Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Οι νέες τροποποιήσεις (Video) στον κανόνα 11 του οφσάιντ


Στα τέλη του Αυγούστου υπήρξαν τροποποιήσεις από την FIFA και την UEFA στο κανόνα 11, ο οποίος αφορά τις παραβάσεις ή όχι του οφσάιντ (Ερμηνεία των Κανόνων του Παιχνιδιού).
Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ανακοινώθηκαν οι πρακτικές οδηγίες προς τους διαιτητές για τους αγώνες της νέας περιόδου 2013-2014.
Στο παρακάτω ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε βίντεο με τις αλλαγές, που υπάρχουν και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο διαιτητής σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.
Το οπτικό υλικό προβλήθηκε μέσω tablet από τον διαιτητή Χριστόφορο Χατζηθεοδώρου στους αρχηγούς και τους παράγοντες του Ραπτοπούλου και της Φραγκίστας πριν την έναρξη του προημιτελικού κυπέλλου. Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε όλοι να δείτε τις νέες τροποποιήσεις στον κανονισμό του οφσάιντ.

Αναλυτικά οι τροποποιήσεις στον κανονισμό 11:

Περίπτωση 1


O παίκτης με τη λευκή στολή (11), που είναι σε θέση οφσάιντ τρέχει προς την μπάλα, εμποδίζοντας έναν αντίπαλο (Τερματοφύλακα) από το να «παίξει» ή να του επιτραπεί να «παίξει» την μπάλα, μαρκάροντας έναν αντίπαλο για την μπάλα.
Παράβαση οφσάιντ.
Περίπτωση 2
    

O παίκτης με τη λευκή στολή (7) που είναι σε θέση οφσάιντ τρέχει προς την μπάλα, εμποδίζοντας έναν αντίπαλο (Με την κόκκινη στολή 15) από το να «παίξει» ή να του επιτραπεί να «παίξει» την μπάλα, μαρκάροντας έναν αντίπαλο για την μπάλα.
Παράβαση οφσάιντ.
Περίπτωση 3  
 

O παίκτης με την μπλε στολή (16) που είναι σε θέση οφσάιντ τρέχει προς την μπάλα αλλά δεν εμποδίζει τον αντίπαλο (Με την άσπρη στολή 2) από το να «παίξει» ή να του επιτραπεί να «παίξει» την μπάλα. Ο παίκτης με τη μπλε στολή (16) δεν μαρκάρει έναν αντίπαλο (Με την άσπρη στολή 2) για την μπάλα.
Δεν υπάρχει παράβαση οφσάιντ.
Περίπτωση 4  
 

Το σουτ από έναν συμπαίκτη (Με τη μπλε στολή 11) αναπηδά από έναν αντίπαλο (Με την κόκκινη/άσπρη στολή 15) σε έναν επιτιθέμενο (Με τη μπλε στολή 9), ο οποίος τιμωρείται, διότι παίζει ή αγγίζει την μπάλα ευρισκόμενος προηγούμενα σε θέση οφσάιντ.
Παράβαση οφσάιντ.
Περίπτωση 5
 

Ο παίκτης με την κίτρινη στολή 4, που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, τιμωρείται, διότι παίζει ή αγγίζει την μπάλα, η οποία παίζεται προς αυτόν από μία εκ προθέσεως απόκρουση από τον τερματοφύλακα ευρισκόμενος σε θέση οφσάιντ, όταν η μπάλα αγγίχθηκε ή παίχτηκε τελευταία από έναν συμπαίκτη (Με την κίτρινη στολή 23).
Παράβαση οφσάιντ.
Περίπτωση 6
 

Ο παίκτης με την κίτρινη στολή 12 δεχόμενος την μπάλα από έναν αντίπαλο (Με την μπλε στολή 33), ο οποίος εκ προθέσεως παίζει την μπάλα με το κεφάλι του, δεν θεωρείται ότι αποκτά πλεονέκτημα. 
Δεν υπάρχει παράβαση οφσάιντ.
Περίπτωση 7
 

Το σουτ από έναν συμπαίκτη (Με την μπλε στολή 18) εκτρέπεται από έναν αντίπαλο (Με την κόκκινη/άσπρη στολή 35) στον επιτιθέμενο (Με την μπλε στολή 7), ο οποίος τιμωρείται, διότι παίζει ή αγγίζει την μπάλα ευρισκόμενος προηγούμενα σε θέση οφσάιντ. 
Παράβαση οφσάιντ.
Περίπτωση 8
 

Ο παίκτης με την άσπρη στολή 20, που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ δεχόμενος την μπάλα από έναν αντίπαλο (Με την μπλε/κόκκινη στολή 21), ο οποίος εκ προθέσεως παίζει την μπάλα, δεν θεωρείται ότι αποκτά πλεονέκτημα. 
Δεν υπάρχει παράβαση οφσάιντ.

* Ευχαριστούμε τον διαιτητή Χριστόφορο Χατζηθεοδώρου για την παραχώρηση του υλικού.