσικάρης τόνισε για τους στόχους της ομάδας: «Σίγουρα υπάρχει ένα παρελθόν, η ομάδα έχει να πάρει μετάλλιο από το 2009. Σε αυτά τα τουρνουά παίζει ρόλο και η τύχη κι ελπίζουμε να την έχουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως θα κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά και θα παρουσιάσουμε μια πολύ καλή ομάδα.»

Δεν το κουνάει από Καρπενήσι
Με την παρουσία της Εθνικής ξεκίνησε η σειρά των ομάδων, που θα προετοιμαστούν φέτος στο Καρπενήσι. Ακολουθούν οι: Απόλλων Πατρών, Προμηθέας Πατρών, Παναθηναϊκός, Ούνιξ Καζάν, ΑΕΚ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επιλέγει εδώ και πολλά χρόνια το Montana. Απείχε μόνο το καλοκαίρι του 2012.

Προπονήθηκε στο αθλητικό
Οι διεθνείς μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους προπόνηση το απόγευμα της Τρίτης 22-7 στο προπονητικό κέντρο Καρπενησίου (βοηθητικό γήπεδο), παρουσία 25-30 φιλάθλων. Είχε αναχωρήσει στις 10 το πρωί από την Αθήνα.


Προετοιμάζεται για το μουντομπάσκετ
Η Εθνική ετοιμάζεται για το μουντομπάσκετ της Ισπανίας, το οποίο ξεκινά στις 30 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Κληρώθηκε στον Β΄ Όμιλο της Σεβίλλης και θα αντιμετωπίσει τις εξής ομάδες: Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Αργεντινή, Κροατία και Πουέρτο Ρίκο.

Είπε «όχι» ο Κουφός 


Ο 25χρονος Ελληνοαμερικάνος Κώστας Κουφός των Μέμφις Γκρίζλις αρνήθηκε την κλήση του Φώτη Κατσικάρη, παρότι τον είχε διαβεβαιώσει αρχικά πως θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της ομάδας. Αντικαταστάθηκε από τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη.

Κανονικά οι διεθνείς του Ολυμπιακού
Στην αποστολή περιλαμβάνονται κανονικά οι αθλητές του Ολυμπιακού Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Σλούκας και Βαγγέλης Μάντζαρης, ύστερα από επαφή που είχε η ομοσπονδία με την διοίκηση των Πειραιωτών.

Την ανέλαβε ο Κατσικάρης 


Πριν από περίπου 1,5 μήνα ανακοινώθηκε η συμφωνία της Ε.Ο.Κ. με τον Φώτη Κατσικάρη για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας. Ο Έλληνας τεχνικός αντικατέστησε τον Ιταλό Αντρέα Τρινκιέρι.  Ο 47χρονος ως αθλητής αγωνίστηκε σε: Ιωνικό Νικαίας, Σπόρτιγκ, ΑΕΚ και Ηράκλειο. Ξεκίνησε σαν βοηθός προπονητής από την ΑΕΚ και το 2003 ανέλαβε πρώτος προπονητής της. Ακολούθησαν οι: Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, Βαλένθια, Άρης, Μπιλμπάο, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες. Υπήρξε επίσης πέρυσι για πολύ μικρό διάστημα προπονητής της Εθνικής Ρωσίας.


Καινούργιο τεχνικό επιτελείο

 
Στο τιμ των συνεργατών του Φώτη Κατσικάρη περιλαμβάνονται οι: Θανάσης Σκουρτόπουλος, Δημήτρης Πρίφτης και Βασίλης Γεραγωτέλλης. Νέος τιμ μάνατζερ ανέλαβε ο Κώστας Κώτσης(Αντικατέστησε τον επί σειρά ετών σε αυτό το πόστο Νίκο Φιλίππου) και γυμναστής ο Γιάννης Μεριχοβίτης.

Το πρόγραμμα των φιλικών
Η Εθνική θα συμμετάσχει από τις 8 έως τις 10 Αυγούστου σε τουρνουά στο Πο με την οικοδέσποινα Γαλλία, την Σερβία και την Κροατία. Το διάστημα 16-18 Αυγούστου θα παίξει στο Κάουνας με τις: Λιθουανία, Σλοβενία και Νέα Ζηλανδία. Ενώ θα δοθούν φιλικά παιχνίδια με την Τουρκιά στις 20 Αυγούστου στην Αθήνα και δυο ημέρες μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Οι 16 διεθνείς 

 
  

Με αρκετά νέα πρόσωπα θα πορευτεί στην προετοιμασία του το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Εκτός αποστολής έμειναν οι: Αντώνης Φώτσης, Βασίλης Σπανούλης, Μάικ Μπράμος, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Στράτος Περπέρογλου και Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Μεταξύ των παιχτών που κλήθηκαν είναι οι: Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, Γιάννης Αθηναίου, Γιώργος Μπόγρης και Μιχάλης Τσαΐρέλης, όπως και οι Νικ Καλάθης και Γιάννης Αντετοκούνμπο, που αγωνίζονται στο NBA. Από τους 16 καλαθοσφαιριστές θα επιλεγούν τελικώς οι 12 για την Ισπανία.

Αναλυτικά οι διεθνείς, που βρίσκονται στο Καρπενήσι
Παίχτης
Ομάδα
Ύψος
Ηλικία
Θέση
Γιάννης Αθηναίου
Αρμάνι Μιλάνο
1,96
26
Γκάρντ
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Μιλγουόκι Μπακς
2,08
20
Φόργουορντ
Κώστας Βασιλειάδης
Ανατολού Εφές
2,00
30
Γκάρντ
Ίαν Βουγιούκας
Ούνιξ Καζάν
2,11
29
Σέντερ
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς
Παναθηναϊκός
2,02
24
Φόργουορντ
Ανδρέας Γλυνιαδάκης
ΑΠΟΕΛ
2,16
33
Σέντερ
Νίκος Ζήσης
Ούνιξ Καζάν
1,97
31
Γκάρντ
Κώστας Καΐμακόγλου
Ούνιξ Καζάν
2,05
31
Φόργουορντ
Νίκ Καλάθης
Μέμφις Γκρίζλις
1,98
25
Γκάρντ
Βαγγέλης Μάντζαρης
Ολυμπιακός
1,95
24
Γκάρντ
Γιώργος Μπόγρης
ΠΑΟΚ
2,10
25
Σέντερ
Γιάννης Μπουρούσης
Ρεάλ Μαδρίτης
2,13
31
Σέντερ
Κώστας Παπανικολάου
Μπαρτσελόνα
2,06
24
Φόργουορντ
Γιώργος Πρίντεζης
Ολυμπιακός
2,06
29
Φόργουορντ
Κώστας Σλούκας
Ολυμπιακός
1,87
24
Γκάρντ
Μιχάλης Τσαΐρέλης
ΠΑΟΚ
2,08
26
Φόργουορντ

Media Day την Πέμπτη
Την Πέμπτη 24 Ιουλίου στις 11:45 στο ξενοδοχείο Montana θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου της Εθνικής για τα Μ.Μ.Ε. Θα έχει διάρκεια μια ώρα.




































Επιμέλεια & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος