Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΑΠΟΚ Βελούχι-Άγιος Προκόπιος 6-1

Σε παρωδία εξελίχτηκε ο πρώτος ημιτελικός αγώνας για τα Play off της Α΄ κατηγορίας Ευρυτανίας. Συνέβησαν κωμικοτραγικές καταστάσεις, που πηγαίνουν το ποδόσφαιρο αρκετά χρόνια πίσω. Στο αγωνιστικό κομμάτι ο ΑΠΟΚ επικράτησε εύκολα του Αγίου Προκοπίου με το ευρύ 6-1.
Όλα ξεκίνησαν στο ημίχρονο, όπου οι φιλοξενούμενοι αρχικά αποφάσισαν να μην βγουν να αγωνιστούν στο δεύτερο μέρος. Μετά από 30 λεπτά βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο 9 παίκτες και τελικά ολοκλήρωσαν το ματς με 7.Οι φιλοξενούμενοι του Αγίου Προκοπίου ισχυριζόμενοι τις κακές καιρικές συνθήκες και τα κρυοπαγήματα 2-3 ποδοσφαιριστών τους ήταν κοντά στην απόφαση να αποχωρήσουν από τον αγώνα. Τελικά μόλις πληροφορήθηκαν την βαριά ποινή σε περίπτωση αποχώρησης από τον αγώνα αποφάσισαν να αγωνιστούν.
Στο αγωνιστικό κομμάτι το Βελούχι του Γιάννη Ελεφάντη παίζοντας πειθαρχημένα, έπιασε πολύ καλή απόδοση στο πρώτο μέρος και δημιούργησε πληθώρα ευκαιριών μπροστά από τον αντίπαλη εστία. Κυριάρχησε και έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο, απειλώντας με γρήγορες επιθέσεις. Δεν αγωνίστηκαν οι τιμωρημένοι Μπόνιας, Φλωράκης, ο τραυματίας Τσιλιμέκης και ο αρχηγός Κρασιάς.
Ο Άγιος Προκόπιος (Αγωνίστηκε υπερπλήρης) του Λάκη Αναστασόπουλου βρέθηκε από πολύ νωρίς πίσω στο σκορ, όμως κατάφερε να μειώσει προσωρινά σε 2-1. Η άμυνα του Αστέρα έπαιξε πολύ ψηλά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγαίνει εύκολα ο ΑΠΟΚ απέναντι στον Κόκκοτα. Στην επανάληψη η ομάδα κατέβηκε μόνο και μόνο για την αποφυγή μηδενισμού.
Ο πρώτος ημιτελικός ξεκίνησε την Κυριακή στις 5 στο Δημοτικό στάδιο Καρπενησίου. Έγινε κάτω από τσουχτερό κρύο και την θερμοκρασία στους 2-3 βαθμούς (Ίδια θερμοκρασία και συνθήκες υπήρχαν και στον ημιτελικό ανάμεσα σε Άγραφα και Ραπτόπουλο), συνεχή βροχή και χιονόπτωση ανά διαστήματα. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στις 19:30, αφού το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με καθυστέρηση 35 λεπτών. Οι φίλαθλοι του αγώνα παρακολούθησαν τον ημιτελικό μέσα από τα αυτοκίνητα τους. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν βαρύς και είχε αρκετό νερό σε πολλά σημεία και δυσκόλευε αρκετά τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών.
Ο ΑΠΟΚ σε περίπτωση νίκης και στον επαναληπτικό της 30ης Απριλίου στην Παλαιοκατούνα προκρίνεται στους τελικούς αγώνες των μπαράζ. Με διαφορετικό αποτέλεσμα η σειρά πηγαίνει σε τρίτο παιχνίδι στο Καρπενήσι.


Η διάταξη του ΑΠΟΚ
Με σύστημα 3-5-2 παρέταξε την ομάδα του ο Γιάννης Ελεφάντης. Κάτω από τα δοκάρια έκατσε ο Ρεσίτης. Στην άμυνα σαν λίμπερο έπαιξε ο Κώστας Γενιτσαρόπουλος και σαν στόπερ ο Συγκελόπουλος, με τον Ντουφεκιά. Δεξιά όλη την πλευρά είχε ο Πολυτσέρης και την αριστερή ο Νικολάου. Στο κέντρο στον άξονα έπαιξε η 3αδα: Πάτρου, Χάρης Κουτσουπιάς και Ζαλοκώστας. Στην επίθεση ξεκίνησε ο Γαλανός, μαζί με τον Τσιλίκα.

Η διάταξη του Αγίου Προκοπίου
Με γεμάτο κέντρο παρατάχτηκε και ο Αστέρας και σύστημα 4-5-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Κόκκοτας. Στο κέντρο της άμυνας έπαιξε ο Γκούρλιας, με τον Νταλαφούρα. Δεξί μπακ ξεκίνησε ο Τσάκνης και αριστερό ο Πλακιάς. Στο κέντρο σαν αμυντικά χαφ έπαιξε ο Αναστασόπουλος, με τον Κρασιά και πιο μπροστά σε ελεύθερο ρόλο ήταν ο Κωστής. Δεξί χαφ ξεκίνησε ο Δημήτρης Λαθύρης και αριστερό ο Τσίπρας. Μοναδικός επιθετικός ήταν ο Παρούτσας.

Α΄ μέρος

Γρήγορο προβάδισμα με δυο γκολ Ζαλοκώστα
Μόλις σε 8 λεπτά παιχνιδιού ο ΑΠΟΚ πήρε το προβάδισμα με 2-0 χάρης σε τέρματα του Δημήτρη Ζαλοκώστα. Ο ικανότατος μεσοεπιθετικός σκόραρε για πρώτη φορά με την φανέλα του ΑΠΟΚ, στην 2η θητεία του στην ομάδα.

Μπήκε στο παιχνίδι ο Αστέρας
Ο Λάκης Αναστασόπουλος από την άσπρη βούλα με πανέμορφη εκτέλεση μείωσε σε 2-1.

Τρίτο τέρμα ο ΑΠΟΚ
Με προβάδισμα δυο τερμάτων πήγε στα αποδυτήρια ο ΑΠΟΚ, αφού ο Σάκης Τσιλίκας πέτυχε το 3-1.


Οι καλύτερες φάσεις
3΄ : Ο Πολυτσέρης με μπαλιά βρήκε τον Τσιλίκα, αυτός μπήκε στην περιοχή από δεξιά απέναντι στον Κόκκοτα, πάσαρε στον επερχόμενο Ζαλοκώστα που με προβολή στην κενή εστία πέτυχε το 1-0.
8΄ : Ο Πάτρου με μπαλιά ακριβείας έβγαλε τον Ζαλοκώστα απέναντι στον Κόκκοτα, αυτός τον πλάσαρε υποδειγματικά και «έγραψε» το 2-0.
13΄ : Ο Πάτρου με κάθετη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας έβγαλε τον Κουτσουπιά ανενόχλητο απέναντι στον Κόκκοτα, αυτός πάσαρε δεξιά στον επερχόμενο Πολυτσέρη, που από κοντά σούταρε άουτ χάνοντας μοναδική ευκαιρία.
20΄ : Ο Πολυτσέρης επεχείρησε την σέντρα από δεξιά, ο Γαλανός στο δεύτερο δοκάρι πλάσαρε από δύσκολη θέση και ο Κρασιάς απέκρουσε σωτήρια στην γραμμή.
25΄ : Ο Παρούτσας από αριστερά με μπαλιά βρήκε τον Κωστή, αυτός επεχείρησε την σέντρα, η μπάλα βρήκε το χέρι του Πάτρου και ο Φλώτσιος σωστά καταλόγισε το πέναλτι. Ο Αναστασόπουλος με εντυπωσιακή εκτέλεση «α λα Πανένκα» με ψηλοκρεμαστή λόμπα στο κέντρο του τέρματος μείωσε σε 2-1.
37΄ : Ο Ζαλοκώστας έβγαλε τον Τσιλίκα απέναντι στον τερματοφύλακα του Αστέρα, ο Κόκκοτας τον ανέκοψε οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι. Στην συνέχεια ο Γαλανός δεν μπόρεσε να πλασάρει, αφού ο Τσάκνης τον έκοψε.
39΄ : Ο Ζαλοκώστας με μπαλιά τροφοδότησε τον Γαλανό, που απόφυγε τον Κόκκοτα πλάσαρε εκτός περιοχής και δεξιά στην ανυπεράσπιστη εστία ψηλοκρεμαστά, η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά ο Τσιλίκας εύκολα από κοντά με πλασέ διαμόρφωσε το 3-1. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Φλώτσιος σφύριξε την λήξη για το ημίχρονο.


45 λεπτά χωρίς αγώνα
Κωμικοτραγικές καταστάσεις συνέβησαν στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Οι φιλοξενούμενοι αποφάσισαν να μην συνεχίσουν να αγωνιστούν, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και αρκετοί παίκτες υπέστησαν κρυοπαγήματα. Πέρασαν περίπου 45 λεπτά, για να αρχίσει το δεύτερο μέρος. Ο διαιτητής Φλώτσιος πήγε αρκετές φορές στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, για να δει, εάν θα βγουν να αγωνιστούν αντί να βγει στην σέντρα και να καλέσει τις ομάδες να βγουν να αγωνιστούν.  Η ομάδα του Αγίου Προκοπίου μόλις πληροφορήθηκε ότι βάσει του ΚΑΠ θα είχε βαριές κυρώσεις αποφάσισε να κατέβει να αγωνιστεί.

Αποχώρηση ομάδας και οι συνέπειες
Άρθρο 21 του ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων
Μη τέλεση η διακοπή αγώνα
Αγώνας που δεν τελέστηκε η που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας η και των δυο ομάδων, προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας και τιμωρείται ως εξής: 
2γ) Με αφαίρεση δέκα (10) βαθμών από το τρέχον και πέντε (5) από το επόμενο πρωτάθλημα, καθώς και χρηματική ποινή έως τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ για την ομάδα, που θα αποχωρήσει από τον αγώνα μετά την έναρξη του.

Τελικά συνέχισε με 9 Άγιος Προκόπιος
Με 9 παίκτες συνέχισε στο δεύτερο μέρος ο Άγιος Προκόπιος. Οι ποδοσφαιριστές έκαναν εμφάνιση στο γήπεδο με φόρμες από μέσα και την σορτς απέξω. Οι 9 που ξεκίνησαν ήταν οι : Κόκκοτας, Πλακιάς, Νταλαφούρας, Κρασιάς, Αναστασόπουλος, Παρούτσας, Κονδύλης, Μάκκας, Σκύπι.


Αποχώρησαν 5 παίκτες
Συνολικά 5 παίκτες έφυγαν από τον Άγιο Προκόπιο. Ο Τσάκνης, όπου μεταφέρθηκε και στο νοσοκομείο Καρπενησίου μαζί με άλλους δυο παίκτες, οι μικροί Λαθύρης Δ. και Γκούρλιας, ο Κωστής και ο Τσίπρας.

Ξέχασε τις κάρτες ο ρέφερι
Στα αποδυτήρια ξέχασε τις κάρτες ο διαιτητής της αναμέτρησης Φλώτσιος. Μάταια οι παράγοντες του ΑΠΟΚ διαμαρτύρονταν για κάρτα σε αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα των φιλοξενούμενων. Ο ρέφερι απευθύνθηκε στον γιατρό και του έφερε από τα αποδυτήρια τις κάρτες.

Β΄ μέρος

Παιχνίδι για γέλια…και κλάματα
Δεν χωράει κριτική το δεύτερο ημίχρονο, ο Αστέρας απλά αγωνίστηκε για να μην τιμωρηθεί και τελείωσε το ματς με 7 παίκτες αφού αποχώρησαν και άλλοι δυο κατά την διάρκεια του δεύτερου μέρους.

Άλλα τρία γκολ ο ΑΠΟΚ
Ρίχνοντας την απόδοση του ο ΑΠΟΚ σκόραρε άλλες τρεις φορές για να φτάσει στο τελικό 6-1.

Οι καλύτερες φάσεις
61΄ : Ο Νικολάου ανατράπηκε από αριστερά από τον Αναστασόπουλο και οι γηπεδούχοι κέρδισαν το πέναλτι. Ο Γαλανός το εκτέλεσε εύστοχα, πλάσαρε στο κέντρο του τέρματος και έκανε το 4-1.
64΄ : Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για αποβολή σε χτύπημα εκτός φάσης του Παρούτσα στον Γενιτσαρόπουλο Α. Ο διαιτητής Φλώτσιος τιμώρησε με κίτρινη τον ποδοσφαιριστή του Αγίου Προκοπίου.
66΄ : Ο Χρήστος Παρούτσας αποχώρησε για τα αποδυτήρια, εξαιτίας του κρύου και ο Άγιος Προκόπιος συνεχίζει με 8.
70΄ : Ο Άγιος Προκόπιος διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι και χέρι του Ντουφεκιά, χωρίς ο ρέφερι να δει κάποια παράβαση.
77΄ : Ο Συγκελόπουλος εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και ο Γαλανός με καταπληκτικό εναέριο σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία των φιλοξενούμενων και πέτυχε το 5-1.
80΄ : Ο Λάμπρος Μάκκας αποχωρεί τραυματίας και οι φιλοξενούμενοι ολοκληρώνουν τον αγώνα με 7 παίκτες.
81΄ : Ο Συγκελόπουλος εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και ο Ντουφεκιάς από κοντά στο δεύτερο δοκάρι εύκολα με προβολή έκανε το τελικό 6-1. Λίγο μετά ο ρέφερι σφύριξε την λήξη.


Κίτρινες  Κάρτες
Γενιτσαρόπουλος Α., Παρούτσας, Μάκκας

Διακριθέντες
ΑΠΟΚ Βελούχι : Ζαλοκώστας, Γαλανός, Πολυτσέρης, Συγκελόπουλος 
Άγιος Προκόπιος : Σκύπι, Αναστασόπουλος

Δηλώσεις προπονητών

Γιάννης Ελεφάντης (ΑΠΟΚ Βελούχι) : «Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές μου για την συγκινητική και μεγάλη προσπάθεια, που έκαναν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εκτός από τον αντίπαλο σήμερα είχαμε να διαχειριστούμε και εξωγενείς παράγοντες, όπως ο βρεγμένος συνθετικός τάπητας και το ψύχος. Εμείς ως ομάδα κάναμε ότι μπορούσαμε, για να ξεκινήσουμε με θετικό πρόσημο την διαδικασία των μπαράζ, κάτι που τελικά καταφέραμε. Σε αυτό τον αγωνιστικό χώρο δεν μπορείς να παίξεις καλύτερα, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε πράγματα, τα οποία έχουμε δουλέψει στην προπόνηση. Κοιτάξαμε να ανταπεξέλθουμε στις ιδιαιτερότητες του αγώνα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη, θέλει συγκέντρωση και σοβαρότητα μια και τον στόχο μας ακόμη δεν τον έχουμε πετύχει. Συνεχίζουμε, δουλεύοντας σκληρά στην προπόνηση, όλοι μαζί ενωμένοι για τον κοινό στόχο.»


Λάκης Αναστασόπουλος (Άγιος Προκόπιος) : «Η ομάδα μου κατέβηκε να παίξει τον πρώτο αγώνα των μπαράζ με την καλύτερη ομάδα κατά την γνώμη μου, που έχει βγάλει ποτέ το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο. Ο Άγιος Προκόπιος είχε έναν στόχο και τον έχει καταφέρει. Είχα επισημάνει στους παίκτες μου ότι πρέπει οι αγώνες των μπαράζ να είναι γιορτή για μας και να προσπαθήσουμε παίζοντας καλό ποδόσφαιρο για ότι καλύτερο. Σήμερα δεν τα καταφέραμε, γιατί μπήκε πιο δυνατά ο αντίπαλος, κατάφερε να προηγηθεί με δυο γρήγορα γκολ, να κάνει κάποιες ευκαιρίες και να είναι καλύτερος μέχρι εκείνο το σημείο. Μετά αντιδράσαμε, μειώσαμε το σκορ και στο τέλος του ημιχρόνου δεχτήκαμε το τρίτο γκολ, το οποίο πιστεύω ήταν «ταφόπλακα» στα όνειρα μας. Στο δεύτερο ημίχρονο και ενώ μπαίνοντας στα αποδυτήρια, το σύνολο των παικτών μου είπε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Τρεις παίκτες μου οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και μετά από 1,5 περίπου ώρα φύγανε. Ο ένας (Τσάκνης) είχε υποθερμία, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μπήκε στον ορό και είχε μελανιάσει όλο του το σώμα και βγήκε από το νοσοκομείο στις 9 το βράδυ. Από εκεί πέρα εγώ έκανα τις τρεις αλλαγές, αλλά από τους ήδη υπάρχοντες παίκτες μου άλλοι 2 αδυνατούσαν να συνεχίσουν. Κατεβήκαμε με 9 παίκτες στο δεύτερο ημίχρονο, οι οποίοι μέχρι το τέλος του αγώνα έγιναν 7. Δίκαια ο ΑΠΟΚ κατάφερε να φτάσει το σκορ του αγώνα σε τόσο υψηλά επίπεδα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην ομάδα του ΑΠΟΚ για την φιλοξενία της, αλλά θέλω να τους κατακρίνω για την συναδελφική αλληλεγγύη, που τους διακρίνει. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους του ΑΠΟΚ, με τον διαιτητή να γίνουν τα 45΄ λεπτά κάποια στιγμή που θα όριζε η ΕΠΣ. Τους είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το σκορ, μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η υγεία των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και των δυο ομάδων. Ο ΑΠΟΚ το αρνήθηκε, με την δικαιολογία ότι αδυνατεί κάποια άλλη στιγμή να συγκεντρώσει τους ποδοσφαιριστές του. Νομίζω ότι είναι κοροϊδία η καλύτερη ομάδα, με το μεγαλύτερο έμψυχο υλικό με χρόνια παρουσίας στην μεγαλύτερη ερασιτεχνική κατηγορία, να αδυνατεί και ο Άγιος Προκόπιος, ο οποίος αποτελείται από ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά, από 4 μαθητές να μην έχει πρόβλημα. Ας μας πει ο πρόεδρος του ΑΠΟΚ, εάν υπήρχε κάποια τραγική κατάληξη σε κάποιο ποδοσφαιριστή, που αγωνίζονταν σήμερα, που τόσα έχουν δει τα μάτια μου, που γίνονται και σε μεγαλύτερες κατηγορίες, τι δικαιολογία θα έβρισκε να πει στην γυναίκα του, στον πατέρα του, στην μάνα του και στην οικογένεια του. Εμείς έχουμε την έκθεση του νοσοκομείου Καρπενησίου για τους 3 ποδοσφαιριστές μας και θα την καταθέσουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, συν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, για να τους ευαισθητοποιήσουμε και να μην έχουμε άλλα παρόμοια περιστατικά. Και κάτι προσωπικό δεν δέχομαι κανένας να λέει προς το άτομο μου ότι δεν έχω ήθος και ούτε και οι παίκτες μου. Σαν Αναστασόπουλος στα 23 χρόνια μικρής καριέρας έχω κάνει μόνο φίλους και γνωστούς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχω ακούσει τα καλύτερα για το ήθος μου, για την προσωπικότητα μου και έφτασα στα 38 μου να ακούσω στο Καρπενήσι ότι δεν έχω ήθος. Αυτό με λυπεί ιδιαίτερα, γιατί αυτή η ομάδα από τις 15, που έχω αγωνιστεί ήταν περισσότερο στην καρδιά μου. Εγώ τους αντιπαραθέτω ότι και ήθος έχω και ήθος έχουν οι παίκτες μου και το έχουν αποδείξει στα 17 ματς, που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, οι οποίοι δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε κανένα γήπεδο, δεν δεχτήκαν κόκκινη κάρτα σε όλο το πρωτάθλημα και εάν δεν κάνω λάθος έχουν τις λιγότερες κίτρινες κάρτες σαν ομάδα. Εμείς έχουμε ένα παιχνίδι στις 30/4 στην έδρα μας, στο οποίο θα παλέψουμε για την νίκη και θα ανταποδώσουμε την άριστη φιλοξενία της ομάδας του Καρπενησίου. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο.»

Συνθέσεις ομάδων

ΑΠΟΚ Βελούχι (Γιάννης Ελεφάντης) : Ρεσίτης, Πολυτσέρης, Συγκελόπουλος, Γενιτσαρόπουλος Κ.(65΄ Πάσσας), Ντουφεκιάς, Νικολάου, Γαλανός, Ζαλοκώστας(50΄ λ.τρ. Γενιτσαρόπουλος Α.), Κουτσουπιάς Θ., Πάτρου, Τσιλίκας(46΄ λ.τρ. Τριανταφυλλόπουλος)

Άγιος Προκόπιος (Λάκης Αναστασόπουλος) : Κόκκοτας, Τσάκνης(46΄ λ.τρ. Μάκκας), Πλακιάς, Γκούρλιας, Νταλαφούρας, Κρασιάς, Αναστασόπουλος, Παρούτσας, Τσίπρας(46΄ λ.τρ. Σκύπι), Λαθύρης Δ.(46΄ λ.τρ. Κονδύλης), Κωστής 

Διαιτητής : Θεοφάνης Φλώτσιος (Βοιωτίας)
1ος Βοηθός : Λάμπρος Κολοκώτσιος (Ευρυτανίας)
2ος Βοηθός : Βασίλης Λάμπρου (Ευρυτανίας)

















Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Παναγιώτης Κολλημένος