Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο ικανός για υψηλό πλασάρισμα Ανδρούτσος Γραβιάς

Πολλοί στο ξεκίνημα της σαιζόν τον είχαν υποτιμήσει..ωστόσο μόνο αμελητέα ποσότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της βασικής ενδεκάδας αγωνιζόταν πέρυσι στην Δ΄ Εθνική με Φθιωτικές Ομάδες.! Ο λόγος για τον Ανδρούτσο Γραβιά, με την «νεοφώτιστη» ομάδα του Κώστα Λίβα να έχει συγκεντρώσει 5 βαθμούς (2 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα), έχοντας πραγματοποιήσει και το ρεπό της.
Ισοβαθμεί στην 7η θέση, μαζί με τον Πυργετό και τον Αμπελωνιακό. Ο Ανδρούτσος έχει ένα αρκετά αξιόλογο και δυνατό ρόστερ, το οποίο μπορεί να πλασαριστεί στην πρώτη 6αδα της κατηγορίας. Πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα Φωκίδας και από εκείνη την ομάδα λίγοι ποδοσφαιριστές συνεχίζουν στο δύσκολο και απαιτητικό Περιφερειακό Πρωταθλήματος. Συνδυάζει την εμπειρία αρκετών παιχτών, αλλά και τον ενθουσιασμό των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών του. Χορηγός του συλλόγου είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου (Πρόεδρος της Λαμίας και περυσινός της Γραβιάς). Πρόκειται για μια ομάδα με ιστορία στον χώρο 53 χρόνων, η οποία πριν από μερικά χρόνια έφτασε να αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική και ύστερα έφτασε στα πρόθυρα του αφανισμού.
Στα αγωνιστικά η Γραβιά προέρχεται από την πρώτη ήττα με 1-0 εκτός έδρας από τον Ρήγα Φεραίο. Ο αγώνας με τον Αίολο θεωρείται καθοριστικός, ώστε να επιστρέψει ξανά στις επιτυχίες και να πάρει βαθμολογική «ανάσα»
Απέναντι στον Ρήγα ο Κώστας Λίβας παρέταξε τους: Κοκονδύνη, Σκόρδα, Ντζαβίδα, Ταμάμη Λ. (87΄ Σταμούλη), Ταμάμη Η., Αναγνώστου, Παπαευθυμίου (67΄ Σαγάνη), Κάππο (69΄ Λέσση), Μπουγιώτα, Νάσιο και Καρδαρά.

Τιμωρημένος ο Λέσσης


Τις υπηρεσίες του Μάριου Λέσση θα στερηθεί ο Κώστας Λίβας. Ο 23χρονος μέσος συμπλήρωσε 4 κίτρινες κάρτες και θα εκτίσει την μια αγωνιστική της τιμωρίας του.

Τα αποτελέσματα του Ανδρούτσου στο πρωτάθλημα


Ανδρούτσος Γραβιάς-Ελασσόνα 2-1 (Παπαευθυμίου, Νάσιος)
Πυργετός-Ανδρούτσος Γραβιάς 1-1 (Νάσιος)
Ανδρούτσος Γραβιάς-Αχιλλέας Δομοκού 1-1 (Αναγνώστου)
Ρήγας Φεραίος-Ανδρούτσος Γραβιάς 1-0


Οι συμμετοχές


Κάππος
4
Κοκονδύνης
4
Σκόρδας
4
Ντζαβίδας
4
Αναγνώστου
4
Παπαευθυμίου
4
Ταμάμης Λ.
4
Σαγάνης
4
Λέσσης
4
Καρδαράς
3
Νάσιος Δ.(Ι)
3
Ταμάμης Η.
3
Μπουγιώτας
3
Σταμούλης
3
Νάσιος Δ.(Γ)
1
Μπρουγιαννάκης
1
Γιαγκής
1
Κονταξής Αργ.
1

Οι σκόρερ


Νάσιος Δ.(Ι)
2
Παπαευθυμίου
1
Αναγνώστου
1

Πολλοί με προϊστορία στον 4ο όμιλο


Αρκετοί ποδοσφαιριστές του Ανδρούτσου Γραβιάς αγωνίστηκαν πέρυσι στον 4ο Όμιλο. Πρόκειται για τους: Μίλτο Μπουγιώτα, Μανώλη Σαγάνη, Δημήτρη (Ι) Νάσιο, Ηλία Ταμάμη (Αγρότη Λιανοκλαδίου), Γιάννη Παπαευθυμίου και Μάριο Λέσση (Καμένα Βούρλα). Ο 23χρονος επιθετικός Νάσιος με πέρασμα μεταξύ άλλων και από την ομάδα U21 του Ολυμπιακού Πειραιώς ήταν ο τρίτος σκόρερ του Αγρότη (Μετά τους Σπυριδάκη και Κουτσούκο) με 4 γκολ.
Από τα αποκτήματα του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει στον 4ό Όμιλο και οι: Σπύρος Κοκονδύνης (Αποκτήθηκε από τον Δομοκό και έπαιζε παλαιότερα στον Ατρόμητο Σπερχειάδας), Κώστας Καρδαράς (Μεταγράφηκε από τον Αστέρα Ιτέας) και Άγγελος Κάππος (Πρώην ποδοσφαιριστής της Λαμίας, που πέρυσι έπαιξε στον 8ο όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος με τον Α.Ο. Περιστερίου).
Νέα πρόσωπα στο φετινό δυναμικό μεταξύ άλλων και οι: Λόρενς Ταμάμης (Νέοι Αστέρα Τρίπολης), Γιώργος Ντζαβίδας (Παμμωλιακός), Δημήτρης (Γ) Νάσιος (Ακαδημία Ποδοσφαίρου Λαμίας), Άγγελος Σταμούλης (Ένωση Άσπρα Σπίτια/Αντίκυρα, που υποβιβάστηκε πέρυσι από τον 7ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής) και Ανδρέας Γιαγκής (Ακαδημία 94΄).

Ελάχιστοι οι περυσινοί

 












Από τα βασικά φετινά στελέχη του Ανδρούτσου την περυσινή πρωταθλήτρια ομάδα απάρτιζαν μόνο ο 27χρονος δεξιός μπακ Δημήτρης Σκόρδας (Βρέθηκε το καλοκαίρι στο Καρπενήσι ως προπονητής της Ακαδημίας του Θανάση Σερπάνου) και ο 23χρονος μέσος Βασίλης Αναγνώστου. Από μια συμμετοχή έχει ο πολύπειρος και πασίγνωστος (Στο ποδόσφαιρο της Στερεάς Ελλάδας) μεσοεπιθετικός Αχιλλέας Μπρουγιαννάκης (Παλαιός παίχτης του Φωκικού), ενώ και πέρυσι βρισκόταν στο ρόστερ ο Αργύρης Κονταξής (1 συμμετοχή στην Δ΄).
Σκόρδας και Μπρουγιαννάκης έχουν πολυετή εμπειρία από τα γήπεδα της Δ΄ Εθνικής και όχι μόνο.

Ο πρώην «Αρκάς» Λόρενς Ταμάμης


Στην ομάδα αγωνίζεται από το καλοκαίρι και ο 18χρονος κεντρικός αμυντικός Λόρενς Ταμάμης, που αγωνίστηκε πέρυσι στα τμήματα υποδομής του Αστέρα Τρίπολης. Ο Ταμάμης ξεκίνησε την καριέρα του από την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Λαμίας.

Κατέκτησε το Super Cup


Το Super Cup Φωκίδας κατέκτησαν οι πρωταθλητές Φωκίδας, που επικράτησαν με 5-0 του κυπελλούχου Αμιφσσαΐκού. Δυο γκολ πέτυχε ο Νάσιος και από ένα οι: Μπουγιώτας, Παπαευθυμίου και Μπρουγιαννάκης (Πέναλτι). Αγωνίστηκαν οι: Κοκονδύνης, Ταμάμης Λ., Σταμούλης  (53΄ Κονταξής Αργ.), Αναγνώστου, Ταμάμης Η., Γιαγκής (46΄ Σκόρδας), Παπαευθυμίου, Λέσσης (68΄ Μπρουγιαννάκης), Μπουγιώτας, Νάσιος Δ.(Ι), Καρδαράς.


Προχωρά στο κύπελλο


Στο κύπελλο Φωκίδας συνεχίζει το συγκρότημα του Κώστα Λίβα. Νίκησε με 4-0 την Οιάνθη Γαλαξιδίου (2 Μπουγιώτας, Παπαευθυμίου, Νάσιος) και με 3-0 εκτός έδρας τον Ησαΐα Δεσφίνας (2 Μπουγιώτας, Λέσσης).

Προπονητής ο Λίβας


Ο Κώστας Λίβας είναι ο καθοδηγητής του φετινού Ανδρούτσου Γραβιάς. Διαδέχτηκε πέρυσι στα μισά της σαιζόν τον Κώστα Λασπιά και οδήγησε την ομάδα στην επάνοδο της στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Βρίσκεται έτσι για δεύτερη σερί σαιζόν στην τεχνική ηγεσία. Είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Φωκικού, στον οποίο υπήρξε μέχρι πριν λίγο καιρό (2010-2011) προπονητής του, οδηγώντας τον σε σημαντικές επιτυχίες στην Football League 2. Η προηγούμενη του ομάδα είναι ο Διαγόρας Πολυδρόσου.

Αήττητος με Ευρυτανικές ομάδες
Η Γραβιά δεν έχει ηττηθεί ποτέ στην Δ΄ Εθνική από Ευρυτανική ομάδα. Την σαιζόν 2005-2006 νίκησε την Μυρίκη (3-1 εντός και 5-0 εκτός), την σαιζόν 2007-2008 νίκησε εκτός έδρας τον ΑΠΟΚ με 2-0, ενώ ήρθε ισόπαλη στο γήπεδο της με 1-1.



Πρωταθλήτρια με Μπακαλίδη-Παναγιώτου

 












Την σαιζόν 2005-2006 ο Ανδρούτσος Γραβιάς κατέκτησε το πρωτάθλημα του 4ου Ομίλου της Δ΄ Εθνικής και ανέβηκε πανηγυρικά στην Γ΄ Εθνική. Προπονητής ήταν ο πρώην τεχνικός του Απεραντιακού Δημήτρης Παναγιώτου και βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος ο παίχτης του Αιόλου Άλεξ Μπακαλίδης!.
Στο δυναμικό από την πρωταθλήτρια ομάδα εκείνης της περιόδου βρίσκεται ακόμη ο Δημήτρης Σκόρδας, ενώ μεταξύ άλλων στους τότε πρωταθλητές έπαιζαν ο Δημήτρης Παπαναστασίου (Αδερφός του ποδοσφαιριστή της Κρέντης Κώστα), ο Θανάσης Σερπάνος και ο Δημήτρης Ζιώγας (Επιθετικός του Α.Ο. Καρδίτσας).

Τελευταία ερασιτεχνική ομάδα του Θ. Καραγκούνη


Την φανέλα του Ανδρούτσου Γραβιάς φόρεσε την σαιζόν 2007-2008 (Δ΄ Εθνική) ο Φθιωτός Θανάσης Καραγκούνης (Αναδείχτηκε από την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Λαμίας). Ο 21χρονος μέσος με επιθετικές αρετές  πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Super League με τον Ατρόμητο. Ο διεθνής με την Εθνική ελπίδων ποδοσφαιριστής μετά την Γραβιά μεταγράφηκε στον Φωκικό (Football League 2), έχοντας 30 συμμετοχές και 4 γκολ (MVP της σαιζόν). Από το 2009 ανήκει στον Ατρόμητο, με τον οποίο αγωνίζεται για 4η συνεχόμενη σαιζόν στην Super League, έχοντας μάλιστα προετοιμαστεί στο Καρπενήσι.
Όταν αγωνιζόταν στον Ανδρούτσο ο Καραγκούνης υπό τις οδηγίες του Θανάση Νεοχωρίτη αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού, χάνοντας πάρα πολλά παιχνίδια (Σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο).

Χωρίς νίκη στα play off


Ως πρωταθλητής Φωκίδας (54 βαθμοί με 18 νίκες, 0 ισοπαλίες και 2 ήττες έναντι 49 του δεύτερου Αστέρα Ιτέας) ο Ανδρούτσος αγωνίστηκε στα μπαράζ ανόδου στην Δ΄ Εθνική. Αντιμετώπισε τον Άρη Αιτωλικού (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), τον Κεραυνό Θεσπρωτικού (ΕΠΣ Θεσπρωτίας) και τον Αετό Διασέλλου (ΕΠΣ Άρτας). Έχοντας εξαιρετικά δύσκολη αποστολή συγκέντρωσε μόλις 1 βαθμό, αλλά ωστόσο κέρδισε την άνοδο μετά την αιφνίδια απόφαση της ΕΠΟ για προβιβασμό όλων των πρωταθλητών.

Τα αποτελέσματα του Ανδρούτσου είχαν ως εξής:
Κεραυνός Θεσπρωτικού-Ανδρούτσος Γραβιάς 7-0
Ανδρούτσος Γραβιάς-Άρης Αιτωλικού 0-4
Ανδρούτσος Γραβιάς-Αετός Διασέλλου 0-2
Ανδρούτσος Γραβιάς-Κεραυνός Θεσπρωτικού 2-2 (Κυρίτσης, Μπρουγιαννάκης)
Άρης Αιτωλικού-Ανδρούτσος Γραβιάς 6-1 (Κολιούκος)
Αετός Διασέλλου-Ανδρούτσος Γραβιάς 6-1 (Αναγνώστου)

Αγωνίστηκαν στα μπαράζ οι: Θωμάς Τζιβάρας, Θανάσης Σούλιας, Δημήτρης Σκόρδας, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Κυρίτσης, Παναγιώτης Χουλιάρας, Τάσος Μάμαλης, Αλέξης Μπακαλέξης, Κώστας Ζήσης, Βασίλης Αναγνώστου, Αχιλλέας Μπρουγιαννάκης, Άρης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρέββας (Τωρινός συμπαίχτης του Θανάση Τζαβαλή στον Κηφισσό Κάτω Τιθορέας), Αλέξης Νάστος, Πάνος Κορομπίλης, Βαγγέλης Μπάκας, Βαγγέλης Κολιούκος, Πάνος Χουλιάρας, Αργύρης Κονταξής και Θανάσης Κονταξής.

Σκόραρε ο Γιάκος!


Αξίζει να αναφερθεί πως στον αγώνα Ανδρούτσος Γραβιάς-Άρης Αιτωλικού (0-4) σκόρερ του τρίτου γκολ των φιλοξενουμένων ήταν ο 38χρονος νυν στόπερ της Κρέντης Γιώργος Γιάκος.

Η ιστορία της ομάδας (Πηγή: Βικιπαίδεια)


Ο Α.Σ. Ανδρούτσος Γραβιάς ιδρύθηκε το 1959 και έχει ως έδρα το Δημοτικό Στάδιο Γραβιάς, χωρητικότητας 1200 θέσεων. Το όνομα της ομάδας έχει δοθεί προς τιμήν του μεγάλου ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου που είχε πολεμήσει ηρωικά στο χάνι της Γραβιάς το 1821. Την περίοδο 2005-06 κέρδισε τον τίτλο σε όμιλο της Δ' Εθνικής και την επόμενη χρονιά (2006-07) αγωνίσθηκε στη Γ' εθνική ποδοσφαίρου στο βόρειο όμιλο, με έδρα το δημοτικό στάδιο Γραβιάς, όμως δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία αυτή και από τη σεζόν 2007-2008 επέστρεψε και πάλι στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 2008, λόγω οικονομικών δυσχερειών που θα την οδηγούσαν στην τελευταία τοπική κατηγορία της Φωκίδας, η ομάδα του Ανδρούτσου συγχωνεύτηκε με το σύλλογο της Α ΕΠΣΑ Θεμιστοκλή Αιγάλεω. Η συγχώνευση εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο την Τετάρτη 6 Αυγούστου του 2008 και η ομάδα συνέχισε να λαμβάνει μέρος στη Δ΄  Εθνική, με νέα όμως έδρα (Στο Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω) και νέο όνομα (Α.Ο. Θεμιστοκλής). Το καταστατικό του επαναδραστηριοποιήθηκε μετά την απορρόφηση του Θεμιστοκλή από τον ΠΑΟΚ Γλυφάδας το καλοκαίρι του 2009 και ο Ανδρούτσος συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα της Φωκίδας. Την αγωνιστική περίοδο 2010-11, η ομάδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Β΄ τοπικής κατηγορίας και ανήλθε στην Α' κατηγορία. Το 2011-12 ο Ανδρούτσος με προπονητή τον Κώστα Λίβα κατέκτησε τον τίτλο της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας για δεύτερη φορά στην ιστορία του και έλαβε μέρος στο Ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Δ΄Εθνική. Αντίπαλοί του ήταν ο Κεραυνός Θεσπρωτικού (Ε.Π.Σ. Πρέβεζας-Λευκάδας), ο Αετός Διασέλλου (Ε.Π.Σ. Άρτας) και ο Άρης Αιτωλικού (Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας). Μετά τους 6 αγώνες που έδωσε, τρεις εντός και ισάριθμους εκτός έδρας, απέτυχε να καταλάβει μια από τις δυο προνομιούχες θέσεις ανόδου. Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου 2012 η Ε.Π.Ο. αποφάσισε την άνοδο στη Δ΄ Εθνική όλων των πρωταθλητών των τοπικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του συλλόγου της Γραβιάς. Συνολικά μετρά δυο πρωταθλήματα Φωκίδας (2004, 2012), δυο κύπελλα Φωκίδας (2005, 2006), ένα Περιφερειακό Πρωτάθλημα (2006), ενώ όπως αναφέραμε κατέκτησε πριν ορισμένο διάστημα το Super Cup Φθιώτιδας.


Χορηγός και πρώην πρόεδρος ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου 


Ο νυν πρόεδρος της Λαμίας και περυσινός του Ανδρούτσου, ο 43χρονος Πανουργιάς Παπαϊωάννου είναι ο χορηγός του συλλόγου. Το όνομα του «έπαιξε» το καλοκαίρι για τα διοικητικά του Παναιτωλικού.  Ο κ. Παπαϊωάννου μεγάλωσε στην Γραβιά και ασχολείται με τα κοινά ,έχοντας εκλεχτεί περιφερειακός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ.  Ασχολείται μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη από το 1985 με ιδιαίτερη επιτυχία με τις επιχειρήσεις (Όμιλος Παπαϊωάννου Group).

Με Τσικνή στην προεδρία


Νέος πρόεδρος από το περυσινό καλοκαίρι είναι ο Θεοδόσης Τσικνής, ενώ αντιπρόεδρος παρέμεινε ο Γιάννης Παπαρούπας.

Λίγα λόγια για την περιοχή (Από την Βικιπαίδεια)


Η Γραβιά είναι χωριό του νομού Φωκίδας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων στα βορειοανατολικά του νομού Φωκίδας, στους πρόποδες του Παρνασσού. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 897 κάτοικοι. Στην αρχαιότητα η περιοχή της Γραβιάς βρισκόταν μέσα στα όρια της αρχαίας Δωρίδας. Κοντά στην Γραβιά βρισκόταν η αρχαία πόλη Κυτίνιο ή η αρχαία πόλη Ερινεός, πόλεις της Δωρικής Τετράπολης. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Χάνι της Γραβιάς, όπου στις 8 Μαΐου 1821, έγινε η γνωστή μάχη. Προς τιμή της νίκης του Οδυσσέα Ανδρούτσου στη μάχη στο Χάνι, κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις αυτή την ημέρα. 















Επιμέλεια: Δημήτρης Κολλημένος
Φωτογραφίες: www.fokidasport.gr, Group Α.Σ. Λαμία, www.olatagoal.gr, Εφημερίδα Σέντρα Φθιώτιδας